Ειδησεογραφικό site

Παρέμβαση Σαμαρά για τη ΔΕΗ-Δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές, δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο (Βίντεο)-Δημοψήφισμα ζητά ο Τσίπρας

Στο θέμα της “μικρής” ΔΕΗ αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για την παράδοση – παραλαβή των περγαμηνών της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Συγκεριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα, αυτό όμως είναι ένα κακόγουστο αστείο. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έγιναν παντού στον κόσμο και απέδωσαν. Στην Ελλάδα ελάχιστα έχουν γίνει αλλά, αν θα πρέπει να σας δώσω ένα παράδειγμα, από τότε που αποκρατικοποιήθηκε ο ΟΤΕ οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη και φθηνότερη πρόσβαση στο τηλέφωνο. Παλιά, περίμενες χρόνια».

«Το ζήτημα της ΔΕΗ θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση. Δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές, δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο.

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μία μέθοδος προόδου. Το μοντέλο των συνδικαλιστών που διοικούσαν επιχειρήσεις έχει τελειώσει», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό»

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο κ. Σαμαράς που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον Μάρτιν Σουλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Κοινοβουλίου καθώς και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη δεκαετή παρουσία του στην κορυφή της Κομισιόν και αναφέρθηκε στην δική του παρουσία στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από δέκα χρόνια και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ένωση από τότε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ε.Ε αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα και πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και την διάλυση της ευρωζώνης κάτι που τελικά δεν έγινε. «Αποδείξαμε πως η Ε.Ε λειτουργεί» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και επανέλαβε πως βασική προτεραιότητα είναι πλέον να φέρουμε την Ευρώπη πλησιέστερα στους πολίτες.

Σχετικά με την ελληνική προεδρία ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις επιτυχημένες προσπάθειες για την περαιτέρω τραπεζική ένωση υπογραμμίζοντας πως η νομισματική ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ρευστότητα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., το πιο σημαντικό τμήμα της οικονομίας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας στην σκληρή κριτική αρκετών ευρωβουλευτών σχετικά με τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν είχε σκοπό να εμπλακεί σε μια ακαδημαϊκή κουβέντα αλλά να διασώσει την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη του παρελθόντος.

«Αλλάξαμε ό,τι μπορούσε να αλλάξει και διορθώσαμε ό,τι μπορούσε να διορθωθεί. Δεν ήταν εύκολο αλλά καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα και βγήκαμε στις αγορές. Βάζουμε τέλος σε μια εξαετή περίοδο ύφεσης και υπάρχουν προοπτικές για τη χώρα. Ναι, οι Έλληνες υπέφεραν πάρα πολύ αλλά τα πράγματα αρχίζουν και βελτιώνονται. Σε λίγα χρόνια τα προβλήματα που περνάει τώρα η Ελλάδα θα είναι μια κακή ανάμνηση» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Επίθεση σε όσους ήθελαν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε λόγο και για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν καμία αλλαγή και οι οποίες προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα στις επενδύσεις και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς «δεν τους αφήσαμε να το πράξουν».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας για μια οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης από την Ε.Ε. καθώς και στην περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε η έξοδος από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ η Ε.Ε. «Βρισκόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Μια από τις χώρες που επλήγησαν βαθύτατα από την κρίση, η Ελλάδα έδειξε πως όχι μόνο μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες αλλά και να συμβάλλει στα ευρωπαϊκά ζητήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως το Σύμφωνο σταθερότητας λειτουργεί καθώς πλέον ένδεκα χώρες βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αναφέρθηκε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία που βγήκαν από τα προγράμματα και τόνισε πως η κατάσταση στην Κύπρο και την Ελλάδα έχει βελτιωθεί.

«Όσοι προέβλεπαν το Grexit και την καταστροφή του ευρώ έκαναν λάθος. Κανείς φυσικά δεν αρνείται πως η ανάπτυξη είναι άνιση και υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Για αυτό πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

«Η κρίση απέδειξε πόσο αλληλοεξαρτημένες είναι οι τύχες μας και οι οικονομίες μας. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πριν από λίγα χρόνια πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε λόγο στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών ,αλλά τώρα συμβαίνει» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάποιες δυσάρεστες αποφάσεις καθώς αυτές αποφασίζονται από τους αρχηγούς κρατών και τους υπουργούς και όχι από την Κομισιόν. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης και σε όσους μιλούν για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» στην Ε.Ε υπογραμμίζοντας πως ο προϋπολογισμός της Ένωσης είναι μεγαλύτερος από το «σχέδιο Μάρσαλ» και τόνισε πως τα κράτη- μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια.

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ προτίθεται να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο Αμύνταιου, θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε -αν υπάρξει ψήφιση του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» από το θερινό τμήμα της Βουλής- να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

«Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» τόνισε ο κ. Τσίπρςα και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ό,τι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Βούλτεψη: Φωτόπουλος «ντύθηκε» ο κ. Τσίπρας

Απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Αμύνταιο για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, υποστηρίζοντας ότι «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά του βρήκε σε… Φωτόπουλο!».

Η κ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας μετά την ήττα του στις «επιτροπές πόλης», όπου παρέδωσε στον βασικό του εσωκομματικό αμφισβητία, αποφάσισε να βγει στο βουνό και από το Αμύνταιο επανέλαβε το «λεφτά υπάρχουν διακηρύσσοντας επί λέξει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα».

«Μιλάμε για την επιτομή του «λεφτά υπάρχουν» που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.