Ειδησεογραφικό site

“Όχι” από Καραμανλή στο “άνοιγμα” Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου – Ολο το παρασκήνιο

Για όσους γνωρίζουν από κοντά τον Αντώνη Σαμαρά η πρωτοβουλία του να πάρει ο ίδιος στο προσωπικό του τηλέφωνο τον Κώστα Καραμανλή και να “κλείσει” τη συνάντηση μαζί του, μόνο έκπληξη δεν ήταν. Είναι γνωστό στους σαμαρικούς κύκλους ότι συχνά – πυκνά ο Πρωθυπουργός σχηματίζει ο ίδιος το νούμερο στο καντράν του κινητού προκειμένου να “λύσει” ένα θέμα που “μπλοκάρει”, είτε στην άλλη γραμμή βρίσκεται πολιτικός, είτε βουλευτής, είτε δημοσιογράφος, καναλάρχης ή επιχειρηματίας.

Το χθεσινό ραντεβού είχε από καιρό “μελετηθεί” και σχεδιαστεί από το στενό επιτελείο Σαμαρά, και μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το χρονοδιάγραμμά του, ξεκινούσε από τον Αύγουστο, όταν είχαν ξεκινήσει οι πρώτες “διαρροές” στους κυβερνητικούς ρεπόρτερς περί “σκέψεων” του Αντώνη Σαμαρά να προτείνει τον πρώην Πρωθυπουργό ως αντικαταστάτη του Κάρολου Παπούλια.

Άμεση ήταν τότε η αντίδραση από την πλατεία Μαβίλη, που διεμήνυσε με “ενδιάμεσους” ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται στην τωρινή πολιτική συγκυρία για το Προεδρικό αξίωμα και παραμένει ενεργός στην πολιτική σκηνή.

Το μήνυμα ήταν διπλό προς το Μαξίμου και αφορούσε την “αποδοκιμασία” του πρώην Πρωθυπουργού για τη σχεδόν ολοκληρωτική εγκατάλειψη του προφίλ αλλά και της ιδεολογικής πλατφόρμας της ΝΔ όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την ιδρυτική της διακήρυξη, αλλά κυρίως για τα “θεσμικά” ατοπήματα, κατά νομικούς κύκλους που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή, τα οποία διέπραξε η κυβέρνηση όπως τα “προεδρικά διατάγματα” η “υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ρόλου”, τα “υπόγεια ρεύματα” μεταξύ του Μαξίμου και των ακροδεξιών άκρων, η “μεθόδευση για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ” κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό η γραμμή της πλ. Μαβίλη ήταν απαρέγκλιτη όλο αυτό το χρονικό διάστημα “Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό αλλά δεν συμμετέχουμε στις μεθοδεύσεις ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και το έργο των κυβερνήσεών μας”.

Παράλληλα, σε πολύ στενό, κύκλο ο πρώην Πρωθυπουργός είχε εκμυστηρευτεί τον προβληματισμό του για την στάση που ο ίδιος θα πρέπει να έχει σε αυτή τη διαδρομή πόλωσης η οποία έβλεπε από πολύ νωρίς ότι οδηγούσε στο αδιέξοδο της Προεδρικής εκλογής και σε πρόωρες εκλογές. Εξέταζε δε και το ενδεχόμενο να απέχει από εξελίξεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω “πολιτικές και θεσμικές εκτροπές”.”που επέλεξε

Ετσι λοιπόν ήρθε μετά από πρωτοβουλία Σαμαρά η χθεσινή δημόσια, κατ’ επιλογή της πλ.Μαβίλη, συνάντηση σε “ουδέτερο” χώρο.

Το κύριο θέμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι ήταν η ανάγκη να βρεθούν οι 180 πρόθυμοι να εκλέξουν Πρόεδρο και ώστε “να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού τα τελευταία 4 χρόνια”.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο (π.χ Β. Πολύδωρας – Τσαμπίκα Ιατρίδη) όπως και με ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ (π.χ Π. Μελλάς και Μ. Κόλλια – Τσαρουχά κ.α). Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα από το πολιτικό του γραφείο.

Ο Σαμαράς ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Να ζητήσει, δηλαδή συνάντηση από βουλευτές τους οποίους μπορεί να επηρεάσει.

Η απάντηση που έδωσε ο Κώστας Καραμανλής στο αίτημα Σαμαρά, δημοσιοποιήθηκε “έμμεσα” σήμερα από έναν “σεσημασμένο” καραμανλικό βουλευτή της πλειοψηφίας:«Ο Κώστας Καραμανλής δεν πιστεύω ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να πείσει βουλευτές για την προεδρική εκλογή» είπε πρωί-πρωί ο Γιώργος Βλάχος στον ρ/σ Vima fm.

Το παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης όπως το παρουσιάζει η real.gr

Την Δευτέρα ο Α. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά στον Κ. Καραμανλή και του ζήτησε να συναντηθούν. Ο πρώην πρωθυπουργός χωρίς δεύτερη κουβέντα συμφώνησε και το ραντεβού κλείστηκε για την Τετάρτη στις 14:00 μεσημέρι σε εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου.

Έφτασαν σχεδόν μαζί αλλά μπήκαν από διαφορετικές εισόδους. Τα βλέμματα όσων βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στο εστιατόριο (και ήταν αρκετοί) όπως ήταν φυσικό έπεσαν πάνω τους.

Άλλωστε ήταν η πρώτη δημόσια συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή από τα τέλη του 2009 όταν η ΝΔ άλλαξε σκυτάλη. Από τότε μέχρι σήμερα οι δημόσιες εμφανίσεις μεταξύ νυν και πρώην πρωθυπουργού ήταν μόνο σε κομματικές εκδηλώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.