Ειδησεογραφικό site

Ράβε-ξήλωνε στην ΕΛΑΣ…

Toυ Στέλιου Βραδέλη

Η πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση που επιχείρησε ο Νίκος Δένδιας είχε μόλις τέσσερις μήνες ζωής και το ράβε-ξήλωνε συνεχίζεται στην ΕΛΑΣ, καθώς μια νέα αναδιάρθρωση που επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
«Η αναδιάρθρωση Δένδια ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Προχειροφτιαγμένη, γραμμένη στο πόδι, περισσότερο για να ευνοήσει συγκεκριμένους ανώτερους αξιωματικούς και λιγότερο για να προσδώσει ένα αίσθημα ασφαλείας στον κόσμο. Ευτυχώς πήρε ελάχιστους μήνες στο αρχηγείο για να καταλάβει πως το “έκτρωμα” Δένδια δεν μπορούσε να αποτελεί μια σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία» σχολιάζει στο «Καρφί» ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τα παράπονα των αξιωματικών της ΕΛΑΣ που έφταναν στο γραφείο του Βασίλη Κικίλια υποχρέωσαν το νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε αναδίπλωση και, παρότι καταγράφεται ως μεγάλη κυβερνητική αποτυχία η ακύρωση μιας αναδιάρθρωσης που τόσο διαφημίστηκε στην Κατεχάκη, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η αναγκαιότητα αλλαγών.

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Βάσει της νέας τροπολογίας, η εποπτεία και ο έλεγχος των Διευθύνσεων Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και Εγκληματολογικών Ερευνών ανατίθενται και πάλι στον αρχηγό του Σώματος, ενώ θεσμοθετείται η εποπτεία της νεοϊδρυθείσας Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών από τον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Συντονισμού, Ανάλυσης και Ερευνών του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 2265/1994.
Επίσης αποφασίζεται σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας η συγκρότηση μιας Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, με υπαγωγή σε αυτήν των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, στις οποίες υπάγονται αντίστοιχα όλες οι Υπηρεσίες (ανεξαρτήτως κλάδου) που λειτουργούν στην περιοχή της εδαφικής τους δικαιοδοσίας, ενώ θεσμοθετούνται οι Γενικοί Επιθεωρητές Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος.
Με την προωθούμενη τροπολογία ρυθμίζεται, επίσης, το θέμα του χρόνου πραγματοποίησης των τακτικών μεταθέσεων του ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ κατά το τρέχον έτος.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ένα ζήτημα που προκαλεί ήδη αντιδράσεις, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της νέας αναδιάρθρωσης, είναι η Αντιτρομοκρατική, η οποία μεν επανέρχεται στη δικαιοδοσία του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αλλά διατηρεί και τον υπερ-κοριό παρακολουθήσεων, αντί να δοθεί η δικαιοδοσία του στη νέα Διεύθυνση Πληροφοριών.
Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που προκαλεί ενστάσεις είναι η κατάργηση του Κλάδου των Αλλοδαπών, μια από τις ελάχιστες αλλαγές που είχε επιφέρει η αναδιάρθρωση Δένδια και η οποία είχε προκαλέσει θετικά σχόλια μέσα στην ΕΛΑΣ.
Τρίτο αρνητικό στοιχείο της νέας αναδιάρθρωσης αποτελεί η υποβάθμιση της Οικονομικής Αστυνομίας με την υπαγωγή της στην εποπτική δικαιοδοσία του υπαρχηγού. Παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του υπουργείου Οικονομικών πρότειναν την απορρόφηση της Οικονομικής Αστυνομίας από το ΣΔΟΕ χωρίς όμως αυτό να γίνει τελικά αποδεκτό.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι βασικές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία της ΕΛΑΣ μεταξύ των δύο αναδιαρθρώσεων είναι η κατάργηση των θέσεων των Γενικών Επιθεωρητών Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων, που κατείχαν το βαθμό του Αντιστράτηγου, και η επαναφορά των Γενικών Επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδας με τον ίδιο βαθμό.
Παράλληλα επανιδρύονται οι παλιές Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας, με άλλη ονομασία, που είναι Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση. Επανιδρύονται επίσης οι παλιές Αστυνομικές Διευθύνσεις Νομών, με άλλη ονομασία, που είναι Διεύθυνση Αστυνομίας, οι οποίες θα έχουν στη δικαιοδοσία τους το σύνολο των Υπηρεσιών που εδρεύουν στην περιοχή τους, δηλαδή Τάξης, Ασφαλείας και Αλλοδαπών.
Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες που είχαν και πριν, δηλαδή θα υπάγονται σε αυτές και οι Διευθύνσεις Ασφάλειας και Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Οι Υπηρεσίες Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος παραμένουν ως Υποδιευθύνσεις στις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Το ΤΕΕΜ και τα ΕΚΑΜ θα υπάγονται απευθείας στην νεοϊδρυθείσα Υποδιεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος ως αυτοτελή κεντρική υπηρεσία.
Στο ΑΕΑ θα υπάρχουν πέντε (5) κλάδοι –που θα έχουν επιτελική μορφή, θα αποτελούνται από τις Διευθύνσεις του ΑΕΑ όπως παλαιότερα, και θα διοικούνται από Υποστράτηγο– και είναι οι: 1) Τάξης, 2) Ασφάλειας, 3) Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων, 4) Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού και 5) Οικονομικής Υποστήριξη και Πληροφορικής, όπως δηλαδή ίσχυε με το ΠΔ 14/2001.
Στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί η νέα Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, αφού η κατάργηση του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης δημιούργησε αρκετά προβλήματα και θα υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση του εγκλήματος γενικότερα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.