Ειδησεογραφικό site

Έτοιμα τα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση κωλυσιεργεί – Επιδιώκει να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας

Το «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαλείφει -ουσιαστικά- τα σημεία τριβής Αθήνας-Θεσμών και «ξεκλειδώνει» την επικείμενη συμφωνία, αλλά και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 3,7 δισ. ευρώ ως το τέλος Ιουνίου. Οι προϋποθέσεις, οι στόχοι και τα μέτρα του σχεδίου της Κομισιόν. Δεν επιβεβαιώνουν το εν λόγω έγγραφο η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. που δηλώνουν «άγνοια». «Είμαστε πολύ κοντά στον έντιμο συμβιβασμό», τονίζει ο πρωθυπουργός που «βλέπει» παρεμπόδιση της διαπραγμάτευσης από κύκλους των Βρυξελλών, ενώ δηλώνει «έτοιμος» για αμοιβαίο συμβιβασμό.

Πολυσέλιδο έγγραφο υπό τον τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» από την Κομισιόν και τον επικεφαλής της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «κλειδώνει» ουσιαστικά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, αφού δίνει το πλαίσιο της λήξης των διαπραγματεύσεων. Το σχέδιο εκτιμάται ως πολύ θετικό για την ελληνική πλευρά, αφού προβλέπει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,7 δισ. μέχρι το τέλος Ιουνίου, πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και μέτρα 5 δισ. που απέχουν κατά πολύ από τα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας.

Πάντως, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιβεβαιώνουν -αλλά ούτε και διαψεύδουν- το έγγραφο, αντιθέτως δηλώνουν άγνοια.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» και η υπογραφή της συμφωνίας είναι πολύ κοντά, ωστόσο κύκλοι των Βρυξελλών υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.

Ολόκληρο το κείμενο συμφωνίας του Γιούνκερ

Με το πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει μπροστά προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» και οι Ευρωπαίοι εταίροι να φτάσουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο κείμενο τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 που είναι οι εξής:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους». 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ , δίδεται ως “κίνηση καλής θέλησης” από τους Ευρωπαίους στηυν ελληνική κυβέρνηση η άνεση να προχωρήσει στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, έστω και κλιμακωτά.

Επίσης στο κείμενο – κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

– η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

– το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

– μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015

Συνολικά προβλέπεται  να πάρουμε 3,7 δις μέχρι το τέλος Ιουνίου

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Τι διαρρέει η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την πρόταση συμφωνίας από την Κομισιόν, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε «εμείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία πρόταση για συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά στο Brussels Group».

«Δεν έχει κατατεθεί πρόταση για συμφωνία από την Κομισιόν», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Κομισιόν: Υπάρχει πρόοδος – Πλησιάζουμε σε συμφωνία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία, γιατί έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να απαντήσει σε σχέση με τη σημερινή δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Βloomberg, ότι τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου ελπίζει να υπάρξει συμφωνία, ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι αυτό που κάνει τον πρόεδρο της Κομισιόν να πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία είναι η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε πολλά θέματα.

Βέβαια, συνέχισε, υπάρχουν και άλλα θέματα που παραμένουν ανοικτά και σ’ αυτά θα επικεντρωθούμε, εργαζόμαστε μέρα-νύχτα, πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή.

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει πρόταση-Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το κείμενο που παρουσιάστηκε στον ελληνικό Τύπο, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του, ενώ αγνοεί την προέλευσή του.

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία για τη σύναψη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του ΣΕΒ το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει παραδώσει στους δανειστές αναλυτικό κείμενο των προτάσεων της κυβέρνησης, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε σκληρό τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση και αποκάλυψε πως η Αθήνα έχει καταθέσει ένα αναλυτικό κείμενο στους θεσμούς, με στόχο αυτό να αποτελέσει τη βάση για μία βιώσιμη συμφωνία.

Έχουμε δώσει έναν τίμιο και ειλικρινή αγώνα, διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει επίσης πως παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν θέλουν την επίτευξη συμφωνίας, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία, η οποία δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα και δεν θα κλείνει τα μάτια στα προβλήματα.

Είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε συμβιβασμούς, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Περιγράφοντας τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός τόνισε:

– Η συμφωνία θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.
– Η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
– Η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ένα αναπτυξιακό πακέτο.
– Η συμφωνία δεν θα πρέπει να προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως δεν αποτελεί ευθύνη ή επιλογή η έλλειψη ρευστότητας, αλλά αντίθετα συνιστά διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, για να δεσμευθεί πως όταν επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, τότε θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά.

H απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι κοινωνικά άδικη και μη ρεαλιστική, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει χαρακτηριστικά πως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ευημερίας για όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, για να σημειώσει πως “Χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, όχι μόνο στις εξαγωγές”.

Χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή στο ανθρώπινο δυναμικό, τους φυσικούς πόρους και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αύξηση της μισθωτής εργασίας και στον επαναπατρισμό των εξειδικευμένων εργατών.

Πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, διεμήνυσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, για να τονίσει πως πρέπει “να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις και τις ιστορικές παθογένειες της οικονομίας”.

Το κύριο πρόβλημα στην προσπάθεια ανάκαμψης αφορά τη λειτουργία και τις δομές της δημόσιας διοίκησης, αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας, για να παραδεχθεί πως είναι στρεβλός ο τρόπος οικοδόμησης της δημόσιας διοίκησης της χώρας.

Το μνημόνιο δεν αντιμετώπισε αυτά τα προβλήματα, αντίθετα τα επιδείνωσε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Κατά τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και όχι στη μείωση του εργασιακού κόστους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει:

– Να υπάρξει απλοποίηση των δομών της δημόσιας διοίκησης
– Να υπάρξει κωδικοποίηση της νομοθεσίας
– Να υπάρξει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος
– Να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον
– “Στοίχημα” η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
– Να υπάρξει ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης

Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, η οποία θα διασφαλίζει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια τόνισε εκ νέου την ανάγκη να ιδρυθεί μία εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία:

– θα αξιοποιεί δημόσια και ευρωπαϊκά κεφάλαια
– θα χρηματοδοτεί την περιφέρεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για την αναπτυξιακή τράπεζα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως θα ξεκινήσει μία μακρόπνοη συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΤΕπ.

Μάλιστα αποκάλυψε πως θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 από την ΕΤΕπ.
“Σύντομα θα γίνει η έναρξη της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα”, γνωστοποίησε.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.
Η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή και ενδιαφέρον την πρόταση για ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, για να γνωστοποιήσει επίσης πως:

Έχει κατατεθεί πρόταση στους θεσμούς για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματικών.

Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα προς τα μπρος, τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά και με ασφάλεια, ώστε να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας, οι προκλήσεις είναι μεγάλες και όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Βαρουφάκης: Τα πέντε κλειδιά της διαπραγμάτευσης

Στον απόηχο του εγγράφου Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τα πέντε σημεία-κλειδιά που θεωρεί προαπαιτούμενα για την συμφωνία, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Παρουσίασε ως πρόβλημα τους «μη ρεαλιστικούς στόχους» για το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος του υπάρχοντος προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για «πόλεμο»: «Κάποτε έλεγαν ότι όταν αρχίζει ο πόλεμος πεθαίνει η αλήθεια. Τώρα ίσως να πρέπει η λέξη “πόλεμος” να αντικατασταθεί από την λέξη “διαπραγμάτευση”», τόνισε ο υπουργός.

Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι κοντά η ελληνική πλευρά στην ανακοίνωση μίας συμφωνίας, λέγοντας «σας προσκαλώ να φανταστούμε όλοι μαζί τη στιγμή που μια συμφωνία, σαν αυτή που σας περιέγραψα, ανακοινώνεται».

Επίσης, ανέφερε ότι για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτούνται οι δύο πλευρές, η δική μας και των δανειστών, να προβούν στην εξής, αμοιβαία, συνειδητοποίηση:

«Εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ήθη και έθιμα. Να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την Βόρεια Ευρώπη» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «εκείνοι, οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική, μέρος της οποίας σας ανέπτυξα σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και την μεγέθυνση του ΑΕΠ, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο».

Τα σημεία – κλειδιά, κατά τον κύριο Βαρουφάκη, είναι:
-Η αναδιάρθωση του χρέους, χωρίς κούρεμα. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρότασή του ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώνει τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ μέσω του ESM, τον οποίο να αποπληρώνει αργότερα στο μέλλον.

-Επενδύσεις, να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, όχι ξεπούλημα

-Κόκκινα δάνεια, για τα οποία πρότεινε ότι χρειάζεται η ίδρυση δημόσιας εταιρεία διαχείρισης τους και με συμβολή ΤΧΣ

-Το τέταρτο σημείο-κλειδί είναι η καταπολέμιση του ειδεχθέστατος υπο-προϊόντος της Μνημονιακής εποχής. Κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος προγράμματος και του Νέου Συμβολαίου για την Ευρώπη

-Το πέμπτο σημείο-κλειδί πρέπει να είναι οι κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος προγράμματος και του Νέου Συμβολαίου για την Ευρώπη.

Politico: Μέρκελ και Λαγκάρντ ψάχνουν να βρουν τη φόρμουλα για την Ελλάδα, που θα ικανοποιεί όλους

Στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico, δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Έρχεται σύντομα: το σόου της Άνγκελα και της Κριστίν» και υπότιτλο «Μπορούν η Γερμανίδα Καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, να βρουν μια λύση για την Ελλάδα που θα ικανοποιεί αυτούς στους οποίους λογοδοτούν»

Παραλληλίζοντας την ελληνική περίπτωση με ένα δράμα που αποτελείται από μέρη, η Politico προβλέπει ότι στο τρίτο μέρος της ταινίας «Ελληνική Διάσωση», θα πρωταγωνιστήσουν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσπαθώντας να βρουν μια λύση που θα ικανοποιεί τους ψηφοφόρους της πρώτης και εκείνους στους οποίους λογοδοτεί η δεύτερη.

Από τη μια πλευρά – όπως αναφέρεται – οι Γερμανοί έχουν κουραστεί να διασώζουν την Ελλάδα και αισθάνονται ότι καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που οι Έλληνες πολίτες αρνούνται να πληρώσουν στην κυβέρνησή τους. Επιπλέον αναφέρεται οτι η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το γερμανικό Κοινοβούλιο το οποίο εμφανίζεται διστακτικό απέναντι στους «ηθικούς κινδύνους», ενώ παρατηρείται αύξηση της δυσαρέσκειας έναντι του ευρώ. Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει οτι η επικεφαλής του ΔΝΤ θα επιδιώξει την επανεκλογή της το επόμενο έτος. «Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβει υπόψη το προσωπικό του Ταμείου και τη διστακτική στάση του ΔΣ να εμπλακεί και πάλι σε μια ελληνική διάσωση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Συνεχίζοντας, η Politico αναφέρει ότι «οι δυο γυναίκες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, γιατί η ελληνική κρίση βλάπτει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, δεν πιέζονται τόσο πολύ, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει αργά – και μια ελληνική κατάρρευση δεν θεωρείται ότι απειλεί την ύπαρξη της ευρωζώνης όπως πέντε χρόνια νωρίτερα. Όσον αφορά τη μεταξύ τους σχέση, οι δυο πολιτικοί συμφωνούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά θέματα ενώ υπήρχε καλή χημεία μεταξύ τους κατά την τετραετή θητεία της Λαγκάρντ ως Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας επί προεδρίας Σαρκοζί».

Ωστόσο, συνεχίζει η Politico, «παρά τον αμοιβαίο σεβασμό που τρέφουν η μια για την άλλη, η εύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την Ελλάδα θα είναι «βασανιστική». Μετά την ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας ως τα τέλη Ιουνίου, η προσοχή θα στραφεί στις μακροχρόνιες οικονομικές ανάγκες της χώρας».

Πρόκειται για ένα παιχνίδι διεθνούς πολιτικής υψηλού κινδύνου, σχολιάζει η Politico. Η Λαγκάρντ ιδιαίτερα, βαδίζει σε μια εξαιρετικά λεπτή γραμμή. Αν θέλει να έχει ελπίδες να ανανεώσει την πενταετή θητεία της στο ΔΝΤ, πρέπει να ακούσει το ΔΣ του Ταμείου, όπου οι εκπρόσωποι αναδυόμενων οικονομιών έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στηρίζουν μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι πλουσιότερη από εκείνες. Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι –σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ – θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα να ηγηθεί του Ταμείου κάποια από αυτές τις χώρες, αντί ενός Ευρωπαίου όπως συνέβαινε πάντα. «Οι ελληνικές διασώσεις τους έχουν δώσει ακόμα ένα λόγο να το επιθυμούν”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, σχολιάζει η πλευρά Λαφαζάνη

Αρνητικά βλέπει την πρόταση Γιούνκερ η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Με κεντρικό της άρθρο η ιστοσελίδα της αριστερής πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη iskra.gr μιλά για «σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας, ετοιμάζουν οι δανειστές».

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν όπου τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθούν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (!) , αλλαγές στο ΦΠΑ και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια και άνω. Παράλληλα η συζήτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά μετατίθεται για το φθινόπωρο. Πάντως την ύπαρξη του κειμένου διέψευδαν μέχρι στιγμής τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί».

Κατά την iskra «έχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι  οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!».

Τα σχόλια είναι κλειστά.