Ειδησεογραφικό site

Σε ανοιχτή γραμμή μαθητές και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Μεγάλη καμπάνια στα σχολεία για τις παγίδες του Διαδικτύου

Παιδική πορνογραφία, εκβιαστές, σχολικός εκφοβισμός, ερωτική προσέγγιση, εθισμός, προσωπικά δεδομένα «σκοτεινιάζουν» το προφίλ του διαδικτύου, σε ό,τι αφορά στα παιδιά χρήστες.
Είκοσι χιλιάδες παιδιά την ημέρα σε όλο τον κόσμο δεν θέλουν να πάνε σχολείο, καθώς έχει παραβιαστεί η ασφάλεια του υπολογιστή τους, είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ταξιάρχος Μανώλης Σφακιανάκης διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόσθεσε δε: «Δεν θέλω τα παιδιά μας να γίνουν φοβικά με το ίντερνετ. Κατά 98% έχει θετικά στοιχεία, αυτό το 2% θα καταπολεμήσουμε προκειμένου να κάνουμε την πλοήγηση ασφαλή». Εδωσε επίσης στη δημοσιότητα ειδική πλατφόρμα ενημέρωσης των σχολείων και την υπόσχεση οτι δεν θα ποινικοποιούνται οι «ζαβολιές» που κάνουν οι μαθητές μεταξύ τους στέλνοντας ως αστυνομία φακέλους στους εισαγγελείς. Εχοντας ως οδηγό το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, για μηδενική ανοχή στην παιδική πορνογραφία έδωσε στον υπουργό Παιδείας λίστα με ονόματα εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις και αφορούν σε 8-9 άτομα. Εως την Παρασκευή όλοι θα είναι εκτός εκπαίδευσης, διαβεβαίωσε ο κ. Λοβέρδος, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι ένας απο αυτούς επανήλθε ως αξιολογητής βιβλίων, με αίτηση στο διαδίκτυο και βέβαια απομακρύνθηκε.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στο διαδίκτυο πολύτιμη βοήθεια σε μαθητές-χρήστες του διαδικτύου δίνει πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας με το όνομα CyberKids, που σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Παιδείας θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν το διαδίκτυο. Επίσης ειδικό «κουμπί» στην πλατφόρμα CyberKids, για πρώτη φορά παγκοσμίως, θα λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο δίνοντας βοήθεια σε όποιον μαθητή δεν ξέρει πώς να χειριστεί καταστάσεις μέσα από το Ιντερνετ.

Ηδη, περισσότεροι από 2500 γονείς και μαθητές έχουν πατήσει το alert από την πλατφόρμα CyberKids, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο έμπειρο αστυνομικό για θέματα που αφορούν σε παρενοχλήσεις στο διαδίκτυο.

Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έκανε από το υπουργείο Παιδείας ο Μανώλης Σφακιανάκης διευθυντής της Δίωξης Αστυνομικού Εγκλήματος, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια.

«Τα παιδιά μας τα πλησιάζουν αρπαχτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης και σύστησε επιτήρηση από τους γονείς και να αφήνουν τα παιδιά τους να ανοίγουν λογαριασμό σε facebook και instagram μετά την ηλικία των 14 ετών. Πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να αναγράφουμε στα social media πού ακριβώς είμαστε και ποιες ώρες.

Ανέφερε μάλιστα μία χαρακτηριστική περίπτωση γονιού που τον επισκέφθηκε προκειμένου να ζητήσει βοήθεια καθώς η κόρη του “λιντσαρίστηκε” μέσω του διαδικτύου όταν άγνωστοι κατάφεραν να σπάσουν τους κωδικούς της. Η κόρη του ήταν η καλύτερη μαθήτρια της τάξης και αποδείχθηκε τελικά ότι ο «χάκερ» ήταν ο δεύτερος καλύτερος μαθητής που ήθελε να της πάρει τη θέση!

«Το διαδίκτυο είναι το φως» είπε ο κ. Σφακιανάκης επισημαίνοντας ότι τιμωρείται πλέον ακόμα και η θέαση παιδικής πορνογραφίας ενώ επεσήμανε ότι τιμωρείται η κατοχή αρχείων με συμμαθητές όχι σε κόσμια περιβολή που τραβούν συνήθως σε εκδρομές.

Οι δύο υπουργοί συνδέθηκαν live με σχολεία, όπου μαθητές έκαναν ερώτησεις σχετικά με την ασφάλεια και το διαδίκτυο.
Η πλατφόρμα «Cyberkids» παρέχεται δωρεάν από τη «WIND ΕΛΛΑΣ», από την οποία και υποστηρίζεται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τι είναι το CyberKids

Το CyberKids αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet. Στόχος της δημιουργίας του CyberKids είναι η προβολή των θετικών πλευρών του διαδικτύου, όπως είναι η ανεύρεση χρήσιμων πληροφοριών και η ψυχαγωγία. Παράλληλος στόχος είναι η ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβονται.

Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν το CyberKids μαζί με τα παιδιά τους, να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια. Το Cyberkids παρέχεται και με την εφαρμογή για iOS και Android

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.