Ειδησεογραφικό site

«Πόλεμος» πάνω από τους 298 νεκρούς: το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για την κατάρριψη του Boeing-Ανησυχία για τη μεταχείριση των νεκρών

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστήριξε το Σάββατο ότι διαθέτει «ισχυρά στοιχεία» πως οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος που κατέρριψε το Boeing στην ανατολική Ουκρανία είναι  Ρώσοι υπήκοοι.

«Πρέπει να ανακριθούν αμέσως» ανέφερε το Κίεβο, καλώντας τη Μόσχα να δώσει τα στοιχεία των χειριστών οι οποίοι – κατά τον ίδιο – προμήθευσαν τους αντάρτες με πυραυλικά συστήματα και ένα πλήρωμα [χειριστών].

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο το μεσημέρι του Σαββάτου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Βιτάλι Νάντα ανέφερε ότι «έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι αυτή η τρομοκρατική πράξη διενεργήθηκε με τη βοήθεια της Ρωσίας».

«Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος ήταν Ρώσοι» είπε ο Νάντα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία τα ονόματα του πληρώματος έτσι ώστε το Κίεβο να μπορέσει να τα ανακρίνει.

Ο Βιτάλι Νάιντα δήλωσε πως το Κίεβο έχει αποδείξεις πως τρία BUK-1 ή SA-11 καθοδηγούμενα πυραυλικά συστήματα ραντάρ εισήλθαν στην Ουκρανία από τη γειτονική Ρωσία μαζί με ένα τριμελές πλήρωμα.

Τέλος, πρόσθεσε πως τα τρία συστήματα έχουν τώρα επιστρέψει στη Ρωσία, δείχνοντας στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των πυραυλικών συστημάτων σε διάφορες τοποθεσίες.

«Γνωρίζουμε για τους τρεις ανθρώπους που ήρθαν μαζί με αυτά τα συστήματα από την επικράτεια της Ρωσίας», είπε ο Νάιντα.

Οι αλληλοκατηγορίες

Η πολύ δύσκολη έρευνα για την κατάρριψη είναι εμπρηστικό ζήτημα για την ουκρανική κρίση: όλες οι πλευρές θεωρούν δεδομένο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, αλλά Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να παρουσιάσουν κανένα απτό στοιχείο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε: η αμερικανική πλευρά είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει πως ρωσικό προσωπικό παρείχε τεχνική υποστήριξη» στην κατάρριψη.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία – που αρνείται παγίως ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους ενόπλους με εξοπλισμό ή με άλλο τρόπο – έχει αφήσει αιχμές για το Κίεβο.

Μέρος αυτής της αντεπίθεσης της Μόσχας ήταν και οι «δέκα ερωτήσεις» που ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι πρέπει να απαντήσουν οι ουκρανικές Αρχές για το δυστύχημα.

Ο ρώσος αξιωματούχος κάλεσε την Ουκρανία να εξηγήσει γιατί στο αεροπλάνο επιτράπηκε να περάσει από την περιοχή και να σχολιάσει αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί φερόμενης στρατιωτικής «συνοδείας» του αεροσκάφους.

Αυτά, την ίδια στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τους φιλόρωσους ότι καταστρέφουν στοιχεία, με τη βοήθεια της Μόσχας, για την κατάρριψη του Boeing ενώ η ανάγκη αξιόπιστης έρευνας γίνεται πεδίο σφοδρότατης διπλωματικής διαμάχης.

Δύση και Ρωσία καλούν σε εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η έρευνα, αλλά εκεί σταματά η κοινή στάση: Οι ΗΠΑ αφήνουν αιχμές ακόμη και για ρωσική «συνδρομή» στην κατάρριψη, η Μόσχα αφήνει υπόνοιες για το Κίεβο, ενώ οι πρώτοι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να ξεκινήσουν την έρευνα υπό πυροβολισμούς.

Στοιχεία επί εδάφους έχουν συλλεχθεί ήδη «ερασιτεχνικά» και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή φαλκίδευσή τους.

Την Παρασκευή την αποστολή των πρώτων εμπειρογνωμόνων εμπόδισαν πυροβολισμοί. Αναφορές το Σάββατο πως είχε συμφωνηθεί «ζώνη ασφαλείας» τελικά υποβαθμίστηκαν από τους ενόπλους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι ένοπλοι επέτρεψαν στους εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ να δουν τα συντρίμμια, σύμφωνα με το Reuters, αλλά όχι να συλλέξουν στοιχεία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε ανοικτά τους φιλορώσους ότι, με την υποστήριξη της Μόσχας, καταστρέφουν στοιχεία. «Δηλώνουμε επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη συνδρομή της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν στοιχεία εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο το Κίεβο, διερεύνησαν 18 από τα συνολικά 25 τετραγωνικά μέτρα και βρήκαν 186 σορούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ένοπλοι δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους του υπουργείου να πάρουν κανένα αντικείμενο από την περιοχή. «Οι ένοπλοι πήραν μαζί τους ότι βρέθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Η εικόνα είναι τέτοια που φωνές ζητούν ακόμη και αποστολή ομάδας κυανόκρανων: Στο Βερολίνο οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ διαπιστώνουν την ανάγκη διασφαλισεί πως θα τηρηθεί πραγματικά παύση πυρός στην περιοχή, ακόμη και με αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σφοδρές, πολύνεκρες, συγκρούσεις έχουν αναφερθεί μέχρι μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή που έχουν διασκορπιστεί οι σοροί και τα συντρίμμια, κάτι που υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος είναι κάθε άλλο παρά θεωρητικός.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Προσένκο είπε στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνομώνων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ποροσένκο είπε ότι οι ειδικοί αντιμετώπισαν και πάλι εμπόδια το Σάββατο. «Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής και οι αντιπρόσωποι άλλων κρατών δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αντικειμενική έρευνα» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές Αρχές και τους αντάρτες να δώσουν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Η ρωσική πλευρά απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές της ουκρανικής διένεξης, καλώντας τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή της συντριβής (του αεροπλάνου) ώστε να αναλάβουν την απαραίτητη δράση για τη διερεύνηση» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για τα μαύρα κουτιά»

Οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν το Σάββατο ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τα μαύρα κουτιά.

«Κανένας από τους καταγραφείς των στοιχείων της πτήσης δεν έχει παραδοθεί στις ουκρανικές Αρχές, ούτε και έχουμε πληροφορίες για αυτούς» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου το Κίεβο.

Συνεργεία και ακόμη και κάτοικοι της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους ανθρακωρύχοι, περισυνέλεξαν ορισμένες σορούς από τη ζώνη.

Την Παρασκευή, ομάδα περίπου 30 αξιωματούχων κυρίως του ΟΑΣΕ κατάφεραν να αποκτήσουν, υπό «επιτήρηση» των φιλορώσων ενόπλων, μόνο περιορισμένη εποπτεία του χώρου, αλλά μόλις ένας Ουκρανός από την αποστολή πλησιάσε τμήμα στα συντρίμμια, ακούστηκε η προειδοποιητική ριπή ενός Καλάσνικοφ.

Κι ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτονομιστές έχουν στην κατοχή τους τα μαύρα κουτιά, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας» ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Αναν αναχώρησαν για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

Οργή εκφράζει η Ολλανδία για τη μεταχείριση των νεκρών

Εξοργισμένη δηλώνει η Ολλανδία, χώρα καταγωγής πολλών από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, από τις πληροφορίες που θέλουν τους αυτονομιστές να σέρνουν σορούς στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους.

Σε συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες που μάθαμε σήμερα ότι τα πτώματα τα σέρνουν από δω κι από εκεί, ότι το σημείο της συντριβής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, οργισμένος».

Ο ίδιος είπε στον ουκρανό πρωθυπουργό ότι η Ολλανδία θέλει να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

«Όταν έχουμε τα στοιχεία δεν θα σταματήσουμε πριν οι άνθρωποι αυτοί βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Όχι μόνο εκείνοι που “τράβηξαν τη σκανδάλη”, αλλά και εκείνοι που το έκαναν αυτό δυνατό. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για να γίνει αυτό» είπε.

Αλλά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είπε στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Πηγή: tanea, in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.