Ειδησεογραφικό site

Στις κάλπες οι Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία – Φόβοι του Λονδίνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολιτών στην Σκωτία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου STV έδειχνε πως ο αγώνας θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση φθείρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιείται

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1405 ανθρώπων το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου, το «ναι» συγκεντρώνει 49% έναντι 51% που συγκεντρώνει το «όχι», ενώ αν συνυπολογιστούν οι αναποφάσιστοι τότε το «ναι» συγκεντρώνει 47%, το «όχι» 49%, τη στιγμή που στο 5% υπολογίζεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.Σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του ίδιου δικτύου, η παράταξη του «ναι» έχει αυξήσει τις δυνάμεις της κατά 7% και αυτή του «όχι» έχει χάσει άλλες 7 μονάδες.Έρχεται το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου;Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διερωτάται σε δημοσίευμά του αν έρχεται το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως αναφέρει, λοιπόν, αν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τότε θα μεσολαβήσουν 18 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σκωτία και τη Βρετανία, γύρω από το πετρέλαιο της Βορείου Θάλασσας, τη διατήρηση της βρετανικής λίρας, την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την… τύχη της σημαντικότερης βάσης των πυρηνικών υποβρυχίων Τράιντεντ του Βασιλικού Στρατού.Η προοπτική μίας διαμελισμένης Μεγάλης Βρετανίας, την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οδήγησε πολίτες και εταίρους να αναρωτιούνται τι θα απομείνει την επομένη του δημοψηφίσματος αν το αποτέλεσμα είναι «ναι» στην ανεξαρτησία.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Λευκός Οίκος προτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο «δυνατό, ισχυρό και ενωμένο», ενώ ένας από τους διασημότερους συγγραφείς της Βρετανίας, ο Μάρτιν Έιμις, δηλώνει πως η απόσχιση θα αποτελούσε ένα άλμα στο σκοτάδι.

«Αυτό που θα απομείνει από τη Σκωτία θα είναι μία πολύ περιορισμένη χώρα», τόνισε ο Έιμις, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι εθνικιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως μια ανεξάρτητη Σκωτία μπορεί να γίνει μία πιο δίκαιη και υγιής χώρα.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του «όχι» προειδοποιούν πως η απόσχιση θα οδηγήσει σε χρόνια οικονομικής και πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, τονίζοντας πως η Σκωτία δεν πρόκειται να διατηρήσει τη βρετανική λίρα, όπως διατρανώνει ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός, Άλεξ Σάλμοντ.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Κάμερον, κάνει μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τους αναποφάσιστους να ψηφίσουν «όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα, δίνοντας υποσχέσεις για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία.

Βέβαια, η προσπάθειά του ερμηνεύθηκε από τους υπέρμαχους του «ναι» ως κίνηση πανικού, ενώ ο Σάλμοντ χαρακτήρισε «προσβολή» για την νοημοσύνη των Σκωτσέζων την προσφορά και συμπλήρωσε πως η επόμενη φορά που θα επισκεφθεί ο Κάμερον τη Σκωτία θα είναι για να διαπραγματευτεί τους όρους του…διαζυγίου.

Οι Αμερικανοί ειδικοί προβλέπουν οικονομική καταστροφή αν νικήσει το «ναι»

Ενώ οι κάλπες στη Σκωτία έχουν ανοίξει, Αμερικανοί ειδικοί προβλέπουν πως αν νικήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, θα σημειωθεί καταστροφή.

Η Σκωτία θα υποφέρει από «σοβαρό οικονομικό πόνο» αν οι πολίτες με την ψήφο τους επιλέξουν την απόσχιση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Μπουθ.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, θα επηρεαστούν άμεσα η εργασία, το ΑΕΠ, η οικονομία, ενώ οι καθηγητές προβλέπουν πως οι μακροοικονομική αστάθεια ενδέχεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Μπορεί η καμπάνια υπέρ του «ναι» στη Σκωτία να ήταν ηχηρή με βροντερά συνθήματα υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, τελικά το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι περισσότερο…σιωπηλοί αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μάλιστα, ο αριθμός όσων κρατούν στο χέρι τους το μέλλον της Σκωτίας δεν είναι μικρός, καθώς φτάνουν τους 500.000 όσοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν «ναι» ή «όχι».

Οι συνέπειες στην οικονομία, τις τράπεζες, το σύστημα υγείας, τις επιχειρήσεις… από το «επώδυνο διαζύγιο», αναμένονται να είναι καταστροφικές, παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού από τους εθνικιστές.

Τους κινδύνους από τη διάσπαση φαίνεται να εξετάζουν προσεκτικά οι αναποφάσιστοι, ενώ σε δηλώσεις τους πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι «με την καρδιά λένε “ναι” αλλά με το μυαλό λένε “όχι”».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos MORI οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι γυναίκες και νέοι που αποτελούν το 10%, ενώ μόλις το 4% είναι βέβαιο για την ψήφο του.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.