Συνάντηση Δένδια με Σόιμπλε και Γκάμπριελ στο Βερολίνο για την πορεία του αναπτυξιακού προγράμματος
Θέματα που αφορούν την ανεργία, τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διάρκειας μιας ώρας συνάντησης που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά το τετ-α-τετ που είχε με τον κ. Σόιμπλε.
Αναφορικά με τα θέματα φορολόγησης ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Συζητήσαμε πάρα πολύ τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν».
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς»
«Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας» δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου, συμφωνήθηκε «η συνέχιση της συνεργασίας για την στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», ενώ ο κ. Γκάμπριελ τόνισε:
«Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή την στήριξη επιθυμούμε να συνεχίσουμε και εάν είναι δυνατόν να επεκτείνουμε, όπου αυτό επιθυμείται από την ελληνική πλευρά.
»Ειδικά, παρέχουμε ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσω δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW για την δημιουργία αποτελεσματικών υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, Institution for Growth (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη) θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για σταθερή πρόοδο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, η οποία, όπως είπε, καταδεικνύεται από «τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο απαιτούνται μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό».
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, «βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην συνεργασία και την στήριξη των εδώ και χρόνια ευρωπαίων φίλων της» και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τον αντικαγκελάριο κ. Γκάμπριελ για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Βερολίνο. Η επίσκεψη αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ειδικότερα αναφερθήκαμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη ρευστότητα των αγορών και κυρίως στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κοινό παρονομαστή των συνομιλιών μας αποτελεί η δέσμευσή μας για στενότερη συνεργασία με απτά αποτελέσματα».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα Institution for Growth, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η ίδρυσή της φέτος τον Μάιο με την ουσιαστική συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, διασφαλίζεται μέσω εγγυήσεων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η οποία από το φθινόπωρο θα παράσχει, σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, περαιτέρω ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
Τα σχόλια είναι κλειστά.