Σκάνδαλο €15 εκατ. στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών ανακάλυψε η ΕΛΑΣ
Σκάνδαλο τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) κι ιδιαίτερα στο ζήτημα υφαρπαγής χρημάτων από τις επιχορηγήσεις από τα ΕΛΤΑ ανακάλυψε η ΕΛΑΣ.
Η έρευνα της ΕΛΑΣ αποτελεί συνέχεια σχετικού πορίσματος που είχε εκδώσει τον Αύγουστο του 2011 ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής σε σχέση με αυτές τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν κυρίως τις διακοπές των ταχυδρομικών σε διάφορα ξενοδοχεία.
Η ΠΟΣΤ, είχε διασφαλίσει, μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σταθερή ροή εσόδων που στηριζόταν στην είσπραξη επιχορηγήσεων από τα ΕΛΤΑ και των εισφορών των μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία ταχυδρομικών. Το ύψος των εισφορών των υπαλλήλων διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση από 8,03 έως 14,89 ευρώ, βάσει του μισθολογικού κλιμάκιου Τότε οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΤ είχαν αρνηθεί ότι είχαν προχωρήσει σε παράτυπες διαδικασίες.
Τώρα όμως η Οικονομική Aστυνομία της ΕΛΑΣ ανακάλυψε περαιτέρω στοιχεία. Η σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:
«Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ολοκληρώθηκε πολύμηνη εκτεταμένη έρευνα, στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης, που διενεργήθηκε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για την πραγματοποίηση φορολογικού ελέγχου σε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση – Ομοσπονδία, για την χρονική περίοδο 2007-2010.
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας εξετάσθηκαν, αναλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία τα οποία συνέλεξε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας καθώς και δεδομένα, τα οποία είχαν περιληφθεί σε Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που αφορούσε στη νομιμότητα των οικονομικών ενισχύσεων/επιχορηγήσεων από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με αποδέκτη την Ομοσπονδία.
Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη Ομοσπονδία είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση των επαγγελματικών σωματείων των εργαζομένων του παραπάνω νομικού πρόσωπου, ενώ ως προς τη νομική της μορφή, είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα, από την ενδελεχή επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει και ρυθμίζει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, προέκυψαν μεγάλες παρατυπίες στις επιχορηγήσεις & ενισχύσεις της Ομοσπονδίας από το ως άνω νομικό πρόσωπο (εισροές χρημάτων), αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών, από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, μεταξύ των οποίων σε έξοδα κίνησης, ταξίδια στο εσωτερικό, το εξωτερικό, αποζημιώσεις κ.ά. δαπάνες.
Όπως διαπιστώθηκε, για την τετραετία 2007-2010, στην οποία επικεντρώθηκε η έρευνα, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις και διαδικασίες σε εισροές μεγάλων χρηματικών ποσών προς την Ομοσπονδία.
Πιο αναλυτικά, οι παρατυπίες αυτές αφορούν :
Σε ποσό ύψους (5.642.592,54) ευρώ, το οποίο εισέρρευσε στην συνδικαλιστική οργάνωση, μέσω λογαριασμού του παραπάνω νομικού προσώπου, με τις κρατήσεις/συνδρομές των εργαζόμενων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Διακοπών, στη λειτουργία του Παραθεριστικού Κέντρου και γενικότερα στις συνδρομές που προβλέπονται από το καταστατικό της για τα μέλη της.
Σε ποσό ύψους (2.370.472,28) ευρώ, που εισέρρευσε μέσω άλλου λογαριασμού, ο οποίος αφορούσε στις επιχορηγήσεις του παραπάνω νομικού προσώπου προς την Ομοσπονδία, στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχουν υπογραφεί μεταξύ τους.
Επίσης, κατά την αντιπαραβολή των στοιχείων του λογιστηρίου του νομικού προσώπου με το Βιβλίο Ταμείου που τηρούσε η συνδικαλιστική οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές, συνολικού ποσού (2.178.252,15) ευρώ, το οποίο αφορούσε στη λειτουργία των προγραμμάτων “Διακοπών” και “Παραθεριστικού Κέντρου” αντίστοιχα, δεν είχαν καταγραφεί όπως προβλέπεται στο Βιβλίο Ταμείου της.
Επιπλέον, διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρημάτων από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες.
Πιο αναλυτικά :
Κατά την επεξεργασία εντολών πληρωμής, που είχαν εκδοθεί με αιτιολογία Έξοδα κίνησης – Λειτουργικών Επιτροπών, Έξοδα κίνησης Δ.Σ. κ.λπ., που αφορούσαν αποζημιώσεις μελών της, προέκυψε ότι ορισμένες κατηγορίες εξόδων για αποζημίωση, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί με συγκεκριμένες κωδικές ονομασίες και ενδείξεις, δεν προσδιορίζονται στις αντίστοιχες κατηγορίες αποζημίωσης, που προβλέπονται τόσο στο καταστατικό, όσο και στον κανονισμό λογαριασμού αλληλεγγύης του Σωματείου.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα ελέγχου των δαπανών της Ομοσπονδίας, που προέρχονται από την χορήγηση αποζημιώσεων στα μέλη της για ταξίδια, προέκυψε ότι πολλές εντολές πληρωμής, είτε δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό – αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης, όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών, είτε συνοδεύονται από μέρος παραστατικών(μεταφορικών μέσων ή ξενοδοχείων).
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, μέλη της φαίνεται να έχουν λάβει παραπάνω αποζημίωση από την προβλεπόμενη για ημερησία δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.
Καταγράφηκαν ακόμα, περιπτώσεις υπέρβασης αποζημίωσης για κάλυψη ημερησίας δαπάνης και για κάλυψη δαπάνης διανυθέντων χιλιομέτρων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 463 εντολές πληρωμής για αποζημίωση ταξιδιών εντός της Ελλάδας και στο εξωτερικό, ποσού (228.115,59) ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών. Από τα παραστατικά των ταξιδιών που ελέχθησαν, για τις περιπτώσεις που προκύπτουν οι ημερομηνίες τέλεσης αυτών, μέλη της Ομοσπονδίας φαίνεται να έχουν λάβει και παραπάνω αποζημίωση ύψους (23.264) ευρώ, σε σχέση με την προβλεπόμενη, για ημερησία δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.