Ειδησεογραφικό site

Σερβία: Στους 583 οι αγνοούμενοι από τις σφοδρές πλημμύρες

Νεκρούς εξακολουθεί να μετρά η Σερβία που τις τελευταίες ημέρες πλήττεται από σφοδρές πλημμύρες. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 27 άτομα, ωστόσο δεν πρόκειται για τελικό απολογισμό, καθώς από την περασμένη Κυριακή έχει δηλωθεί η εξαφάνιση 798 ανθρώπων, από τους οποίους έχουν εντοπιστεί οι 215.

Τα επίσημα αυτά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος και ότι προς το παρόν δεν μπορεί να ανακοινωθεί οριστικός απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου των 27 θυμάτων θα ανακοινωθούν από τους ιατροδικαστές μετά τη νεκροψία-νεκροτομή.

Συνολικά 31.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το κόστος των καταστροφών, αλλά είπε ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μόνον η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού μετρά απώλειες που υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πλημμύρισε ανθρακωρυχείο, από το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί άνθρακας για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, σημείωσε.

Προτεραιότητα, όπως τόνισε ο κ. Βούτσιτς, είναι η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες που θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες και η επισκευή δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών.

Στη Σερβία είναι, σήμερα, δεύτερη μέρα του τριήμερου πένθους για τα θύματα από τις πλημμύρες.

Στο Βελιγράδι διοργανώνεται συνάντηση διεθνών δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας στην αποκατάσταση των συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Βούτσιτς θα ενημερώσει για τις διαστάσεις της καταστροφής.

Στη συνάντηση θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, ώστε οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των διεθνών δωρητών να συντονιστούν εγκαίρως, προκειμένου το αποτέλεσμα όλων των κοινών ενεργειών να είναι ολοκληρωμένο.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος διπλωμάτες διάφορων χωρών και εκπρόσωποι διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.