Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Μετά από έξι χρόνια ύφεσης φέτος μπαίνουμε στην ανάκαμψη

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πάει καλύτερα από τις προβλέψεις. «Θα πάμε ακόμα καλύτερα από ό,τι προβλέπουν οι ξένοι, όπως κάναμε και μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «πλέον συζητάμε μόνο για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά και όχι για το αν θα χρεοκοπήσουμε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία.

«Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία. Η δεδηλωμένη όμως δόθηκε από τις εκλογές του 2012.  Αλίμονο αν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές. Αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία. Η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη μία μείωση αλλά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης υπερέχουν της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση όμως γιατί έχασε ψήφους; γιατί ο κόσμος επέλεξε να ενισχύσει και το πιο μικρό κόμμα και όχι τον κ. Τσίπρα; Τους απαντώ: γιατί ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία. Εμείς θα συνεχίσουμε. Αν θέλουν να συμβάλλουν καλώς, αλλά ακυβερνησία δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν», ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην οικονομία και στην πορεία της χώρας: «Η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης επιστρέφει στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ανάκαμψη φέτος 2,9%, του χρόνου 3,7% και μείωση της ανεργίας κατά 10% μέχρι το 2018 και περαιτέρω μείωση μέχρι το 2020. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφθασε 99,1 το Μάιο 95,4 τον Απρίλιο. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση που εξουθένωσε την χώρα».

«Είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε θετικές κρίσεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Εφόσον κάνουμε τα σωστά και μείνουμε στον σωστό δρόμο θα πάμε καλύτερα. Αυτές τις αισιόδοξες προοπτικές τις επιβεβαιώνει ο πιο αυστηρός κριτής όλων οι διεθνείς αγορές που μας υποδέχθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά και έχει επιστρέψει για να μείνει. Ο δημόσιος διάλογος μετατοπίζεται από το τι έγινε ως τώρα στο τι θα γίνει στο εξής. Η Ελλάδα κοιτάζει σε ένα ελπιδοφόρο αύριο. Δεν συζητάμε πια αν θα χρεοκοπήσουμε αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ. Αυτή η συζήτηση έκλεισε. Τώρα μιλάμε πια για ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, με υγιή επιχειρηματικότητα και προπάντων με σταθερότητα που κάποιοι κάνουν ότι μπορούν ακόμη για να την υπονομεύσουν», συνέχισε.

«Με δύο λόγια αλλάζει η κουλτούρα στην Ελλάδα. Έθεσα ως πρώτη προτεραιότητα για το έθνος μας την ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση μειώνοντας την τάση για πρόωρες εκλογές, με άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με χρονικά όρια σε όλες τις θητείες, με ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. Αυτά θα προσδώσουν περισσότερη κυβερνησιμότητα, σταθερότητα και σοβαρότητα στην πολιτική ζωή. Τώρα τρέχουμε να πιάσουμε πιο φιλόδοξους στόχους που θα φέρουν θέσεις εργασίας, έσοδα για το κράτος διάχυση της ευημερίας για την κοινωνία», πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος πέρασε, αρχίζει η άνοδος. Εγώ την Ελλάδα θα την προχωρήσω μπροστά. Ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε και άμεσα και μακροπρόθεσμα. Άμεσα θέλω τρία πράγματα:

-καθημερινά δίνουμε την μάχη κατά της γραφειοκρατίας

-μεγάλη μεταρρύθμιση είναι και η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης

-δική μου εμμονή είναι η μείωση των φόρων. Δεν υπόσχομαι τίποτε που να μην έχω βρει πως να το πληρώσω. Η μείωση των φορολογικών βαρών είναι το χειροπιαστό όνειρό μου για την Ελλάδα του αύριο. Η μείωση δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Το Φθινόπωρο θα ανακοινώσουμε οδικό χάρτη για την μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια. Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι απαραίητη η μείωση των φόρων και η μείωση του κόστους ενέργειας», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς επίσης, σημείωσε ότι θα γίνει πιο ανθρώπινος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με κατανόηση απέναντι στους ανθρώπους που δεν αντέχουν τα βάρη. Έγιναν λάθη και αδικίες που θα διορθώσουμε. Επίσης, ανήγγειλε ότι από την 1η Ιουνίου το κράτος θα προσφέρει πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη σε ανασφάλιστους.

«Έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ δρόμο ανάπτυξης και μείωσης των αδικιών. Μπορούμε να τα πετύχουμε γιατί έχουμε σχέδιο που δουλεύει. Οι παραγωγικές επενδύσεις ξεμπλοκάρουν. Ξένοι ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Κίνας και ο Πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν επισκέπτονται την χώρα. Έχω ανακοινώσει 37,6 δις ευρώ ξένων κεφαλαίων που μπαίνουν στην χώρα. Ο πρωταγωνιστής όμως πρέπει να είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες γιατί οι προϋποθέσεις τώρα πια αποκαθίστανται», τόνισε και κλείνοντας, κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν και να μπουν μπροστά στη νέα Ελλάδα που οικοδομείται ενώ σημείωσε ότι όλα αυτά θα γίνουν χωρίς να απειληθούν τα πλεονάσματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.