Ειδησεογραφικό site

Χουριέτ: «Ντροπή σε όσους θέλουν να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά»

«Τον ασκό του Αιόλου» ανοίγει η νέα μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κινήματος Γκιουλέν και της κυβέρνησης Ερντογάν, έπειτα από τις φήμες που κυκλοφορούν ότι το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει σχέδιο ανοίγματος της Αγιάς Σοφιάς για προσκύνημα στους μουσουλμάνους.

Τουρκικά δημοσιεύματα, εφημερίδων προσκείμενων στην κυβέρνηση Ερντογάν, αντικρούουν τα επιχείρηματα στα οποία βασίζεται η εκστρατεία του Γκιουλέν του αμφιλεγόμενου τούρκου ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ – αναφέροντας ότι πίσω από τις φήμες περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί υποκρύπτεται η πρόθεση του ιδίου να ξεσηκώσει την διεθνή κοινότητα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει ένα άρθρο-κόλαφο εναντίον όσων, εντός ή εκτός της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν βλέψεις να μετατρέψουν ξανά την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης που επικρίνει όσους προτίθενται (ή σχεδιάζουν) να ξανανοίξουν τον ιστορικότερο ναό της ορθοδοξίας ώστε -όπως λένε οι Τούρκοι- το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας»… να χαμογελάσει ξανά.

Η είδηση ότι το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, ενδέχεται να γίνει πάλι τέμενος βρίσκει άκρως αντίθετο μεγάλο κομμάτι του τουρκικού πληθυσμού, ανάμεσα σε αυτούς και πολλούς τούρκους δημοσιογράφους που γράφουν για καθαρή υποκρισία.

«Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την Τουρκία στον 21ο αιώνα; Είναι δυνατόν η χώρα μας να χρησιμοποιεί τέτοια σημειολογία σήμερα; Είναι δυνατόν μια χώρα όπου λειτουργούν περί τα 80.000 θρησκευτικά τεμένη, να θέλει να επαναλειτουργήσει ως τζαμί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Πώς θα νιώθαμε εμείς αν ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη ξαφνικά μετατρεπόταν σε χριστιανική εκκλησία; Έχουμε 80.000 τεμένη και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην Αγία Σοφία;», γράφει εμφανώς εξοργισμένος ο δημοσιογράφος της τούρκικης εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

«Ο χότζας Φεχτουλάχ που εγώ γνωρίζω δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τέτοια πράγματα» υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, προφανώς υπονοώντας ότι κάποιοι αποδίδουν στον άλλοτε πνευματικό σύμμαχο και νυν άσπονδο εχθρό του Ερντογάν σκέψεις που δεν έχει.

Και καταλήγει: «Αν πάντως αυτές οι φήμες είναι ακριβείς, τότε δεν εξυπηρετούν την κοινωνία. Αν είναι ακριβείς, τότε όλα τα μηνύματα διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης που στέλνονται στη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από καθαρή υποκρισία. Φίλοι, η Κωνταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της χώρας μας εδώ και 90 χρόνια, μιας χώρας που το 99% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Εσείς τί επιπλέον, τί άλλο θέλετε να αποδείξετε : Και σε ποιόν; Εν μέσω 80.000 τεμένων εσείς τώρα επικεντρώνεστε σε μία χριστιανική εκκλησία; Ντροπή, ντροπή σας…».

Τα σχόλια είναι κλειστά.