Eurogroup: Πάρτε μέτρα και συμφωνήστε με την τρόικα για να έρθει στην Αθήνα
Την επιτάχυνση της αξιολόγησης της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στο Eurogroup πιέζοντας για τη λήψη των μέτρων που θα επιτρέψουν στα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να επανέλθουν στην Αθήνα.
«Καλωσορίζουμε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη φέτος» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup κατά την αποψινή συνεδρίαση, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είπε: «Η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη, υψηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι θετικό».
«Πρώτα η αξιολόγηση της τρόικας, μετά οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε επίσης ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε: «Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημείωσε».
Αναφερόμενος στην τρόικα, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Νωρίτερα, επιλέγοντας τη γραμματική ερμηνεία της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 26ης Νοεμβρίου του 2012 για την Ελλάδα, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και μάλιστα όχι από τις λεγόμενες «σκληρές χώρες», αλλά από κάποιες που βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης από την τρόικα, διαρρέουν τις τελευταίες ώρες πως η τότε απόφαση που ανέφερε πως «τα κράτη μέλη θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, εάν είναι απαραίτητο για την επίτευξη των βασικών στόχων της βιωσιμότητας του χρέους, αφού η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα» δεν είναι δεσμευτική!
Μιλώντας σε ΜΜΕ και υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών από χώρες που εξήλθαν από προγράμματα βοήθειας εμφανίζονται οι πιο σκληροί διαπραγματευτές απέναντι στην Ελλάδα και ζητούν περισσότερες εγγυήσεις από τη χώρα μας για να συζητήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Επιλέγοντας το γράμμα και όχι το πνεύμα της απόφασης της 26ης Νοεμβρίου οι συγκεκριμένοι υπουργοί υποστηρίζουν πως δεν δεσμεύονται, αλλά αντίθετα καλούνται και μόνο να «εξετάσουν» πιθανά μέτρα ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο ώστε να φθάσει το 175% του ΑΕΠ το 2016. Κάτι που οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι απλώς το επιβεβαιώνουν αλλά αντίθετα το δείχνουν στο 157,6%.
«Δεν δεσμευτήκαμε ποτέ απέναντι στην Ελλάδα. Είπαμε απλώς πως θα το εξετάσουμε» ανέφερε ένας από τους παρευρισκόμενους στο Eurogroup υπογραμμίζοντας πως προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση πριν από οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μια δήλωση που αν επιβεβαιωθεί όχι απλώς ακυρώνει στην πράξη την απόφαση του Eurogroup, αλλά δείχνει πως οι πραγματικά σκληροί της διαπραγμάτευσης δεν προέρχονται από τις χώρες που έχουμε συνηθίσει να τις χαρακτηρίζουμε από τις «άκαμπτες» θέσεις τους, αλλά από κάποιες που «βίωσαν» επίσης την πολιτική λιτότητας.
Παρά ταύτα το γενικό κλίμα στις Βρυξέλλες φαίνεται θετικό για την Ελλάδα με την πιθανότητα να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία να είναι πολύ μεγάλη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ελληνική πλευρά δέχθηκε πιέσεις για τη λήψη εκείνης της δέσμης μέτρων, που είναι απαραίτητα ώστε τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να επανέλθουν στην Αθήνα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.