Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: «Η Ελλάδα υποφέρει, πρέπει να βρει το δρόμο της-Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο»

Προετοιμασμένος για «μαραθώνιο» είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος εμφανίζεται να δίδει βάρος στην ανάσχεση της ανεργίας και στη σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: «Η Ελλάδα υποφέρει. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται και δεν πληρώνεται ή συντηρείται από χαμηλόμισθους. Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της. Δεν έχει απέναντί της μόνο την τρόικα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα αντιμέτωπος με τα προαπαιτούμενα μέτρα της τρόικας που θα κρίνουν την εκταμίευση των δύο δόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη, ενώ θα μεταβεί σε 9 ημέρες από σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου υπό τη νέα ιδιότητά του να γνωρίσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη.

Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου, ενώ στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη επαφή με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα για περίπου 10 ημέρες, πριν από τη μεγάλη αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν, τον Ιούλιο, πλήρη ενημέρωση για την πορεία των 12 προαπαιτούμενων δράσεων που σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου είναι οι εξής:

Η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων.
Η νομοθεσία που θα επιτρέπει την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φαρμακευτική περίθαλψη και σε διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και η αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων.
Η υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης.
Η υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων.
Η υιοθέτηση νομοθεσίας για την αδειοδότηση επενδύσεων.
Η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει υλοποιηθεί).
Την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλων των τελών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.
Τη θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.
Την υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου.
Την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μείωση των διοικητικών βαρών.
Την υιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
Την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους

Το φθινόπωρο, εκτός από την αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα διευθέτηση του χρέους, θα υπάρξουν και οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών- με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο- για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο (δεύτερο σε μόλις τρία χρόνια), την παράταση ή όχι στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς, κ.λπ.

Στο πλευρό του νέου υπουργού Οικονομικών θα συνεχίσουν να βρίσκονται, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, καθώς και ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωπος της χώρας στο Euro Working Group.

Τα σχόλια είναι κλειστά.