Πώς η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας, η Ηπειρος, γίνεται τουριστικός προορισμός-Το πρόγραμμα «brand Epirus» που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ
Η υλοποίηση του προγράμματος, κόστους 800.000 ευρώ γίνεται μέσω συμμετοχής σε εκθέσεων, εντύπου υλικού και καταχωρίσεων, ταξιδιών εξοικείωσης, διαδικτυακών διαφημίσεων αλλά και βίντεο.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε την Ηπειρο των τεσσάρων εποχών, για αυτό και γίνονται συνέργειες με τον ορεινό όγκο και την παραλία», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.
Μάλιστα, στην περίπτωση της Ηπείρου, η υπανάπτυξη αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς, καθώς το αναλλοίωτο περιβάλλον είναι ένα από τα «κεφάλαια» του προορισμού.
Αύξηση αφίξεων
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι επισκέπτες που επιλέγουν την Ηπειρο για προορισμό τους προέρχονται από την Αυστρία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Κύπρο, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αγορές στόχοι είναι τα Βαλκάνια, η Τουρκία, το Ισραήλ,
Παράλληλα, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» και σε συνεργασία με την περιφέρεια και της πολιτείας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο την προώθηση ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά την πολιτιστική διαδρομή και τη δικτύωση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
Η αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων
Ηδη με πρωτοβουλία της ΜΚΟ αναστηλώνονται πέντε αρχαία θέατρα στην Ηπειρο, αυτά της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και των Γιτάνων.
Η πρόταση για τα αρχαία θέατρα, ωστόσο, αφορά την πολιτιστική διαδρομή και τη δικτύωση όλων των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, με στόχο να δημιουργηθεί μια σύγχρονη περιηγητική διαδρομή η οποιία θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον παραγωγικό τομέα.
Η περιηγητική διαδρομή των 344 χλμ.
Οπως σημειώνει το Βήμα πρόκειται για τη σταδιακή υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Πολιτισμική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» η οποία εντάσσεται στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και έχει προϋπολογισμό 37,3 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αφορά οκτώ αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι εκτείνονται σε διαδρομή 344 χλμ. και αναφέρονται σε 2.300 χρόνια ιστορίας. Η διαδρομή συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα. Εκτός από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων το έργο αφορά και στη βελτίωση των οδικών αξόνων που τα περιβάλλουν.
Θέατρο Δωδώνης
Νικόπολη
Κασσώπη
Θέατρο Αμβρακίας
Θέατρο Γιτάνων
Τα σχόλια είναι κλειστά.