Ειδησεογραφικό site

Χρυσή Αυγή και Κολωνός και Κολωνάκι

Της Πέννυς Κροντηρά

«Είμαστε ξένοι στη γειτονιά που μεγαλώσαμε» υποστηρίζουν κάτοικοι  λαϊκών συνοικιών, όπως ο Κολωνός, ο Άγιος Παντελεήμονας και τα Σεπόλια. Στις πρόσφατες εκλογές οι περιοχές αυτές, που έχουν «ανοιχτές πληγές» από το μεταναστευτικό πρόβλημα, έδωσαν προβάδισμα στη Χρυσή Αυγή τοποθετώντας το συνδυασμό στην πρώτη εκλογική θέση. Το «Καρφί» βρέθηκε στις γειτονιές αυτές και συνομίλησε με τους κατοίκους.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα  αποτελεί γκέτο αλλοδαπών και μόνιμη εστία διενέξεων μεταξύ ακροδεξιών και αλλοδαπών στοιχείων. Στις δημοτικές εκλογές, μάλιστα, η ΧΑ απέσπασε το 18,8% των ψήφων.
Σε ένα τοπικό καφέ μία παρέα κυριών συζητάει…
«Εγώ είμαι υπέρ της Χρυσής Αυγής» λέει μια κυρία. «Πάνε να πάρουν τη σύνταξή τους οι άνθρωποι και οι αλλοδαποί τούς σακατεύουν. Ενός κυρίου του σπάσανε τα δόντια και τον σακάτεψαν στο ξύλο για να του αποσπάσουν 600 ευρώ. Τα σπίτια μας έχουν πέσει στο 1/3 της αξίας τους. Ούτε να νοικιάσουμε σπίτι μπορούμε, ούτε να πουλήσουμε. Φοβάμαι να βγω και να κυκλοφορήσω το βράδυ. Κλειδώνομαι μέσα. Όλες οι καφετέριες είναι υπέρ της Χρυσής Αυγής».

ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Το λόγο παίρνει η φίλη της, η οποία τονίζει: «Εγώ δεν θα μείνω μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Αρνούμαι. Δεν πρόκειται κανένας να με φυλακίσει στο σπίτι μου. Όλα τα κόμματα, από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά, μας απογοήτευσαν, για αυτό ψηφίσαμε Χρυσή Αυγή. Τους λυπάμαι τους αλλοδαπούς, αλλά μας κλέβουνε, μας χτυπάνε. Να φοβηθούν ότι θα έρθει η ΧΑ και θα τους πετάξει όλους έξω».
Απέναντί της, μια άλλη κυρία συμπληρώνει: «Μας πνίξανε. Στο σπίτι σας μέσα πόσα δωμάτια έχετε; Χωράνε είκοσι άνθρωποι δικοί σας, όχι ξένοι; Να φάνε, να πιουν, να πάνε τουαλέτα, να πλυθούν; Έτσι είναι και εδώ… Δεν χωράνε. Εγώ πήγα και έδωσα μια κουβέρτα σε μια μάνα με ένα παιδί».
«Στη Χρυσή Αυγή είναι εγκληματίες και απατεώνες» πρόσθεσε μια άλλη κυρία της παρέας.
Η συζήτηση έχει ήδη φουντώσει και συμμετέχουν όλοι.
«Μια κυρία στην πολυκατοικία μου μόλις είχε πάρει τη σύνταξή της. Τη λήστεψε στην είσοδο της πολυκατοικίας ένας Ασιάτης και από τα πολλά τραύματα που της προκάλεσε και λόγω του ότι είχε ζάχαρο δεν έκλειναν τα τραύματα και πέθανε» ανέφερε μια κυρία της παρέας.
«Στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς, όπως μου είπε μια μητέρα, είναι 14 παιδιά στην τάξη και τα τρία μόνο είναι ελληνάκια. Αυτή η κατάσταση πάει πίσω στο σχολείο τους Έλληνες μαθητές, γιατί είναι δύσκολο να συμβαδίσουν όλοι στο ίδιο πρόγραμμα, αν ο καθένας είναι από διαφορετική χώρα. Μεταξύ τους δεν έχουν πρόβλημα, παιδιά είναι, τα βρίσκουν, αλλά μπορούν να μάθουν τα ελληνάκια έτσι γράμματα; Θα πρέπει να υπάρξει νόμος για ποσόστωση στα σχολεία. Ας μοιραστούν και σε άλλα σχολεία. Κακά τα ψέματα, ούτε αυτοί θέλουν να είναι εδώ, σε μια εχθρική χώρα. Αν και μέχρι πρότινος δεν ήμασταν εχθρικοί, αλλά οδηγηθήκαμε εδώ λόγω της αμέλειας του κράτους. Δεν είναι δυνατόν πλέον να ζουν εις βάρος μας» πρόσθεσε μια άλλη κυρία.

ΣΕΠΟΛΙΑ
Στη φτώχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο αποδίδουν οι κάτοικοι των Σεπολίων το γεγονός ότι η ΧΑ ήρθε πρώτη στην περιοχή στις πρόσφατες εκλογές.
Στην κεντρική πλατεία ιδιοκτήτης ψητοπωλείου (55 ετών) μας περιγράφει πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα: «Είναι αρνητικό το ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά λογικό λόγω των συνθηκών. Η δουλειά μας έχει πέσει κατά 70% και έχω να θρέψω τετραμελή οικογένεια. Τα έχουν κάνει έτσι στην κυβέρνηση ώστε να ανεβαίνει η φορολογία, να αυξάνεται ο ΦΠΑ και να περικόπτεται ο μισθός. Εμείς εδώ δεν έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες. Όσοι έρχονται ως πελάτες είναι ευγενικοί και καλοπληρωτές. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής θα ανεβαίνουν, εκτός κι αν τους βγάλουν εκτός φυλακής και φθαρούν. Όσο είναι στην παρανομία ένα πράγμα, θεριεύει».

ΚΟΛΩΝΟΣ
Στον Κολωνό το «Καρφί»  συνάντησε μια νέα κοπέλα, την Καλιάνα Κοκοτίνη (25 ετών), η οποία τόνισε: «Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και οι κάτοικοι νιώθουν απροστάτευτοι. Γνωρίζω προσωπικά περίπτωση που ο ιδιοκτήτης καταστήματος αναγκάστηκε δύο φορές να αλλάξει την τζαμαρία και τελικά να βάλει ρολά για να σταματήσει κάθε προσπάθεια παραβίασης. Μάλιστα, μια αλλοδαπή οικογένεια που γνωρίζω αποφεύγει να συναναστρέφεται με ομοεθνείς της, καθώς τους θεωρεί επικίνδυνους».
Ως προς τις ψήφους στη Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε: «Ως νομικός το μόνο που μπορώ να πω είναι πως το σύνταγμά μας υποστηρίζει την ελευθερία της γνώμης και της ψήφου. Παρ’ όλα αυτά το μόνο που βλέπω είναι ένα σύστημα το οποίο σαπίζει εσωτερικά και δεν επιτρέπει την άσκηση αυτού του δικαιώματος».

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Έκπληξη προκάλεσε το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής (13,7%) στο Κολωνάκι. Σε αντιδιαστολή με τις άλλες συνοικίες, το Κολωνάκι δεν έχει άμεση επαφή με αλλοδαπούς μετανάστες. Όπως μας ανέφεραν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι, ξαφνιάστηκαν με το αποτέλεσμα της κάλπης.
Κοντά στην πλατεία Κολωνακίου η Αγγελική Χρυσανθακοπούλου, που εργάζεται σε γνωστό κατάστημα ένδυσης, λέει: «Είναι ανεξήγητο από τους δικούς μας πελάτες αυτό το ποσοστό. Ούτε σαν υποψία δεν θα περνούσε από το μυαλό μου. Χρειάζεται να επικρατεί το παν μέτρον άριστον. Η Χρυσή Αυγή είναι δεν αποτελεί λύση».
Ο Κωνσταντίνος Σταθάτος (60 ετών), που διατηρεί κατάστημα, ξεκαθάρισε: «Ο κόσμος έχει απαυδήσει με αυτούς. Πιστεύει ότι είναι  γελοίοι και λένε συνεχώς ψέματα. Όσα λέει ο Σαμαράς είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Τίποτα δεν πρόκειται να κάνουν. Ούτε η Χρυσή Αυγή πρόκειται να κάνει κάτι, απλώς χρειάζεται να υπάρχει αντίδραση. Να τους κυνηγάνε και να τους βρίζουνε. Οι ξένοι δεν πειράζουν κανέναν, αρκεί να έχουν τη δουλειά τους. Αλλιώς αναγκαστικά θα κλέψουν, για να ζήσουν. Δεν είναι το θέμα των αλλοδαπών, αλλά αντίδραση σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Δεν αντέχουμε άλλο να ακούμε τα ψέματα που λένε. Εγώ παλιά ψήφιζα Δεξιά, αλλά είναι ανισόρροποι. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να κάνει κάτι. Ο Τσίπρας πήγε στην Αμερική και κάθισε προσοχή. Τα μεγάλα κόμματα λένε ψέματα. Τουλάχιστον να υπάρχει  η Χρυσή Αυγή να τους φωνάζει. Για αντίδραση και σπάσιμο, μπας και καταλάβουν οι άλλοι και τους σπάσει ο τσαμπουκάς. Αν θέλουν, ας μας ακούσουν, δεν με νοιάζει».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Η κ. Σοφία (48 ετών), που μαζί με τον πατέρα της (80 ετών) διατηρεί κατάστημα γυναικείας ένδυσης, ανέφερε: «Για το Κολωνάκι είναι παράδοξο το ποσοστό που πήρε η Χρυσή Αυγή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί αντίδραση, ίσως πλάκα, εκκεντρική απόφαση. Είναι γεγονός ότι έχουμε μαζέψει αβέρτα κουβέρτα όλους και έχουμε γίνει ξέφραγο αμπέλι. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει σχέση και με την ηλικία των ψηφοφόρων, πιστεύω. Οι νέοι το παίρνουν σαν πλάκα, π.χ. ας ψηφίσουμε τους φουσκωτούς μαυροφορεμένους, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες ψηφίζουν από φόβο για την εγκληματικότητα».
Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο πατέρας της, ως μεγαλύτερος, θίγοντας ένα άλλο ζήτημα: «Ο κόσμος δεν έχει υποστήριξη. Η αστυνομία δεν ήταν προετοιμασμένη για τόσο μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας. Μόλις ένας φίλος μου γιατρός έκανε μια ανάληψη από την τράπεζα και βγήκε να πάει σπίτι του, τον πλησίασε κάποιος και του είπε ότι στην πλάτη του είχε αίματα. Ο ίδιος δεν αντέδρασε και πήγε λίγο πιο κάτω σε ένα γνωστό του κατάστημα, όπου του είπαν ότι όντως είχε λερωθεί με κέτσαπ. Τελικώς ήταν κόλπο όταν τον άγγιξαν στην πλάτη, για να βγάλει το μπουφάν και να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό που είχε βάλει στην τσέπη του από την τράπεζα. Κάποιος τον είχε παρακολουθήσει προφανώς».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Αφού ακούσαμε την γνώμη των Ελλήνων για τη Χρυσή Αυγή και τα εκλογικά ποσοστά που απέσπασε σε διάφορες συνοικίες, ήρθε η σειρά να δοθεί ο λόγος και στους αλλοδαπούς που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους και εργάζονται.
Το «Καρφί» βρέθηκε στα Κάτω Πατήσια και επισκέφθηκε ένα μίνι μάρκετ, οι ιδιοκτήτες του οποίου είναι Πακιστανοί. Στο άκουσμα των λέξεων «Χρυσή Αυγή» μάς κοίταξαν έντρομοι και επιφυλακτικοί. Χρειάστηκε να τους εξηγήσουμε ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία τους, για να μας πουν τη γνώμη τους και τις εμπειρίες τους.
«Μας απειλούν ότι θα μας σκοτώσουν. Φοβόμαστε το βράδυ να κυκλοφορήσουμε. Πολλές φορές έρχονται στο μαγαζί και μας απειλούν. Μας λένε ότι πρέπει να το κλείσουμε και να φύγουμε από εδώ. Εμείς έχουμε χαρτιά και δεν δημιουργούμε καβγάδες» μας είπαν.
Λίγο πιο κάτω, στον Άγιο Παντελεήμονα, τα στόματα έμεναν ερμητικά κλειστά. Στην Αχαρνών, όπου πολλοί αλλοδαποί διατηρούν καταστήματα, δεν ήθελαν να μιλήσουν. Φοβόντουσαν μήπως μπλέξουν. Σε ένα κατάστημα μας είπαν μόνο: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Με όλους τα πάμε καλά», εννοώντας και τη Χρυσή Αυγή.
Την ίδια συμπεριφορά συναντήσαμε και στο Κολωνάκι, όπου σε ένα κατάστημα ομορφιάς και περιποίησης γυναικών δούλευε μια κοπέλα από τις Φιλιππίνες, η Σαϊρέλ (36 ετών). Παρότι το αφεντικό της τη διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει και την παρότρυνε να πει δύο λόγια, εκείνη  δίσταζε. «Από τη Χρυσή Αυγή είστε;» ήταν η πρώτη της ερώτηση. «Τι να πω εγώ; Έχω οκτώ χρόνια στην Ελλάδα. Δεν ξέρω κάτι. Φοβόμαστε λίγο γιατί νιώθουμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς. Μαθαίνουμε τι γίνεται από άλλα άτομα, γνωστούς μας».
Είναι σκληρό να φοβάσαι να μιλήσεις στη χώρα που εννοείται ότι ήρθες για να ζήσεις ένα καλύτερο αύριο.

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ «ΠΟΛΕΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
Πεδίο διαμάχης συνεχίζει να αποτελεί η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα. Αντί ο χώρος αυτός να σφύζει από γέλια και φωνές μικρών παιδιών, έχει μετατραπεί σε κομμάτι πολιτικής προπαγάνδας και ψηφοθηρίας. Εν όψει των δημοτικών εκλογών ο κ. Καμίνης εξήγγειλε την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς σε διπλανό χώρο στην πλατεία για όλα τα παιδιά, ξεσηκώνοντας έριδες σε πολιτικό επίπεδο.
Όλα ξεκίνησαν στις 28 Μαΐου το 2009 όταν οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν την επιτροπή «Αγανακτισμένων Πολιτών» και σφράγισαν την παιδική χαρά. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, οι πολίτες εξηγούν στο «Καρφί» τι συνέβη και γιατί.

Η κυρία Ε.Κ. (65 ετών), η οποία, όπως είπε, ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή, μας διηγείται: «Η παιδική χαρά είναι από τα χρόνια που εγώ και τα παιδιά μου μεγαλώσαμε εδώ και ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα. Από το 2009 η κατάσταση έγινε ανυπόφορη. Καθώς διέσχιζα την πλατεία, έβλεπα γυναίκες αλλοδαπές να έχουν σηκώσει τα φουστάνια τους και με τα πόδια ανοιχτά να ουρούν μέσα στην παιδική χαρά, ενώ δίπλα έπαιζαν παιδάκια. Σε ένα άλλο περιστατικό μια αλλοδαπή πήρε ένα μικρό κολονάκι, που υπήρχε, και άρχισε να χτυπάει ένα άλλο αλλοδαπό παιδάκι γιατί πήρε την κούνια από το δικό της. Την κατάσταση για το κλείσιμο της παιδικής χαράς δεν την πήρε στα χέρια της η Χρυσή Αυγή, αλλά εμείς, οι κάτοικοι της γειτονιάς. Πώς να επικοινωνήσουμε με άτομα που στις χώρες τους ακρωτηριάζουν τα γεννητικά όργανα μικρών κοριτσιών και επιβάλλουν στις γυναίκες τους να περπατούν δύο μέτρα πιο πίσω και τους φέρονται βίαια σαν να είναι αντικείμενα; Είναι δυνατόν, όσο και να έχει ξεφτιλιστεί η Ελλάδα και να έχει ξεπέσει, να γνωριστούμε και να δεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές; Τώρα, εδώ και ένα μήνα ξεκίνησαν από την άλλη πλευρά της πλατείας να σκάβουν και να καταστρέφουν το γκαζόν, ενώ έβαλαν πλάκες για να κάνουν νέα παιδική χαρά. Είπαμε ότι, αν είναι να γίνει φυλασσόμενη, δεν έχουμε πρόβλημα, αρκεί να μην γίνονται πάλι τα ίδια. Να μην είναι άντρο αλητείας, πώλησης ναρκωτικών και εκφοβισμού των κατοίκων και των παιδιών τους που έρχονται εδώ να παίξουν».
Απέναντι ο κρεοπώλης της γειτονιάς εξηγεί στο «Καρφί»: «Αυτά που έχω ζήσει εγώ ούτε στον εχθρό μου. Δεν μπορούσες να πλησιάσεις στην πλατεία. Πρώτα από όλα κινδύνευες. Πολλή βρομιά. Αυτοί οι άνθρωποι που ήταν εδώ ήταν δυστυχισμένοι άνθρωποι».
Αυτό που απομένει είναι να δούμε είναι αν με τη δημιουργία και την ολοκλήρωση της νέας παιδικής χαράς το κράτος θα μεριμνήσει για να μην επαληθευτούν οι φόβοι των κατοίκων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.