Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς προς υπουργούς:«Κλείστε τις εκκρεμότητες με την τρόικα»-Τα 6 «καυτά» προαπαιτούμενα

Επιστολές στους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου θα στείλει μέχρι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να δρομολογήσουν άμεσα τις μνημονιακές δράσεις που υπάγονται στο χαρτοφυλάκιο τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έχει ήδη ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου για τις 440 μνημονιακές υποχρεώσεις που εκκρεμούν, αλλά και για τα θέματα που πρέπει να δρομολογηθούν εντός του Αυγούστου, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Στη βάση αυτή πληροφορίες αναφέρουν πως από το γραφείο πρωθυπουργού θα σταλούν επιστολές προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Μεταφορών με συγκεκριμένες υποδείξεις για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων.

Προτεραιότητα βεβαίως δίνεται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων που συνδέονται με την υπο-δόση του Αυγούστου ύψους 1 δισ. ευρώ και τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν έως τις 7 Αυγούστου το αργότερο ώστε να κλειδώσει η έγκαιρη επιστροφή των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα στο δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των επικουρικών ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας, η πρόβλεψη για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που εισπράττουν τα επικουρικά ταμεία, η ψήφιση του δασικού νόμου, η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για τη μείωση της γραφειοκρατίας και ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με το in.gr ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιδιώκει ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέσα σε 20 ημέρες ώστε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 13 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Οικονομικών να «πάρει» το πράσινο φως για έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως το θέμα της διευθέτησης τους χρέους θα πρέπει να έχει μπει σε τροχιά ρύθμισης πριν τον Μάρτιο του 2015, αλλά και ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν καταλήξει πριν την ανακοίνωση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που διενεργεί η ΕΚΤ και πριν την απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (tapering). Σε εκείνη άλλωστε την περίοδο τοποθετείται χρονικά και η νέα απόπειρα της χώρας για έξοδο στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου.

Συνεργάτες του κ. Χαρδούβελη αναφέρουν πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων είναι εφικτή και φέρουν ως παράδειγμα την Κύπρο όπου η κυβέρνηση Αναστασιάδη σε συνεργασία με την τρόικα ολοκληρώνουν -σχεδόν πάντα – εντός του χρονοδιαγράμματος τις αξιολογήσεις.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.