Ειδησεογραφικό site

Άντρο τρομοκρατών το Βέλγιο – Ζουν κυρίως σε προάστιο των Βρυξελλών

53

 

Είχε ήδη «όνομα» στο Βέλγιο, αλλά το προάστιο των Βρυξελλών Μολενμπίκ (Molenbeek-Saint-Jean) έγινε θέμα διεθνώς σε λίγες ώρες. Εκεί συνελήφθησαν άτομα που συνδέονται άμεσα με την επίθεση στο Παρίσι, εκεί μεγάλωσε ο εγκέφαλος του μακελειού στην Πόλη του Φωτός.

Για πολλούς, η κοινότητα αυτή είναι μια από τις ευρωπαϊκές βάσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οι συλλήψεις που έγιναν το περασμένο Σάββατο απέδειξαν ότι κάτι συμβαίνει εκεί.

Σήμερα, Δευτέρα, συνελήφθη εκεί και ο κατηζητούμενος νούμερο 1 για το μακελειό στο Παρίσι:

Το πρόβλημα που λέγεται Μολενμπίκ
Η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών (Μάιος 2014), η ομάδα του Verviers που εξαρθρώθηκε αφήνοντας θύματα (Ιανουάριος 2015) και η αποτυχημένη επίθεση στο τρένο Thalys που πήγαινε Βρυξέλλες-Παρίσι (Αύγουστος 2015), όλα αυτά τα γεγονότα έχουν έναν σύνδεσμο με αυτό το προάστιο των Βρυξελλών. Πρόκειται για ένα μέρος με εξωφρενικό πληθυσμό: διαμένουν 97.000 κάτοικοι σε έκταση μικρότερη από 6 χιλιόμετρα.

Αν πάει κανείς λίγο πίσω στον χρόνο, από το προάστιο Μολενμπίκ έφυγαν και οι εκτελεστές του Αφγανού ηγέτη Ahmed Shah Massoud, που σχετίζονται με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Στο ίδιο προάστιο ζούσαν και δύο πρωταγωνιστές των επιθέσεων στη Μαδρίτη, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων το 2004.


Γκέτο ισλαμιστών
Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τα γένια των ισλαμιστών και δεν εργάζονται. «Εδώ πολλοί νέοι έφυγαν στη Συρία επειδή κανείς ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά μαζί τους. Οι φανατικοί εκεί τους δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν. Εγώ σπούδασα, μιλάω γαλλικά, αραβικά και ολλανδικά, αλλά για να βρω δουλειά δίνω τη διεύθυνση ενός φίλου μου που δεν μένει στο Μολενμπίκ», δηλώνει ένας νεαρός στη Le Monde.

Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν… τρία Μολενμπίκ: εκεί που μένει η εύπορη μεσαία τάξη, εκεί που υπάρχουν πλούσιες μονοκατοικίες και εκεί που είναι «η περιοχή των Αράβων». Στην τελευταία, οι γυναίκες φοράνε μπούρκα και μακριά ρούχα και δεν συχνάζουν σχεδόν καθόλου Βέλγοι.


Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, εθνικιστής Φλαμανδός, δήλωσε έτοιμος «να καθαρίσει» το προάστιο Μολενμπίκ. Από την πλευρά της, η δήμαρχος της περιοχής ζητεί συνεχώς επιπλέον αστυνομική βοήθεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ αποκάλεσε «γιγάντιο πρόβλημα» τον σύνδεσμο μεταξύ Μολενμπίκ και τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος δήμαρχος ευθύνεται για την κατάσταση.

«Εγώ δεν φταίω. Τέτοια γεγονότα όπως αυτά στο Παρίσι δεν συνέβησαν ποτέ όσο εγώ ήμουν δήμαρχος» απάντησε ο τελευταίος. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η τοπική Αστυνομία αποδεκατίστηκε και ότι οι πολίτες ζουν κλεισμένοι στον εαυτό τους. Ο πρώην δήμαρχος πρόσθεσε ότι ο θυμός της βελγικής κυβέρνησης οφείλεται στην αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών.

«Θα καθαρίσω το Μολενμπίκ, δεν πάει άλλο»

Το αποκαλούν «φωλιά τρομοκρατών», «τοποθεσία τζιχαντιστών» και «άντρο του Ισλαμικού Κράτους». 7 συλλήψεις έγιναν στο Μολενμπίκ αμέσως μετά το μακελειό στο Παρίσι. Είναι ένα πρώην βιομηχανικό κέντρο των Βρυξελλών και ήταν γνωστό ως το «Μικρό Μάντσεστερ του Βελγίου». Η δήμαρχος του Μολενμπίκ Φρανσουά Σέπμαν, η οποία εξελέγη το 2012, επαναστατεί με το στίγμα που δόθηκε στο προάστιό της: «Τα μίντια δεν γνωρίζουν το Μολενμπίκ, είναι σαφές. Είναι σοκαρισμένα από τα γεγονότα του Παρισιού», δηλώνει.

Ωστόσο τα πέντε τζαμιά του Μολενμπίκ θεωρούνται άντρο σαλαφιστών και όλες οι έρευνες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Ευρώπης αποδεικνύουν ότι το προάστιο δεν έχει στιγματιστεί χωρίς λόγο. Ο Ayoub el-Khazzani, υπεύθυνος για την επίθεση στο τρένο Thalys, καθώς και ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος έκανε το μακελειό στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, στο Μολενμπίκ βρήκαν τα όπλα για τις επιθέσεις τους.

Ενας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων στη Μαδρίτη το 2004 είχε διαμείνει στο Μολενμπίκ, όπως και ο Mehdi Nemmouche, υπεύθυνος της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει, θα καθαρίσω το Μοντελμπίκ μόνος μου» δήλωσε ο εθνικιστής Φλαμανδός υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Από το Σάββατο η περιοχή των Αράβων στο Μολενμπίκ πέρασε στο ψιλό χτένι της Αστυνομίας, με συλλήψεις και εφόδους σε σπίτια.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.