Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης – Σαπέν: Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο για την Ελλάδα

Κρίσιμο χαρακτήρισαν το επόμενο εξάμηνο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την  Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν σε κοινές δηλώσεις που έκαναν χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως είχε μια δημιουργική συζήτηση με τον ομόλογό του για θέματα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και είπε πως και οι δύο συμφώνησαν  στην ανάγκη ενός δυνατού ευρώ που μελλοντικά θα μπορούσε να υποκαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, αλλά και στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανάπτυξης χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως συζήτησε με τον κ. Σαπέν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στο επόμενο εξάμηνο, του επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε πως για να κάνει κτήμα του ο ελληνικός λαός τις μεταρρυθμίσεις θα απαιτηθεί να δει κάποια βελτίωση στο εισόδημά του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας χαρακτήρισε «καθοριστικής σημασίας» το επόμενο εξάμηνο για την Ελλάδα και την ζώνη του ευρώ.  Όπως είπε, η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και εξέφρασε την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί  και πλέον υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε πως η ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ενδεικτικά αν και αναγνώρισε την ανάγκη υιοθέτησης όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη δημοσιονομική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ είπε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάπτυξη. Εστίασε δε και στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εκτίμησε πως κατά την ιταλική προεδρία της ΕΕ θα ληφθούν  και άλλες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.

Τέλος, ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα συμβάλει στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα με 30 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.