Ύποπτα παιχνίδια της Βlack Rock με την Ελλάδα
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
Σοβαρότατα ερωτήματα, τόσο για την αξιοπιστία των ελέγχων της όσο και για τους σκοπούς μιας εταιρείας που χρυσοπληρώθηκε για να μας συμβουλέψει και να μας προτείνει λύσεις και τώρα προεξοφλεί την καταστροφή μας ως χώρα, εγείρουν οι περίεργες ανακοινώσεις του διεθνούς οίκου Βlack Rock. Είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα ελεγκτική εταιρεία, η οποία επί διοίκησης Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος προσελήφθη ως σύμβουλος για τη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Για όσους πιθανόν να έχουν ξεχάσει, πριν από έξι μήνες ο ιθύνων νους της Βlack Rock, ο Λάρι Φινκ, έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επτά μήνες μετά η εταιρεία του δείχνει την Ελλάδα ως πρώτο «φαβορί» για χρεοκοπία με βάση το δεύτερο έλεγχο που διενήργησε στις τράπεζες. Έλεγχο για τον οποίο φημολογείται ότι ο διεθνής οίκος πληρώθηκε με το ποσό των 22 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα ακούγεται ότι πήρε και για τον πρώτο έλεγχο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της Βlack Rock, η Ελλάδα κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα να χρεοκοπήσει, με τη Βενεζουέλα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, την Αίγυπτο να έπεται, την Ουκρανία να ακολουθεί τέταρτη στη σειρά, την Πορτογαλία να παίρνει τη σκυτάλη και την Αργεντινή να φιγουράρει στην έκτη θέση, που για πολλούς το μέλλον της κρέμεται από μία κλωστή.
ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ 5 ΔΙΣ.
Η δυσμενής εκτίμηση για την Ελλάδα προκάλεσε αναμφίβολα απορίες, ανασφάλεια και φόβο στους εν δυνάμει επενδυτές που ήθελαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά. Το κλίμα ανασφάλειας επιτείνει ακόμη περισσότερο η προ διμήνου έκθεση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσόν των 15,8 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε η ΤτΕ.
Πέρα όμως από τα άλλα που προκάλεσε η απαράδεκτη έκθεση-κόλαφος της Βlack Rock είναι η οργή της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων επιχειρηματιών – τραπεζιτών για τη χωρίς αμφιβολία υστερόβουλη πρακτική που ακολουθεί ένας διεθνής οίκος που τζογάρει χρήματα στη χώρα μας.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν κάποιος να διερωτάται για τις πρακτικές της Βlack Rock και τα ύποπτα παιχνίδια που μετέρχεται για την ελληνική οικονομία. Και το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το πώς από τη μία να θεωρεί την Ελλάδα ως την πιο επικίνδυνη χώρα για χρεοκοπία και τον Απρίλιο του 2014 οι διαχειριστές κεφαλαίων της Black Rock Inc να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019. Την ίδια στιγμή ξένα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι η «μητρική» Black Rock έχει επενδεδυμένα στην Ελλάδα κεφάλαια άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ
To σίγουρο είναι ότι το καμπανάκι του κινδύνου από την Βlack Rock ήχησε για τα καλά, αλλά σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Δηλαδή, τη στιγμή που ο διεθνής οίκος έχει προσληφθεί για τρίτη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος για μια εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή: την αξιολόγηση και πρόταση λύσεων για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν στο 33% περίπου των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί από τις τράπεζες.
Ουσιαστικά ο διεθνής οίκος κλήθηκε να αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, τις αξίες των ακινήτων που έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις από τους δανειολήπτες και για να εισηγηθεί αν και πώς πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε ξένα funds και όλα αυτά βέβαια στο βωμό της αισχροκέρδειας.
Επομένως είναι ηλίου φαεινότερο γιατί η Black Rock διαμορφώνει αρνητικό κλίμα την ώρα κατά την οποία έχει κληθεί να κρίνει την τύχη πολλών δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και τουλάχιστον άλλων τόσων ακινήτων.
ΛΑΡΙ … THE KING
«Παραμένω ακόμη μαθητής» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Black Rock Λάρι Φινκ, αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνεχή διασύνδεση κυβερνήσεων και επιχειρήσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Έχει «χτίσει» τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία, αυτή τη στιγμή, διαθέτει κεφάλαια της τάξεως των 4 δισ. δολαρίων περίπου.
Ο αμερικανικός οίκος, που στην Ελλάδα, ύστερα από διαγωνισμό, έχει αναλάβει τη διενέργεια των τραπεζικών stress test, διαθέτει 11.000 επαγγελματίες σε 30 χώρες.
Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού «Forbes», ο κ. Λ. Φινκ αποτελεί τον 42ο ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 340 εκατ. δολάρια. Όπως λέγεται, πρόκειται για ένα μεγαλοεπενδυτή στον οποίο προστρέχουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Ποιος είναι ο κύριος Φινκ
Ο 62χρονος Λάρι Φινκ, ο άνθρωπος πίσω από τον κολοσσό της BlackRock, αποτελεί την ενσάρκωση του αμερικάνικου ονείρου. Μεγαλωμένος σε εβραϊκή οικογένεια, με πατέρα ιδιοκτήτη καταστήματος υποδημάτων και μητέρα δασκάλα Αγγλικών, ο Φινκ, αφού εργάστηκε σε τράπεζες, ίδρυσε το 1988 την ΒlackRock. Το «Forbes» τον έχει κατατάξει 42ο μεταξύ των προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς, οι «Financial Times» τον ανέδειξαν το 2011 Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δεκαετίας, ενώ η βίβλος της Wall Street, το «Βarron’s», τον ανακηρύσσει επί επτά συναπτά έτη ως τον καλύτερο CEO.
Ο Φινκ επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, άλλοτε για δουλειές, όπως συνέβη το Δεκέμβριο του 2013 που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και άλλοτε για διασκέδαση. Άλλωστε, έχει χρονομισθώσει (αντί 500.000 το χρόνο, όπως φημολογείται) μία από τις βίλες του συγκροτήματος «Αmanzoe» στο Πόρτο Χέλι. Εκεί τον περασμένο Ιούνιο έγινε ο γάμος του γιου του Τζόσουα με μια εντυπωσιακή Σέρβα, γεγονός που έφερε την περιοχή σε επαφή το οικονομικό jet set, αφού πηγαινοέρχονταν ελικόπτερα και έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά mega yachts.
Τα σχόλια είναι κλειστά.