ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές αποδοχών των ενστόλων
Αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, κρίνει με πέντε αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι Σύμβουλοι έκριναν ότι οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος», ενώ προσθέτουν ότι από τα άρθρα 23,29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.
«Ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» τονίζουν οι Σύμβουλοι.
Η υποχρέωση αυτή της προηγούμενης εκτίμησης των πραγμάτων, πριν την πραγματοποίηση των μειώσεων των αποδοχών «καθίσταται εντονότερη στην περίπτωση των στρατιωτικών», προσθέτουν οι δικαστές και τονίζουν:
«Οι περικοπές του επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη». Κατά συνέπεια η απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ένστολων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, είναι παράνομη και αντισυνταγματική.
Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (ή διαφορετικά Μνημονίου ΙΙΙ).
Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ., η υπουργική απόφαση, προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.
Πόσα και ποιοι θα πάρουν «αναδρομικές αυξήσεις»
Το ζήτημα που μπαίνει όμως στην πολιτική «ζυγαριά» μετά τις εκλογές του Μαΐου, είναι αν η συμφωνία με την Τρόικα θα τηρηθεί ή θα κριθεί σκόπιμο να επιμερισθεί το βάρος σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Από τη μια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει σε νέα εισπρακτικά μέτρα για τους πολίτες, από την άλλη όμως κινδυνεύει να κατηγορηθεί από τους 268.500 ένστολους ότι «με το ένα χέρι τα δίνει και με το άλλο τους τα παίρνει πίσω». Στο υπουργείο Οικονομικών θυμίζουν μάλιστα ότι ή κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για να μην «πέσουν» οι ένστολοι στο Ενιαίο Μισθολόγιο του δημοσίου, παρατείνοντας άλλα μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά. Υπονοούν δηλαδή ότι, αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος για να καλυφθεί η «τρύπα», η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περικόψει «οριζόντια» τους μισθοί και τις συντάξεις των ενστόλων, για να ευθυγραμμιστούν με των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων!
Με την απόφαση του ΣτΕ πρέπει να ακυρωθούν οι περικοπές που τους επιβλήθηκαν αναδρομικά από 1/8/2012. Οι περικοπές που ίσχυσαν των ενστόλων κυμαίνονταν:
-στους βασικούς μισθούς από 8 έως 464 ευρώ το μήνα,
-στο επίδομα εξομάλυνσης από 11 έως 26 ευρώ,
-στο επίδομα ειδικής απασχόλησης από 15 έως 88 ευρώ,
-στο επίδομα θέσης (ευθύνης) από 3 έως 178 ευρώ,
-στα έξοδα παράστασης από 26 έως 88 ευρώ,
-στο επίδομα ευθύνης Διοίκησης από 3 έως 24 ευρώ,
-στο επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας Ενόπλων Δυνάμεων 16 ευρώ και έως 22 ευρώ για τη ΕΛΑΣ,
-στο επίδομα ειδικών συνθηκών 7 ευρώ το μήνα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι εάν η εφαρμογή είναι πλήρης, τότε για την αποκατάσταση των εν ενεργεία θα απαιτηθούν περίπου 320 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των συνταξιούχων περίπου 100 εκατ. ευρώ και για το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων άλλα περίπου 50-70 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το κονδύλι των αναδρομικών στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Πέραν των αναδρομικών που θα δοθούν όμως, θα πρέπει να καλυφθεί και το κόστος που θα έχει ο προϋπολογισμός για να συνεχίσει να δίνει τα επόμενα χρόνια τους αυξημένους μισθούς που επιδίκασε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Αν η εφαρμογή της αποφάσεως είναι καθολική, το ετήσιο κόστος θα προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, που θα αποτελο΄σε «εφιάλτη» για το οικονομικό επιτελείο.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.
Τα σχόλια είναι κλειστά.