Ειδησεογραφικό site

Υπέρ του ελληνικού αιτήματος επιδότησης επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Μοσκοβισί

Υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου για επιδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων των επιτοκίων στα ενήμερα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τάχθηκε ο απεσταλμένος της γαλλικής κυβέρνησης Πιέρ Μοσκοβισί στη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «αυτές οι επιχειρήσεις που κατάφεραν και ξεπέρασαν την κρίση και παραμένουν ενήμερες στις υποχρεώσεις τους, χρειάζονται βοήθεια, δεδομένου ότι το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν είναι κατά 4 και 5 μονάδες υψηλότερο από τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη».

«Με αυτό το επιτόκιο οι επιχειρήσεις αυτές που απασχολούν 120.000 εργαζόμενους, παράγουν το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και το 7% των εξαγωγών δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και άρα δεν μπορούν να επιβιώσουν» ανέφερε ο κ. Δένδιας που επανέλαβε την επιδίωξη για συμφωνία με την Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης το ζήτημα της διανομής, της επιλεξιμότητας δηλαδή, των χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά ζητεί να ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία μετά κρίσης προκειμένου να είναι επιλέξιμες επιπλέον πέντε Περιφέρειες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Αττική.

«Ξέρουμε καλά ότι από το 2008 που ελήφθησαν αυτοί οι αριθμοί μέχρι σήμερα, η χώρα έχει χάσει το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, ότι η ανεργία έχει ανέβει στο 26% και ότι η ανεργία στη νέα γενιά των Ελλήνων έχει υπερβεί το 50%» υπογράμμισε ο κ. Δένδια.

Επιπλέον, ο υπουργός ζήτησε παροχή τεχνογνωσίας της γαλλικής πλευράς για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας. «Δεν μιλάμε για Ίδρυμα υπό την έννοια της λήψης καταθέσεων, αλλά μιλάμε για εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης ρευστότητας στην αγορά, την ώρα που την έχει ανάγκη» διευκρίνισε ο υπουργός.

Πιέρ Μοσκοβισί

Απ’ την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί συμφώνησε με τους σχεδιασμούς που του παρουσιάστηκαν ενώ όπως δήλωσε «η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα όπως ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει ούτε να θέτει κάποιες ποινές ούτε περιορισμούς, αλλά μόνο ελπίδες. Ελπίδες για την βελτίωση της ανάπτυξης, ελπίδες για την αύξηση της απασχόλησης και κυρίως των νέων. Γιατί είναι απαράδεκτο, σε μια χώρα όπως στην Ελλάδα, να αφήνουμε τόσους πολλούς νέους χωρίς προοπτική» υπογράμμισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.