Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Πάμε σε εκλογές για να βγει η κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί για το χρέος-Βούλτεψη: Ο Τσίπρας να ασχοληθεί πρώτα με τις διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές για να αναδειχθεί μία κυβέρνηση που θα κάνει αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Σαμαράς, έχασε τις εκλογές. Η κυβέρνησή του είναι κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας των κομμάτων που έχασαν έντεκα ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος. Δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία. Είναι κακό, επιζήμιο για τη χώρα να διαπραγματευθεί μια αδύναμη κυβέρνηση. Καλό σίγουρα για τους δανειστές, αλλά κακό κάκιστο για τη χώρα. Ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος έχουν υπογράψει και έχουν δεσμευτεί σε όλα τα προαπαιτούμενα. Για αυτό και ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προσφέρουν κάτι καλό για τη χώρα. Τους διαμηνύω: Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρεται στο τόπο, είναι να αφήσετε τα λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί. Να σταματήσετε να παίζετε με το θεσμό της Προεδρείας της Δημοκρατίας. Να σταματήσετε να σχεδιάζετε νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές. Και να οδηγήσετε τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το τόπο. Κάθε άλλη προσπάθεια, θα είναι προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης. Προσπάθεια συνειδητή, διευκόλυνσης των πιστωτών και ζημίωσης της χώρας».

Αριστερός

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στα «κέντρα» που τον θέλουν «κεντρώο στις θέσεις και αριστεριστή στις συμμαχίες» ότι θα παραμείνει «αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Ας το πάρουν όλοι απόφαση. Συμβιβασμούς που διατηρούν το σημερινό φθαρμένο statusquo, συμβιβασμούς που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας. Όπως γκρεμίσαμε το δικομματισμό θα γκρεμίσουμε και τα μνημόνια».

Συμμαχίες: Άνοιγμα σε αντιμνημονιακούς, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο κ. Τσίπρας έκανε θεαματικό άνοιγμα σε ολες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, από το ΚΚΕ έως τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας να μπλοκάρουν όλοι μαζί την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και να πάει η χώρα σε εκλογές, από τις οποίες να αναδειχθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, που θα ανατρέψει τα μνημόνια.

«Πρώτος και άμεσος στόχος μιας τέτοιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Θα είναι το πρώτο βήμα για τη μεγάλη δημοκρατική ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων».

Υποστηρίζοντας την πρόταση των συμμαχιών τόνισε:

«Μια πολιτική ριζοσπαστικών αλλαγών, μια πολιτική ανατροπής, μια πολιτική που θέλει να φέρει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, μια πραγματικά αριστερή πολιτική, είναι αναγκαία η στράτευση και συστράτευση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Όσο πιο συνεκτικά, αποφασιστικά, και ανυποχώρητα ριζοσπαστική είναι η πολιτική μας, τόσο πιο αναγκαία είναι η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμπαράταξη που θα επιτρέπει την εφαρμογή της σε συνθήκες σκληρής πολιτικής και κοινωνικής ταξικής σύγκρουσης.

Και το βήμα αυτό είναι η πρόταση για τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Με ξεκάθαρο προσανατολισμό, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, σαφείς δεσμεύσεις και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο. Να μην επιτρέψουμε σε δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες φοβίες, σε εσωκομματικούς υπολογισμούς, σε ιστορικά άγχη και σε προκατασκευασμένα σχήματα επαναστατικής καθαρότητας, να θολώσουν την ιστορική προοπτική».

Και εξήγησε μιας δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας:

«Να ανοιχτούμε στο δρόμο της συμπαράταξης με όλους όσοι μπορούν και θέλουν να συμβάλουν για τους δικούς τους λόγους, με τους δικούς τους υπολογισμούς, στη δύσκολη προσπάθεια για την ανατροπή του καθεστώτος των μνημονίων. Η πρόταση μιας δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία.

Η πρόταση για το νέο συνασπισμό εξουσίας αφορά το λαό.

Απευθύνεται και σε πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς μισόλογα και παράλογα προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια και πολιτική αποφασιστικότητα από την πλευρά μας. Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στους Οικολόγους Πράσινους. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών. Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ξεκάθαρη συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας. Παρακολουθούμε, τέλος, τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται από σημαντικό μέρος παλιών μας συντρόφων, μετά την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ. Δεν είμαστε χαιρέκακοι. Είχαμε, όμως, προειδοποιήσει για τη λάθος πορεία. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «η πλατιά ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί σήμερα να διαμορφώσουν ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής των Μνημονίων. Να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια πλατιά και αναγκαία λαϊκή ενότητα, ικανή να φέρει την αναγκαία αυτοδυναμία και ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Γιατί για να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων».

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας μπορεί να έχει ως στόχους:

– Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.

– Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.

– Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.

– Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

– Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

– Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.

– Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών.

– Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

– Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

– Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

– Και τέλος η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.

«Να σταματήσουν οι παραγοντισμοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ζητώντας να σταματήσουν οι παραγοντισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές, παραδεχόμενος ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στην Κουμουνδούρου και κάνοντας λόγο για λάθη και αδυναμίες, που πρέπει να διορθωθούν.

«Πρόβλημα έχουμε όταν υποτάσσουμε το μείζον κομματικό στο έλασσον εσωκομματικό. Όταν εμφανιζόμαστε δημόσια με πολλά πρόσωπα και συχνά αντικρουόμενες θέσεις. Όταν δίνουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ενιαία κομματική λειτουργία, όπως συναποφασίσαμε στο συνέδριο. Όταν αφήνουμε έδαφος σε προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών -με πρώτο αν θέλετε εμένα, ως πρόεδρο του κόμματος. Πρέπει να επισημάνουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς γκρίνιες και αλληλοκατηγορίες που αντί για λύσεις οδηγούν στην αναπαραγωγή του. Όχι μόνο για το καλό του κόμματος, αλλά γιατί οι κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζουμε και θέλουμε να εκφράζουμε περιμένουν από μας να τελειώνουμε με τις παιδικές μας ασθένειες. Η εσωκομματική δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα των πολλαπλών εκφωνήσεων, των παράλληλων κέντρων συνεννόησης που υποβαθμίζουν την ενιαία συλλογική λειτουργία του κόμματος ή των προσωπικών στρατηγικών. Ενώ φαινόμενα παραγοντισμού άνθισαν τον τελευταίο καιρό για ευνόητους λόγους και πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τρόπους για να τα κόψουμε από τη ρίζα τους πριν μας κόψουν αυτά από τις δικές μας ρίζες».

Επέκρινε όσους «καταθέτουν τροπολογίες τη τελευταία στιγμή, αποδεικνύοντας ότι δε μας ενδιαφέρει η σύνθεση αλλά η αναπαραγωγή της αντίθεσης», μίλησε για πρόβλημα διαθεσιμότητας των στελεχών, προβλήματα σοβαρότητας και πολιτικής υπευθυνότητας στην υπεράσπιση δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων. Όπως σημείωσε υπάρχουν προβλήματα με την ανάδειξη των στελεχών, αλλά και προβλήματα στην εκφώνηση και επικοινωνία βασικών θέσεων του κόμματος, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται καθημερινά σχεδόν μια εικόνα αρνητική και κερματισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βούλτεψη: Ο Τσίπρας να ασχοληθεί πρώτα με τις διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Να λύσει πρώτα απ’ όλα τις «διαπραγματεύσεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να διεκδικήσει δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του ελληνικού λαού κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος με αφορμή την ομιλιά του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

«Μέχρι τότε, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος διαθέτει την αξιοπιστία, την ικανότητα και την ενιαία γραμμή για να διαπραγματευτεί» συμπλήρωσε η κυρία Βούλτεψη απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα με αποσπάσματα από τη σημερινή του ομιλία.

Αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Βούλτεψη έχει ως εξής:

Ως απάντηση στην ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε παρά να παραθέσουμε επί λέξει μερικά αποσπάσματά της:

*”Να μην επιτρέψουμε σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες φοβίες, σε εσωκομματικούς υπολογισμούς, σε ιστορικά άγχη και σε προκατασκευασμένα σχήματα επαναστατικής καθαρότητας να θολώσουν την ιστορική προοπτική”.

*”Αυτή η συζήτηση είχε νόημα όταν είχαμε 3%”.

*”Υπάρχει κίνδυνος να σπαταλάμε τις δυνάμεις μας σε έναν άχαρο πόλεμο αμφιβολιών. Σε κυνήγι μαγισσών, σε δίκες προθέσεων, σε διάφορα σενάρια πολιτικής φαντασίας”, που “μας κρατούν δεμένους σε μια ακινησία δήθεν επαναστατική”.

*”Πρόβλημα έχουμε όταν υποτάσσουμε το μείζον κομματικό στο έλασσον εσωκομματικό. Όταν εμφανιζόμαστε δημόσια με πολλά πρόσωπα και συχνά αντικρουόμενες θέσεις. Όταν αφήνουμε έδαφος σε προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς”.

*”Όταν καταθέτουμε τροπολογίες την τελευταία στιγμή, αποδεικνύοντας ότι δεν μας ενδιαφέρει η σύνθεση, αλλά η αναπαραγωγή της αντίθεσης”.

*”Γιατί οι κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζουμε και θέλουμε να εκφράζουμε περιμένουν από μας να τελειώνουμε με τις παιδικές μας ασθένειες”.

Αν δεν κάνουμε λάθος, ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές… χθες, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο στην εξουσία και να σώσει τη χώρα, την ώρα που ο ίδιος δεν μπορεί να σώσει το κόμμα του από τις παιδικές του ασθένειες.

Και την ίδια ώρα ζητά να δοθεί στον λαό η ευκαιρία να αποφασίσει “ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί”.

Ας τελειώσει πρώτα ο κ. Τσίπρας με τις “διαπραγματεύσεις” στο εσωτερικό του κόμματός του, ας βρει τρόπο να ελέγξει αυτά που ο ίδιος καταγγέλλει ως προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς, και μετά ας έλθει να διεκδικήσει δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του ελληνικού λαού.

Μέχρι τότε, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος διαθέτει την αξιοπιστία, την ικανότητα και την ενιαία γραμμή για να διαπραγματευτεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.