Ειδησεογραφικό site

Στο TAXISnet τα νέα εκπτωτικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Έκπτωση 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Η 3η διαδοχική εκκαθάριση του φόρου για την ακίνητη περιουσία που αφορά όσους δικαιούνται έκπτωση είτε γιατί πληρούν τα περιουσιακή και εισοδηματικά κριτήρια είτε γιατί διέθεταν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2013 αναρτήθηκε από το Taxis net λίγο τα μεσάνυχτα της Τρίτης ενώ αναμένεται ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης και πλέον τα διορθωμένα εκκαθαριστικά είναι στη διάθεση περίπου 1,457 εκατομμυρίων ιδιοκτητών.

Όσοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου του 50% ή του 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα βρουν στο εκκαθαριστικό τους ένα σημείωμα το οποίο αναφέρει – όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ- τα εξής:

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014
Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014
Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)
Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)

Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»

Βλέποντας αυτό το σημείωμα, οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν ότι το ποσό του φόρου που τους αναλογεί έχει μειωθεί κατά 50% ή κατά 100% ανάλογα με την περίπτωση.

Έκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια:

· Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9000 ευρώ για τον άγαμο ενώ προστίθενται 1000 ευρώ για κάθε παιδί
· Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
· Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα

Έκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

· Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
· Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο
· Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
· Ο φορολογούμενος είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%

Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα. Επίσης, έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στο ύψος των δόσεων.

Έκπτωση 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα

Όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για το 2013, στο εκκαθαριστικό υπάρχει σχετική ένδειξη ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου. Σε περιπτώσεις λανθασμένης συμπλήρωσης ή μη συμπλήρωσης του αριθμού του ρολογιού της ΔΕΗ, η έκπτωση δεν έχει περαστεί. Εφόσον γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, η έκπτωση θα γίνει με την επόμενη εκκαθάριση που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.