Ειδησεογραφικό site

Στον Πειραιά έφθασαν οι 32 διασωθέντες μετανάστες από το ναυγάγιο στη Σάμο-Αναζητείται στέγη

Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν στις 7 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «European express», οι 32 διασωθέντες μετανάστες από το πρόσφατο ναυάγιο της Σάμου, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι επτά.

Πρόκειται για 7 υπηκόους Συρίας, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία. Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και 12 σοροί των νεκρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ένας από τους μετανάστες, σομαλικής καταγωγής, ο 25χρονος Γιασίν είπε ότι ξεκίνησε από τη χώρα του πληρώνοντας 2000 δολάρια για να φθάσει στην Τουρκία και από εκεί για να περάσει με σκάφος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ανέφερε ότι βρίσκονταν στη θάλασσα επί τέσσερις ώρες, όταν το σκάφος πους τους μετέφερε βούλιαξε και ότι οι λιμενικοί όταν τους περισυνέλεξαν τους βοήθησαν και τους αντιμετώπισαν φιλόξενα.

Σε ερώτηση πως βυθίστηκε το σκάφος, απάντησε ότι ένας από τους διακινητές έβαλε πάνω σε αυτό 60 άτομα, αντί για 25, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει νερά και να βουλιάξει. Μάλιστα είπε ότι ο καπετάνιος του σκάφους ήταν μεθυσμένος και πρέπει να είχε πάρει κάποια χάπια.

Τους μετανάστες υποδέχθηκε, στο λιμάνι του Πειραιά, επιτροπή συμπαράστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου, κατήγγειλε την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς.

«Η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και έχουν περάσει από αυτό το τραγικό γεγονός, να έχει μεριμνήσει από την πρώτη στιγμή για τη προσωρινή φιλοξενία τους» τόνισε η βουλευτής. Ανέφερε ότι έχει ζητηθεί εδώ και δύο ημέρες από τον δήμο Αθηναίων να δοθεί κάποιος ξενώνας για τη φιλοξενία τους, αλλά, όπως υποστήριξε, ο δήμος δεν έχει απαντήσει ακόμα. Χαρακτήρισε, επίσης, τραγικό και εγκληματικό αυτό που γίνεται από τα συνεχή ναυάγια παράτυπων μεταναστών στη Μεσόγειο.

Η επιτροπής συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάποιοι από τους παράτυπους μετανάστες θα φιλοξενηθούν πιθανόν από τη σομαλική κοινότητα, ενώ γίνεται αναζήτηση να βρεθεί κάποιο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για τους υπόλοιπους.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, έχει δοθεί εντολή στον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, να χορηγηθεί άσυλο στους διασωθέντες παράτυπους μετανάστες του ναυαγίου.

Θα τους δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι στην εθνικότητα που φέρονται ως οι διακινητές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.