Στροφή 180º Σαμαρά προς τις εκλογές – Κάλπες μόλις υπάρξει συμφωνία για το χρέος – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Καρφί»
Το σενάριο πρόωρων εκλογών βρίσκεται όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι δύο άνδρες έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις επί των ραγδαίων εξελίξεων για το αύριο της χώρας, με βασικό στόχο να εκμεταλλευτούν το momentum για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται ξεκάθαρα. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός τοποθετείται αμέσως μετά τις γιορτές και πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου βέβαια ότι θα ενέχει και μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Έχει όμως και ισχυρά κίνητρα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, αφού πρόκειται για μια κίνηση πρωτοβουλίας και αφορά σίγουρα μια ιστορική εξέλιξη για τη χώρα.
Στο Μαξίμου αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν καλά, έχοντας βάλει στο μικροσκόπιο και όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι η κόπωση της κυβέρνησης και η «στροφή προς τη λογική» που επιχειρεί δειλά δειλά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Γι’ αυτό και το σενάριο των πρόωρων εκλογών σε χρόνο πριν από την κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όλο και πιο ορατό. Το σενάριο αυτό προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με ένα ισχυρό δίλημμα, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες, γνωρίζοντας όμως όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή εποχή.
ΤΟ «ΧΑΡΤΙ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ή όχι θα ληφθεί από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο όταν θα έχουν, όπως οι ίδιοι πιστεύουν, στα χέρια τους ένα «πολιτικό υπερόπλο» για να τις προκαλέσουν. Και αυτό δεν είναι άλλο από το νέο πακέτο-συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ερώτημα που μπορεί εύλογα να θέσει κανείς διαβάζοντας γι’ αυτό το εκλογικό σενάριο είναι γιατί να προκηρυχθούν εκλογές τότε, όταν σε λιγότερο από ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου, θα κινηθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία, αν δεν βγάλει Πρόεδρο, θα οδηγήσει τη χώρα αυτομάτως στις κάλπες. Η απάντηση είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στις κάλπες έχοντας ήδη υποστεί μια ήττα στη Βουλή, η οποία μπορεί να καλλιεργήσει πολύ αρνητικό κλίμα και να ακυρώσει την προσπάθεια του διλήμματος που θα τεθεί στην εκλογές από την πλευρά της κυβέρνησης: Πρόγραμμα στήριξης από την Ευρώπη, χωρίς μνημόνια και τρόικες, και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ή μεγάλες υποσχέσεις για εύκολο δρόμο, κατάργηση όλων των μεταρρυθμίσεων και μονομερείς συγκρουσιακές ενέργειες που οδηγούν ξανά στο χάος;
ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
Αξιωματούχος της κυβέρνησης που γνωρίζει τις εξελίξεις εξηγεί στο «Καρφί»: «Oι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σας το λέω ξεκάθαρα. Δεύτερο 2009 δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε οι πολίτες ψήφισαν “λεφτά υπάρχουν” και σήμερα είμαστε όλοι γονατισμένοι. Ε, λοιπόν, δεύτερη φορά δεν δικαιολογείται. Αν είναι έτσι, όμως, θα είναι αποκλειστικά δική τους επιλογή. Κανείς δεν νομιμοποιείται σήμερα να λέει “δεν ξέρω τι γίνεται”. Τώρα όλοι οι Έλληνες ξέρουν τα πάντα. Η απόφαση θα είναι δική τους».
Τι λένε για τις αναταράξεις και τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην περίπτωση μιας τέτοιας αιφνιδιαστικής απόφασης εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ισχυρές αναταράξεις, όπως αυτές που είδαμε τις προηγούμενες μέρες με την επίθεση των αγορών. Η γρήγορη ανάκαμψη όμως κάνει τους κυβερνώντες να δικαιολογήσουν την άποψή τους για υπερβολικές αντιδράσεις. Άλλωστε, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα υπάρχει ήδη στο τραπέζι το νέο πακέτο για συμφωνία με την Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και την εγγύηση για τις αγορές, μια εγγύηση που δεν υπήρχε τις προηγούμενες μέρες, μέχρι να ακουστεί από τα χείλη των Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Αναστάτωση θα υπάρξει» λένε «αλλά όχι τέτοιου μεγέθους και σίγουρα θα είναι μία ακόμη απόδειξη του τι θα γίνει εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει σχέδιο Β, που δεν έχουν κιόλας, διότι δεν το έχουν παρουσιάσει σε κανέναν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησαν. Άρα, απλώς λένε ψέματα». Για όλα αυτά ενισχύεται η άποψη ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του, με το δίλημμα του τρόμου για την επόμενη μέρα να είναι πανίσχυρο και όχι αποδυναμωμένο, όπως θα ήταν μετά από μια ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή. Άλλωστε, και ο Αλέξης Τσίπρας ζητά κάθε μέρα εκλογές, οπότε στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα έχει και ο ίδιος πρόβλημα να διεξαχθούν. Ωστόσο η κυβέρνηση πιστεύει ότι, με τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, θα έχει πολιτικό αφήγημα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατάξει ένα θολό υποσχεσιολόγιο που χαϊδεύει μεν αυτιά και είναι ευχάριστο, αλλά δεν μπορεί να πείσει ότι εφαρμόζεται.
Στη δήλωση Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τον Σαμαρά, περιγράφεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το δίλημμα των εκλογών. Όπως είπε, «αν δεν υπάρχει συναίνεση, κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημμα. Ένα δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχτεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο. Λοιπόν, εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφυγής».
Τα σχόλια είναι κλειστά.