Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας στο Bloomberg: Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Μήνυμα στην Ευρώπη μέσω του Bloomberg έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επικράτηση του κόμματός του στις ευρωεκλογές, θέλοντας να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για την επιλογή ενός αριστερού κόμματος από τους Έλληνες ψηφοφόρους: «Είμαστε μία ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία επιθυμεί την αλλαγή και όχι τη διάλυση της Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μνημονίων και του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην ΕΕ και χωρίς διαβούλευση με το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Θέλουμε να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι οριστική και θα δώσει στην Ελλάδα και στην οικονομία, τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξοφλήσει μέρος του χρέους».

Επανέλαβε δε την επιθυμία του να πάει σε εθνικές εκλογές, προκαλώντας τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά: «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη βούληση του λαού».

Όσον αφορά στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι οι Podemos, το ισπανικό κίνημα των Αγανακτισμένων, είναι εκείνοι με τους οποίους βρίσκεται πιο κοντά στην πολιτική σκέψη. Από την άλλη βέβαια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μόνο όμως υπό προϋποθεσεις: «Είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, με την προϋπόθεση πως θα επιστρέψουν στις πολιτικές ρίζες τους και θα σταματήσουν να δέχονται τη λιτότητα ως τη μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργαστούμε αν παραμείνουν υπό την επήρεια της ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ».

Σχολίασε τέλος και την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη όπως το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Φάρατζ στη Βρετανία και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία: «Η λιτότητα οδηγεί στη δημιουργία πολιτικών τερατουργημάτων», υπογράμμισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.