Στ. Δήμας: Οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως – Σαμαράς: Με «ναι» στον Πρόεδρο αποφεύγουμε την περιπέτεια
Στην τελική ευθεία για την πρώτη ψηφοφορία. H πολιτική αντιπαράθεση και οι προθέσεις των κομμάτων. Τα “ναι”, τα “όχι” και τα “ίσως” των ανεξάρτητων βουλευτών.
Στη Βουλή, όπου στις 19.00 ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα.
Για την εκλογή Προέδρου τόσο στη σημερινή, όσο και στη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζονται τα 2/3 των βουλευτών (200 ψήφοι) και στην τρίτη ψηφοφορία τα 3/5 των βουλευτών (180 ψήφοι).
Η διαδικασία
Η ψηφοφορία είναι ονομαστική και κάθε βουλευτής αναφέρει το όνομα του υποψηφίου που ψηφίζει, αλλιώς η ψήφος του καταχωρείται στα «παρών». Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Κανονισμός της Βουλής, «κάθε βoυλευτής μετά την oνoμαστική κλήση τoυ αναφέρει τo όνoμα της πρoτίμησής τoυ, ενώ oι ψηφoλέκτες σημειώνoυν, καθένας χωριστά, την ψήφo κάθε βoυλευτή. Βoυλευτές πoυ δεν επιθυμoύν να εκφράσoυν την πρoτίμησή τoυς υπέρ oρισμένoυ πρoσώπoυ δηλώνoυν “παρών”.
Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιoλόγηση της ψήφoυ».
Σημειώνεται ότι της ψηφοφορίας δεν προηγείται συζήτηση.
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Δήμα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα, είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Στην συζήτηση έγινε επισκόπηση της κατάστασης εν όψει της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας. Οι κ.κ. Σαμαράς και Δήμας συμφωνούν ότι μεταξύ των ψηφοφοριών θα υπάρξει προοδευτική βελτίωση και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών. Και οι δύο έχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία ό,τι και αν έχουν πράξει στις δύο προηγούμενες.
Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν επιθυμούν η χώρα να μπει σε μία περιπέτεια εκλογών που ασχέτως του αποτελέσματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Την προσπάθεια πάντως συγκέντρωσης ψήφων έχει αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο κ. Δήμας περιορίζεται να τηλεφωνεί μόνο σε βουλευτές που εκφράζονται δημοσίως θετικά υπέρ της υποψηφιότητάς του προκειμένου να τους ευχαριστήσει ή σε βουλευτές με τους οποίους διατηρεί προσωπική φιλία χρόνων.
“Ψήφος για αποφυγή πολιτικής περιπέτειας μοιραίας για την ευρωπαϊκή μας πορεία”,τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο του πρωθυπουργού που ξεκαθαρίζει ότι η ψήφος στο Στ. Δήμα δεν είναι ψήφος στην κυβέρνηση.
To μεσημέρι της Τετάρτης από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης.
Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
Άδεια στους προφυλακισμένους της Χρυσής Αυγής
Στην σημερινή ψηφοφορία θα συμμετάσχουν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έλαβαν σχετική άδεια. Η Δικαιοσύνη απάντησε συγκεκριμένα θετικά στο σχετικό αίτημα των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Νίκου Κούζηλου, ενώ στην ψηφοφορία θα πάρει μέρος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, για τον οποίο υπάρχει θετική εισήγηση του Εισαγγελέα προκειμένου να αποφυλακιστεί.
Η πολιτική αντιπαράθεση
Την αντίδραση προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν οι δηλώσεις τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (για bank run) όσο και η σημερινή δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, ότι ο κ. Σαμαράς «είναι ο αρχιτέκτονας του χάους».
Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του και αποφασίσθηκε να εκδοθεί η ανακοίνωση, μέσω της οποίας επισημαίνονταν ότι «η κυβέρνηση, από δω και πέρα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει ή να απαντήσει στο απίστευτο υβρεολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Πρωθυπουργού της χώρας».
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες έκανε για μια ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες μια δήλωση και μάλιστα σε πρώτο ενικό, που προκάλεσε εύλογες απορίες.
«Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ’ οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ’ οδόν προς τις εκλογές», είπε ο κ. Βενιζέλος, αναγκάζοντας δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία στην Αθήνα να αναζητούν το μήνυμα της δήλωσής του.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι ανεξάρτητοι
-Τα «ναι»
Ως σίγουρα πρέπει να θεωρούνται 161 «ναι». Στον αριθμό αυτό υπολογίζονται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι βουλευτές Π. Μελάς, Γ. Νταβρής, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Κατ. Μάρκου, οι οποίοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως ο στόχος των 165 «ναι» στη σημερινή ψηφοφορία δεν είναι ανέφικτος. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε το αποτέλεσμα του τρίτης ψηφοφορίας -όπου απαιτούνται 180 «ναι»- είναι ανοιχτό και ουδείς μπορεί να μιλά από τώρα για πρόωρες εκλογές.
-Τα «ίσως»
Σε εκείνους που θα επανεξετάσουν την στάση τους είναι οι Γ. Κασαπίδης, Γ. Κουράκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Πολύδωρας, Μ. Ιατρίδη και Β. Οικονόμου. Επίσης, η Νίκη Φούντα δήλωσε ότι στην πρώτη ψηφοφορία θα πει «όχι» και θα αλλάξει τη στάση της μόνο εάν υπάρξει εθνική συνεννόηση.
-Τα «όχι»
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, «όχι» αναμένεται να ψηφίσουν οι: Ρ. Μακρή, Τ. Γιαταγάνα, Θ. Τζάκρη, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Π. Τατσόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Β. Καπερνάρος και Μ. Μπόλαρης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί εάν όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ θα τηρήσουν την κομματική γραμμή να μην στηρίξουν την εκλογή προέδρου. Ο Ν.Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) πάντως ξεκαθάρισε ότι και στις τρεις ψηφοφορίες θα ψηφίσει «παρών».
Μέχρι αργά τη νύχτα συνεχίζονταν τα τηλεφωνήματα και οι ζυμώσεις ενόψει της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θεωρείται βαρόμετρο για την συνέχεια.
Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ικανό αριθμό βουλευτών υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα που να δημιουργούν δυναμική για την εκλογή του στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Η προσέγγιση των αναποφάσιστων γίνεται μέσω γαλάζιων βουλευτών και στελεχών οι οποίοι πλησιάζουν συναδέλφους τους από την ομάδα των ανεξάρτητων είτε από τα δύο μικρότερα κόμματα ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ από την στάση των οποίων θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά είναι σε συνεννόηση είτε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε τους στενούς του συνεργάτες οι οποίοι κρατούν την αριθμητική της προεδρικής εκλογής.
Ενδιαφέρον έχει το δείπνο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και οι οποίοι μελετούν την κοινή τους στάση. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε νωρίς το βράδυ ο κ. Γιάννης Κουράκος ότι «θα ψηφίσει ναι αν ο πρωθυπουργός τον πείσει ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές». Οι συγκεκριμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές πάντως φημολογείται ότι προσανατολίζονται σε σύνταξη κειμένου που να προωθεί την εθνική συνεννόηση και θα ζητούν την συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού με ταυτόχρονη ημερομηνία εκλογών. Οι βουλευτές που είχαν επικοινωνία με ανθρώπους του πρωθυπουργού ζητούν πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση στην οποία να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η απόρριψη της πρότασής τους εκτιμήθηκε ως «πρόθεση του πρωθυπουργού να πάει σε πρόωρες εκλογές». Πάντως ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να μπει σε συζητήσεις για συγκρότηση ευρείας κυβέρνησης συνεργασία ή ορισμό ημερομηνίας εκλογών.
Αντίθετα θα επιμείνει στην στρατηγική του ρεαλιστικού φόβου την οποία υποδαύλισε με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τελών σε συναντίληψη ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμώντας ότι μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές προϋποθέσεις για την προεδρική πλειοψηφία. Το αν η κρίση ρευστότητας για την οποία προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας σημαίνει στεγνά ΑΤΜ είναι ερώτημα όπως και το αν αυτό θα συνιστά εθνικό λόγο ο οποίος θα μεταστρέψει βουλευτές όπως ο κ. Παύλος Χαικάλης και η κυρία Τσαρουχά. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές που εξαρτούν την μεταστροφή τους από κάποια σημαντική εξέλιξη θα εκδηλωθούν στην τελευταία ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν θα αλλάξει υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία».
Στ. Δήμας: Οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως
«Στόχος μου είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού, που απαιτείται αυτήν τη στιγμή από όλους, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση» σημειώνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, σε δηλώσεις του στο περιοδικό CRASH.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμας τονίζει: «Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως, θα σκεφτούν και θα ζυγίσουν το εθνικό συμφέρον, πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις». Προσθέτει: «Είμαι συγκινημένος και με τιμά η αγάπη του κόσμου, αλλά και ότι ασχέτως εκλογής, στελέχη από όλα τα κόμματα αναφέρθηκαν θετικά στο όνομα και τη διαδρομή μου».
Σαμαράς: Με «ναι» στον Πρόεδρο αποφεύγουμε την περιπέτεια
Με «ναι» στον Πρόεδρο αποφεύγεται μία περιπέτεια μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κ. Σαμαράς αναφέρει επίσης ότι ψήφος για τον Πρόεδρο δεν ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.