Ειδησεογραφικό site

Στόχος ληστών το Θεατρικό Μουσείο

Μπορεί ο «θησαυρός» του Θεατρικού Μουσείου να είναι στην πραγματικότητα μόνο τα σπάνια εκθέματά του που φωτίζουν την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, αλλά αυτό μάλλον το αγνοούσαν οι ληστές που εισέβαλαν στο υπόγειο κτίριο της οδού Ακαδημίας 50. Σύμφωνα με τον αμισθί πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου Κώστα Γεωργουσόπουλο, οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι το Σαββατοκύριακο και την αργία της 28ης Οκτωβρίου, παραβίασαν την πόρτα του μουσείου και εισήλθαν στους χώρους του.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι δράστες, αφού έψαξαν όλες τις αίθουσες και πέταξαν στο έδαφος τα περιεχόμενα των γραφείων, αφαίρεσαν τρεις υπολογιστές και κάποιες συλλεκτικές φιγούρες Καραγκιόζη που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευγένιος Σπαθάρης. Στον χώρο βρέθηκαν χρησιμοποιημένες σύριγγες, γεγονός που οδηγεί τους υπευθύνους στο συμπέρασμα ότι οι εισβολείς ήταν τοξικομανείς.

«Ενδεικτικό της κατάστασής τους είναι το γεγονός ότι προσπάθησαν να βγάλουν μια τηλεφωνική συσκευή αλλά τελικά αφαίρεσαν μόνο το ακουστικό» δήλωσε ο κ. Γεωργουσόπουλος. Επίσης, είχαν σκορπίσει στο έδαφος και σπίρτα, με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά.

«Την κλοπή αντιλήφθηκε ο μοναδικός υπάλληλος του μουσείου που συνεχίζει να απασχολείται κανονικά, αφού το σύνολο του προσωπικού έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, μιας και τους οφείλονται από το υπουργείο Πολιτισμού τα δεδουλευμένα δύο χρόνων. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μουσείο γίνεται στόχος ληστών. Πριν από κάποια χρόνια είχαν κλαπεί τα εξωτερικά μηχανήματα κλιματισμού του κτιρίου» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του μουσείου.

Η απάντηση του ΥΠΠΟ για τα δεδουλευμένα

«Το Θεατρικό Μουσείο δεν υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και επομένως δεν υπάρχει ούτε υποχρέωση ετήσιας επιχορήγησης από το κράτος ούτε έλεγχος επί των οικονομικών» διευκρίνιζε ωστόσο από την πλευρά του το ΥΠΠΟ σε απάντηση που έδινε προ δύο μηνών σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο ίδιο κλίμα άλλωστε είναι και η τοποθέτηση της υφυπουργού Πολιτισμού, Αντζελας Γκερέκου, όταν ρωτήθηκε από «Τα Νέα» για το θέμα: «Το Θεατρικό Μουσείο λειτουργεί με πλήρη αυτονομία, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των χώρων, των χρημάτων και του αρχειακού και μουσειακού υλικού που φιλοξενεί. Έχοντας γνώση του έργου του, μόνο τη διετία 2011-12 το υπουργείο κατέβαλε στο Θεατρικό Μουσείο 450.000 ευρώ. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν εφικτό να δοθεί επιχορήγηση γιατί ο φορέας λόγω οφειλών δεν μπορεί να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Θέλοντας να βοηθήσουμε αυτόν τον μοναδικό στο είδος του πολιτιστικό οργανισμό, ξεκινήσαμε πριν από έναν μήνα να εξετάζουμε λύσεις, και για τη στέγαση, και για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, και για τη βιώσιμη λειτουργία του».

Πληροφορίες των Νέων μάλιστα θέλουν εξειδικευμένα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος και έχει παραχωρήσει τον χώρο στο Θεατρικό Μουσείο, να αναλαμβάνουν από τη Δευτέρα την απολύμανση του χώρου και την αφαίρεση των μοκετών που έχουν γεμίσει με επικίνδυνους για τα εκθέματα μικροοργανισμούς, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα προβλέπει την καταγραφή των φθορών και τη συντήρηση των εκθεμάτων που έχουν υποστεί ζημιές από εξειδικευμένο κλιμάκιο, το οποίο προσφέρει με δική του πρωτοβουλία το ΥΠΠΟ.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.