Το 60% των Ελλήνων θα ήθελε να φύγει στο εξωτερικό
Πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία δηλώνουν οι Έλληνες σε ποσοστό 60%, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 64%, με τη νεολαία να εμφανίζεται περισσότερο «συγκρατημένη» και να προτιμά την εύρεση εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παγκόσμιο Ταλέντο» που διεξήγαγαν οι εταιρείες The Boston Consulting Group και The Network, καθώς και η skywalker.gr για την Ελλάδα.
Στην έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συμμετείχαν 1.235 άτομα από την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τέλη Νοεμβρίου 2014.
Αναλυτικότερα, η οικονομική αβεβαιότητα είναι ο νούμερο ένα λόγος που θα έκανε τους Έλληνες να αποφασίσουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ο δεύτερος και τρίτος λόγος αντίστοιχα.
Ως προς το τι αναζητούν οι Έλληνες, η εκτίμηση που δείχνει ο εργοδότης για τη δουλειά του εργαζόμενου κατατάσσεται πρώτη προτεραιότητα. Αντανακλώντας το δύσκολο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας κατατάσσεται ως δεύτερο ζητούμενο.
«Στην Ελλάδα, οι νέοι δείχνουν προτίμηση για εύρεση εργασίας στη χώρα τους σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρες και το βασικό κίνητρο για αναζήτηση ευκαιριών είναι η εκτίμηση της δουλειάς τους από τους εργοδότες» ανέφερε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Αθήνα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η νέα γενιά Ελλήνων (21-30 ετών) επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερο από τον μέσο όρο.
Μόνο 5% των Ελλήνων ερωτηθέντων ήδη ζουν στο εξωτερικό, ενώ 55% επιπλέον ερωτηθέντες θα μετακόμιζαν στο εξωτερικό για δουλειά, ποσοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο.
Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Έλληνες είναι οι αγγλόφωνες Μ. Βρετανία (18%) στη πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.
Εκτός από τους Έλληνες όμως που εκφράζουν επιθυμία να εργαστούν σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν και κάτοικοι άλλων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα. Μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών, τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φινλανδία (3η θέση), Γαλλία (5η θέση), και Ολλανδία (7η θέση).
Ενδιαφέρον εύρημα είναι το τι κάνει τους Έλληνες χαρούμενους στην εργασία τους. Ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων. Πρώτο σε σημασία είναι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο πόσο ενδιαφέρον είναι το αντικείμενο εργασίας. Η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.
Παγκόσμια αγορά εργασίας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας παγκοσμίως ποσοστό 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ήδη ζουν ή είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία.
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε 189 χώρες από την The Boston Consulting Group, μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων και τη The Network, το παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50 κορυφαία job sites. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200.000 ερωτώμενοι παγκοσμίως, ενώ 50 άτομα από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κλήθηκαν σε συνέντευξη για την εις βάθος διερεύνηση των απαντήσεών τους. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν μηχανικοί, γιατροί-ερευνητές, project managers και δημόσιοι υπάλληλοι.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί θα μετακόμιζαν, ποσοστό 64% των ερωτηθέντων αναφέρουν τη διεύρυνση της προσωπικής και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Όσον αφορά στο τι θα τους ικανοποιούσε στην εργασία, απλά θέματα αναφέρονται ως πιο σημαντικά. Έτσι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις.
Οι ΗΠΑ είναι η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού παγκοσμίως (ποσοστό 42%) και την ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (ποσοστό 37%) και ο Καναδάς (ποσοστό 35%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία (ποσοστό 33%) και ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν ισχυρές οικονομίες είτε είναι γνωστές για την πολιτισμική τους προσφορά (ή και τα δύο).
Αντίστοιχα το Λονδίνο (ποσοστό 16%), η Νέα Υόρκη (ποσοστό 12,2%) και το Παρίσι (ποσοστό 8,9%) είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις προορισμού παγκοσμίως
Τα σχόλια είναι κλειστά.