Ειδησεογραφικό site

Υπουργείο Παιδείας: Γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας o Θωμάς Μαλούτας

Καθήκοντα νέου γενικού γραμματέα  Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ανέλαβε ο Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής Ανθρώπινης Γεωγραφίας και Θεματικής Χαρτογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Μαλούτας διετέλεσε, επίσης, διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων και έχει μακρόχρονη πείρα από τη διεύθυνση σημαντικών εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Η εμπειρία του τον καθιστά γνώστη του χώρου της έρευνας και του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας -που αποτελεί το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της- καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ως εκ τούτου, αποτελεί ενδεδειγμένο πρόσωπο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Έρευνας, η οποία αδιαμφισβήτητα αποτελεί πυλώνα παιδείας και πολιτισμού, καθώς και μοχλό «έξυπνης» ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας όταν πλαισιώνεται από τις κατάλληλες πολιτικές. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί, επίσης, την έμφαση που θέλει να δώσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών».

Ο Θωμάς Μαλούτας (1953) σπούδασε Αρχιτεκτονική στην École Spéciale d’Architecture (Παρίσι) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Κοινωνικής Γεωγραφίας των Πόλεων.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) το 1983. Εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1995 και καθηγητής το 2000. Το 2009 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το 2001 εξελέγη διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ και επανεξελέγη το 2007. Την περίοδο 2010-13 άσκησε χρέη διευθυντή και προέδρου του ΕΚΚΕ και μεταξύ 2011 και 2012 ήταν συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Institut d’Études Politiques (FNSP) στο Παρίσι (2006 & 2014) και έχει προσκληθεί για διαλέξεις και σεμινάρια στα περισσότερα ελληνικά και σε πολλά ξένα πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων τα UCL-Bartlett, Berkeley, University of Michigan, De Paul University, State University of New York at Buffalo, Brown, City University of New York – Graduate Center, University of Dortmund, University of Lisbon, University of Utrecht, INALCO/Paris, Hochschule Zittau/Gorlitz, Université de Liège, University of Seoul, University Autonoma of Barcelona, Center for European Studies – Harvard University, Friedrich-Ebert-Stiftung (Berlin), Universitad Nacional Autonoma de Mexico κλπ. Διετέλεσε, επίσης, επισκέπτης ερευνητής (chercheur étranger de haut niveau) στο εργαστήριο ESPACE [UMR 5651] του Πανεπιστημίου Avignon et des Pays de Vaucluse (1998) και του IRESCO (Institut des Recherches sur les Sociétés Contemporaines) / CNRS (Παρίσι 2001).

Υπήρξε εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπή Social Sciences and Humanities της ΓΔ Έρευνας & Καινοτομίας (2010-2011) και στην επιτροπή Governance and Citizenship του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο (2003-2004), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Research Committee 21 (Urban and Regional Development) της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας (2006-2013) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (European Social Survey).

Επίσης, λειτούργησε ως εμπειρογνώμων για πρότυπα κοινωνικοοικονομικής κατηγοριοποίησης (European Socioeconomic Groups (EseG) της EUROSTAT και European Socioeconomic Classes (ESeC) για τη γαλλική INSEE (2012), το Πανεπιστήμιο του Essex (2005-2006) και το Conseil National d’Information Statistique (2009).

Τα σχόλια είναι κλειστά.