Προβόπουλος: Από το 2008 τα λέγαμε για την κρίση αλλά οι πολιτικοί δεν άκουγαν-Βενιζέλος: Ζήσαμε μαζί πρωτοφανείς πιέσεις
Ευχαριστημένος για το «τιτάνιο», όπως είπε, έργο που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε την Τετάρτη το μεσημέρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, η θητεία του οποίου λήγει στις 20 Ιουνίου.
Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, σημείωσε πως δεν νοιώθει «καμία πικρία» για την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της ΤτΕ.
Αντιθέτως δήλωσε πως νοιώθει «απελευθερωμένος».
«Νοιώθω απελευθερωμένος γιατί πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς».
Ερωτηθείς για το αν νοιώθει πως υπήρξε αναγνώριση για το έργο που επιτέλεσε στην ΤτΕ, ο απερχόμενος διοικητής της Τραπέζης υπογράμμισε πως τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος που επικοινώνησαν μαζί του, τού μίλησαν με πολύ θετικά λόγια.
«Χθες ο Πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε και μου μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο μου στην ΤτΕ, ενώ και σήμερα μου τηλεφώνησε ο Βενιζέλος και μου μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Με τον Βενιζέλο ζήσαμε άλλωστε δραματικές στιγμές» σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος.
Βενιζέλος: «Ζήσαμε μαζί πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης»
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.
» Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.
» Ως υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του».
Τα σχόλια είναι κλειστά.