Ειδησεογραφικό site

«Χέρι» από την UNESCO στη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Σύσταση στην βρετανική πλευρά να εξετάσει την πρόταση που έχει υποβάλει η UNESCO για διαμεσολάβηση στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Αύγουστο του 2013 απηύθυνε η διακυβερνητική επιτροπή του οργανισμού του ΟΗΕ καθώς το Λονδίνο δεν έχει ακόμα απαντήσει αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος.

Η ίδια Σύσταση προβλέπει την αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος και πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO, δεδομένου ότι η διαδικασία θεσμοθετήθηκε μόλις το 2010.

Το θέμα, που εκκρεμεί στην ημερήσια διάταξη της UNESCO από το 1984, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε η ελληνική με τη βρετανική αντιπροσωπεία στις αρχές Οκτωβρίου στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους».

Την ελληνική πλευρά εκροσώπησε το υπουργείο Πολιτισμού και ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης ενώ από βρετανικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.

Στην διακυβερνητική επιτροπή το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.