Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στην κρίση-Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών

Η πολιτική αστάθεια μπορεί να τινάξει στον αέρα την επιτυχή διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους για την λύση στο χρέος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τονίζοντας ότι «στην συμφωνία με τους εταίρους η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία».

Μιλώντας στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να στείλουμε λάθος μηνύματα… Δεν είναι ώρα του εφησυχασμού αλλά της εγρήγορσης» ενώ απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι «Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών».

«Η χώρα χρειάζεται την μέγιστη στήριξη της Βουλής» είπε για να προσθέσει «Το πολιτικό κλίμα της αβεβαιότητας και της αποσταθεροποίησης εμποδίζουν… η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει ότι η χώρα θα τοκίσει τα επιτεύγματά της σε όλα τα επίπεδα».

Υποστήριξε ότι αποτελεί ιστορική συγκυρία η τρέχουσα περίοδος καθώς «βαίνουμε στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής» ενώ συμπλήρωσε «η επόμενη ημέρα έχει ξεκινήσει και οι υπεύθυνες δυνάμεις είναι παρούσες και θα συνεχίσουν το έργο τους. Η ιστορία δεν γράφεται από τους απόντες που με περισσή ευκολία μοιράζουν εύκολες λύσεις».

«Η επόμενη ημέρα μετά μνημόνιο θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης» είπε για να εξηγήσει πως «Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στη κρίση».

Είπε πως «πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα ότι η χώρα θα πληρώνει ανελλιπώς τους τόκους στους εταίρους» καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό «θα είμαστε αξιόπιστοι για να βγαίνουμε στις αγορές και να δανειζόμαστε». Αναφορικά με το χρέος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Η συμφωνία για ελάφρυνση χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειας μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους. Η κυβέρνηση με σημαντικό κόστος ολοκλήρωσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Διαπραγματευτηκε και το κάνει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα… Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της εθνικής προσπάθειας και να μπούμε σε νέα περίοδο βελτίωσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.