Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρας: Πλησιάζει στο τέλος η ύφεση-Η ανάκαμψη έχει αποκτήσει δυναμική

Τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στην Ε.Ε. δείχνουν πως η ανάκαμψη έχει αποκτήσει δυναμική και οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά είναι καλύτερες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της European Securities and Market Authority (ESMA), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Η έξοδος από την κρίση είναι προφανής, τόνισε ο υπουργός και σημείωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή χαλαρώνει, η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στην ευρωπαϊκή οικονομία και το ΑΕΠ ξαναμπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αναφορικά με την εγχώρια οικονομία, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η Ελλάδα μετά από μια μακρά και δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δημιουργεί πλέον τις συνθήκες εξόδου από την παρατεταμένη ύφεση και μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

«Η χώρα εξασφάλισε τη θέση της στην Ευρωζώνη και ανέκτησε την αξιοπιστία μεταξύ των διεθνών αγορών», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ που εμφάνισε η χώρα το 2013, ξεπερνώντας τον στόχο του Προϋπολογισμού. «Η προσαρμογή είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους: Από το 2009, η δημοσιονομική προσαρμογή ισοδυναμεί στο 19,4% του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα αποτελέσματα της γενικής κυβέρνησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014 δείχνουν ότι η δημοσιονομική έκβαση θα ξεπεράσει τους στόχους. Πρόσθεσε επίσης πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στηρίζουν την άποψη ότι η βαθιά ύφεση πλησιάζει επιτέλους στο τέλος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.