Ειδησεογραφικό site

Άμεση νομοθετική επίλυση για τα «κόκκινα» δάνεια ζήτησε ο ΣΕΒ από τον ΥΠΟΙΚ

38

Άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός των επόμενων 2-3 μηνών ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, θέτοντας μεταξύ άλλων και ζήτημα νόθευσης του ανταγωνισμού έναντι των επιχειρήσεων που καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

«Οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε εκείνες που μέχρι σήμερα οι τράπεζες τις στηρίζουν για να μην καταρρεύσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε: «Γι’ αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό θέμα να μην βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων. Πρέπει να προστατευτούμε από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Χαρδούβελης συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, στην οποία συζητήθηκαν τα αιτήματα του ΣΕΒ αλλά και γενικότερα οικονομικά θέματα.

Ο κ. Φέσσας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες «να βυθιστούμε σε μια αργή, τριτοκοσμική οικονομική και κοινωνική απομόνωση που θα την πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά».

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική σταθερότητα, τόνισε ότι αυτή μπορεί να συνυπάρχει με αλλαγές «που και τις επιχειρήσεις θα βοηθήσουν να ανακάμψουν και πλούτο θα φέρουν, και θα εμπεδώσουν την αισιοδοξία σε κάθε εργαζόμενο και -κυρίως σε κάθε άνεργο- ότι μπορούμε να ελπίζουμε, στην πράξη, όχι στη θεωρία».

Στα αιτήματα του ΣΕΒ περιλαμβάνεται η καθιέρωση ανεξάρτητου φορέα ερμηνείας της φορολογικής νομοθεσίας, η διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και η επανασύσταση της διαρκούς επιτροπής συνεργασίας του υπουργείου με τους φορείς της αγοράς.

Επίσης, η θωράκιση και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του θεσμού του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, η υιοθέτηση στον τομέα του δημόσιου λογιστικού των διεθνών προτύπων IPSAs και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας.

Στο χαμηλό ποσοστό προεξόφλησης για τα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που φθάνει μόλις το 57%, όταν για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία κ.λπ. κυμαίνεται μεταξύ 85-95%, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας.

«Δεν υπάρχει λογική το ποσοστό αυτό να παραμένει τόσο χαμηλά αφαιρώντας σημαντική ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.