Ειδησεογραφικό site

Στο ναδίρ οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Με ευρωπαϊκό μέσο όρο, 20 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων και 30 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων σε Ισπανία, Ιταλία, και Κροατία, η Ελλάδα δυστυχώς καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό και μόνο 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συνέπεια των παραπάνω, είναι 50 περίπου ασθενείς ετησίως να μεταβαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις (μεταμόσχεση πνευμόνων) που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, με κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η «άρνηση της Πολιτείας να ακούσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα» είναι οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜ Αλκιβιάδη Κωστάκη, που «κρατούν» τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κωστάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά οργάνων και ιστών, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΜ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών, ετησίως στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, που προέρχονται από 70 δότες. Ο πρόεδρος του ΕΟΜ επεσήμανε, ότι θα μπορούσε η χώρα μας να φτάσει τους 150 δότες ετησίως αυξάνοντας τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε 500, με οικονομικό όφελος για το Σύστημα Υγείας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού όπως είπε η μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα έχει κόστος 50.000 ευρώ , ενώ στη Μ. Βρετανία το κόστος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.