Στο Πέταλο 14 Ιουνίου 2014
ΣΤΗ ΖΩΗ καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, ακόμη και αυτή του πρωθυπουργού του μνημονίου, αναφέρει παραφρασμένη η λαϊκή ρήση, αλλά θα προσθέταμε ότι είναι ντροπή γι’ αυτή τη δουλειά να γλείφεις εκεί που έφτυνες…
ΑΥΤΟ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, το πάθημα του οποίου στις εκλογές του Μαΐου φαίνεται πως του έγινε μάθημα, και έχει ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι προσαρμογής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ή, για να το πούμε πιο κυνικά, ο Αλέξης ήδη κάνει όλες τις κυβιστήσεις –βλέπε κωλοτούμπες– προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, όταν και εάν γίνει πρωθυπουργός, θα είναι το καλό παιδί…
ΗΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι δέχεται να συναντά τους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για τα σχέδια και τις προθέσεις τους. Εξάλλου, παρόμοιες επισκέψεις είχαν κάνει στην ΕΚΤ το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου και το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς.
ΚΑΠΟΙΟΙ αναλυτές λένε ότι «όποιος αρχηγός αντιπολίτευσης περνά τις πύλες της ΕΚΤ γίνεται συνήθως πρωθυπουργός, χωρίς να παίρνει από τους συνομιλητές του και το χρίσμα γι’ αυτό». Έτσι στην Κουμουνδούρου σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν το συμβολισμό και έστειλαν τον Αλέξη στην αγκαλιά του Ντράγκι.
ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη ομολόγησαν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, ο Τσίπρας κατέθεσε τις απόψεις του για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την αναγκαιότητα ενός new deal στην Ένωση, κάτι που δεν απέχει πολύ από τη γενικότερη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών οργάνων για πρόταξη της ανάπτυξης απέναντι στην εμμονή στη λιτότητα.
ΚΑΙ ΠΡΟΣ τέρψιν του ελληνικού φιλοθεάμονος κοινού του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του Αλέξη διέδωσαν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ όχι μόνο άκουσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανοιχτά αυτιά, αλλά κράτησε και σημειώσεις. Παρέλειψαν να αναφέρουν ότι το δύσκολο θέμα του ορισμού του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτελεί και επιλογή Ντράγκι, ετέθη ακροθιγώς και έγινε γαργάρα στις δημόσιες δηλώσεις του Τσίπρα.
Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών, όπου δεν κατάφερε την ανατροπή, εφαρμόζει το ευρωπαϊκό δόγμα, δηλαδή την προώθηση Τσίπρα στους θεσμικούς παράγοντες της Ένωσης, αφού γνωρίζει ότι άλλο είναι τα ελληνικά τηλεπαράθυρα και άλλο η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη.
Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ συντελείται σε πείσμα της αριστερής αντιπολίτευσης των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Νταβανέλου και καμιά δεκαριά βουλευτών, οι οποίοι ομνύουν ακόμη στο σκίσιμο του μνημονίου και στην επιστροφή στο ένδοξο παρελθόν του εθνικού νομίσματος. Καταπίνουν τη δεξιά στροφή του Αλέξη, ο οποίος έως και τον Γιούνκερ υποστήριξε για την προεδρία της Κομισιόν, προφασιζόμενος θεσμικούς λόγους.
ΩΣΤΟΣΟ η κομματική βάση της Κουμουνδούρου, και δη της αριστερίστικης αντιπολίτευσης, βράζει και μέσω της ιστοσελίδας iskra εξαπολύει μύδρους κατά της ευρωπαϊκής στροφής της ηγεσίας, με αφορμή και τη μη επανεκλογή του Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι της Αριστερής Πλατφόρμας βλέπουν τις κωλοτούμπες του Αλέξη και τη διπλή γλώσσα που χρησιμοποιεί εντός κόμματος και εκτός συνόρων.
ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, μετά τους τελευταίους πολιτικούς συμβιβασμούς της ηγεσίας προς την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ότι το δικό τους ιδεολογικό και πολιτικό βάρος μειώνεται. Γι’ αυτό και μια σειρά στελεχών της αριστερίστικης εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήδη διαμορφώνει κλίμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν χαμηλές προσδοκίες από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ήττας ή προετοιμασία για τη μεγάλη σύγκρουση με τον Αλέξη, όταν ο τελευταίος κάνει τη μεγάλη στροφή προς τη real πολιτική και τη συνεργασία με δυνάμεις εκ δεξιών της Κουμουνδούρου για την επίτευξη του μεγάλου στόχου: την αναδιάρθρωση –βλέπε «κούρεμα» κατά ΣΥΡΙΖΑ– του χρέους.
«ΜΕΣΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ, ΕΞΩ ΠΟΝΤΙΚΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα ήθελαν και τα άκουσαν από τους πασόκους, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν λοιδορηθεί από την Κουμουνδούρου για τη μάχη επιβίωσης της χώρας. Ο Αλέξης και οι συνεργάτες του πήραν πληρωμένη απάντηση από τον Δημήτρη Καρύδη, γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, για τη συνάντηση με τον Ντράγκι. «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας κάνει το λιοντάρι, στις επίσημες συναντήσεις στο εξωτερικό είναι σαν το ποντίκι που βρυχάται» σχολίασε στο twitter ο Καρύδης και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Πρότεινε στην Κουμουνδούρου να αναλάβει και αυτή το μερίδιο που της αναλογεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος. «Ελπίζουμε πλέον να κατανοούν ότι η μόνη λύση βρίσκεται στην ενότητα των δυνάμεων, μέσω της δημιουργίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε, εντείνοντας το μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστερής φράξιας που ονειρεύεται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα δύσκολα για τον Αλέξη είναι μπροστά, αφού σύντομα θα κληθεί από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του χρέους.
ΜΠΟΡΕΙ η λαϊκή Δεξιά να έγινε εξουσία, δηλαδή κυβέρνηση (Βορίδης, Ντινόπουλος, Γιακουμάτος, Παπακώστα, Βούλτεψη), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συνολικά ο συγκεκριμένος χώρος πανηγυρίζει. Κάποια στελέχη του, άλλωστε, έφαγαν «φούμο» από τον πρωθυπουργό και η μαυρίλα δεν τους έχει περάσει ακόμη.
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ, για παράδειγμα, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος καρατομήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς χαρακτηρίστηκε… άφαντος. Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι ο πάλαι ποτέ «κόκκινος Πάνος» δεν έβαλε πλάτη στα δύσκολα της κυβέρνησης και ότι παρακολουθούσε το παιχνίδι από την εξέδρα. Συνομιλητές του, πάντως, κάνουν λόγο για «κακεντρεχείς μεσάζοντες», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουν ότι κάποιοι έβαλαν λόγια στον Σαμαρά, αλλά είναι αργά για δάκρυα…
Η ΠΙΟ… ΤΡΑΓΙΚΗ ιστορία είναι αυτή του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έδωσε σκληρές μάχες στο υπουργείο Υγείας. Πάλεψε με τα συμφέροντα προκειμένου να επιβάλει τη μεταρρύθμιση, αλλά ηττήθηκε από τις συντεχνίες γιατρών και φαρμακοποιών, οι οποίες εκπροσωπούν μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης της ΝΔ. Το παράδοξο είναι ότι ο Άδωνις είχε δεχτεί συχαρίκια ακόμη και από τον Σαμαρά για το έργο του. Δυστυχώς γι’ αυτόν, το ταξίδι τελείωσε, αφού επέστρεψε σπίτι του.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Μιχελάκης χρεώθηκε την ήττα στην Περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών. Ποιος θα ξεχάσει, άλλωστε, τη φοβερή του δήλωση ότι ο Σγουρός είναι ο χειρότερος περιφερειάρχης, που έσπρωξε ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ προς τη Δούρου;
ΛΑΪΚΗ Δεξιά όμως χωρίς Μάκη –ένας είναι ο Γιακουμάτος– δεν νοείται. Να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μεγάλες κόντρες. Η Πιπιλή φρόντισε να τον καρφώσει με το «καλημέρα», λέγοντας ότι ήταν αδιάβαστος όταν ψήφιζε τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, αλλά ο Μάκης δεν χαμπαριάζει. Θα απαντήσει όταν πρέπει και ίσως γελάσουν τα χείλη κάθε πικραμένου. Οι γαλάζιες έριδες, άλλωστε, είναι γνωστές και γράφουν τη δική τους ιστορία.
ΕΚΕΙΝΟΣ που το φυσάει και δεν κρυώνει με τον ανασχηματισμό είναι ένας άλλος λαϊκοδεξιός, ο Δάνης Τζαμτζής. Δεν φτάνει που ο Σαμαράς τον άφησε στην απ’ έξω και δεν κατάφερε να μπει ούτε αυτή τη φορά στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είναι από τους πιο παλιούς βουλευτές, θα έχει να αντιμετωπίσει και την καζούρα των συμπατριωτών του. Και αυτό γιατί ο συμπολίτης του –εκ Πέλλας ορμώμενος και αυτός– Γιώργος Καρασμάνης έγινε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ΑΝΟΔΟΣ στην εξουσία της λαϊκής Δεξιάς μπορεί να συνοδεύτηκε από αρνητικά σχόλια του στιλ «κυβέρνηση τηλεπαράθυρου», αλλά υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κυβέρνηση Παπαδάκη-Αυτιά, αφού στις τηλεοπτικές εκπομπές των δύο παρουσιαστών έβρισκαν καταφύγιο πολλοί από τους γαλάζιους της Β’ Αθηνών που υπουργοποιήθηκαν. Στο ερώτημα ποιοι θα τους αντικαταστήσουν στα πάνελ που ήταν συστηματικοί πελάτες, η απάντηση δεν είναι για την ώρα εύκολη.
ΑΛΛΟΙ, ακόμη πιο κακεντρεχείς, καλούν όποιον βουλευτή θέλει να γίνει υπουργός Εσωτερικών να κάνει ρεπορτάζ για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΑΝΤ1. Γιατί το λένε αυτό; Μα γιατί και ο νυν υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος και ο τέως Γιάννης Μιχελάκης εργάστηκαν για πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο κανάλι.
ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ αυτό, πάντως, ο ΑΝΤ1 κατάφερε να ισοφαρίσει το Mega, το οποίο μέσω των ευρωεκλογών είχε καταφέρει να εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές. Δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Κατρούγκαλο και τον Χρυσόγονο, τους οποίους έβγαζε κάθε λίγο και λιγάκι ο Πρετεντέρης στην εκπομπή του, και μία από τη ΝΔ, τη Μαρία Σπυράκη, που ήταν η βασική ρεπόρτερ του κυβερνητικού ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του σταθμού.
ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Στο ερώτημα πώς κατάφερε να γίνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ η Σοφία Βούλτεψη, η απάντηση είναι πιο απλή απ’ ό,τι φαίνεται. Οι κακεντρεχείς, βέβαια, θα υποστηρίξουν ότι η θέση χήρευε γιατί δεν την ήθελε κανείς. Ισχυρίζονται επίσης ότι αρνήθηκε το πόστο ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρωθυπουργός, μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση, κατέφυγε στη βουλευτή της Β’ Αθηνών. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Η κ. Βούλτεψη, για όσους κάνουν ότι το έχουν ξεχάσει, είναι και παραμένει δημοσιογράφος. Ξέρει από πρώτο χέρι και τις ισορροπίες του χώρου και το πώς πρέπει να χειρίζεται τους εκδότες και το σινάφι της. Ο Σαμαράς, από την πλευρά του, έδειξε, από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ, ότι προτιμά για τη συγκεκριμένη θέση να είναι πρόσωπο από το χώρο των ΜΜΕ. Και αυτό αποδεικνύεται με τις επιλογές του Γιάννη Μιχελάκη ως εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ και του Σίμου Κεδίκογλου ως κυβερνητικού εκπροσώπου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.