Ειδησεογραφικό site

Έκπτωση 40% στο «πόθεν έσχες» ακινήτων

64

Εκπτώσεις 40% στο «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ακινήτων, με μείωση των αντικειμενικών τιμών, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και έχει φυσικά ως στόχο την αναθέρμανση της αγοράς.

Σύμφωνα με το «Έθνος», αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να αποδείξει στην Εφορία πού βρήκε τα 150.000 ευρώ και όχι το ποσό των 250.000 ευρώ που είναι η αντικειμενική.

Τα στοιχεία από την κτηματαγορά δείχνουν ότι οι τιμές στις οποίες κλείνεται μια συμφωνία είναι χαμηλότερες κατά 50%-60% από τις τιμές της εφορίας. Κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για τυφλό «πόθεν έσχες» που υπολογίζεται με βάση εκτός πραγματικότητας πλέον αντικειμενικές αξίες και προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες, δημιουργώντας αγορά των «ολίγων», οι οποίοι μπορούν να αποκτούν ακίνητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα να καλύπτουν με τα εισοδήματά τους τη δαπάνη απόκτησης.

Σημειώνεται ότι η έκπτωση του 40% θα ισχύει μόνο για το «πόθεν έσχες» και όχι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και των φόρων μεταβίβασης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.