Ειδησεογραφικό site

Ποσοστό-κλειδί για την Κεντροαριστερά

Την «έκπληξη», παρά το… χαμηλό βαρομετρικό επί μήνες στα γκάλοπ, έκανε χθες το ΠΑΣΟΚ δείχνοντας ότι έχει το «κλειδί» της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς με «όχημα» την Ελιά.

Το δίλημμα «Ελιά ή περιπέτεια;», που έθεσε πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνέβαλε, ως φαίνεται, αποφασιστικά υπέρ του στοιχήματος για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, ενώ προσέδωσε ισχύ στο εγχείρημα ενοποίησης των δυνάμεων της προοδευτικής παράταξης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς για τον προσεχή Οκτώβρη, δεσμεύτηκε εν πολλοίς ότι θα κάνει πράξη τη ρητορική για την ανάδειξη της προοδευτικής ατζέντας κατά την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι πασιφανές ότι το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερος κυβερνητικός εταίρος (με τη διεύρυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη συμμετοχή των κ. Λοβέρδου και Αηδόνη) στοχεύει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όπου θα αξιοποιηθούν στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Στις προτεραιότητές τους είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση βημάτων υπέρ της ανάπτυξης. Το γεγονός ότι η Ελιά κατάφερε να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, που ήθελαν το ποσοστό να κυμαίνεται γύρω στο 4-5% και να ξεπερνά τον πήχη του 6%, αποτελεί για το επιτελείο μια σημαντική αφετηρία για την «επόμενη μέρα», για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, με την «πεποίθηση», δε, ότι ο στόχος του δημοψηφίσματος που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει και την «οροφή» της δύναμής του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελιά εκλέγει δύο ευρωβουλευτές – παρότι μέχρι χθες τα μεσάνυχτα άγγιζε ποσοστό της τάξης του 8%.

Η «εικόνα» αυτή σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στον αυτοδιοικητικό χώρο (είχε νίκες, αλλά και απρόβλεπτες απώλειες) αποτελεί εν τω μεταξύ για τη Χαριλάου Τρικούπη μια πραγματικότητα που πρέπει να αναλύσουν σε βάθος και να καταλήξουν εγκαίρως σε ασφαλή συμπεράσματα.

Μια πρώτη «απόπειρα» θα γίνει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή και της Εκλογικής Επιτροπής. Το σχετικό αίτημα της Φώφης Γεννηματά έγινε αμέσως αποδεκτό από τον αρχηγό του κόμματος, ο οποίος πάντως έχει ήδη έτοιμο το γενικό πλάνο του σχεδιασμού για τις πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα, εκτιμώντας ότι οι «βαθιές ρίζες» της παράταξης εξασφάλισαν το «διαβατήριο» για τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί, όπως είχε δηλώσει προεκλογικά, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προτείνει τη συστράτευση του έθνους, δηλαδή όλων των δυνάμεων που δέχονται «να συμβάλουν για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Εγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εγκαταλείψει το κάλεσμα κυβερνητικής συνεργασίας και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, που υπέστη σημαντική ήττα στην ευρωκάλπη. Κρατώντας, δε, το «κλειδί» για την ανασυγκρότηση της παράταξης θα απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις, τη Δημοκρατική Αριστερά, το Ποτάμι και τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς, να συστρατευθούν προς τον κοινό στόχο. Ως αφετηρία είναι για τον Ευ. Βενιζέλο το ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς, με στόχο την κάθοδο των δυνάμεων και στις εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα πάντως στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη θέλουν να προχωρήσουν σε… πολλαπλές αναγνώσεις του αποτελέσματος και να μη σπεύσουν να βγάλουν χωρίς τις αναγκαίες λεπτομέρειες στο «μικροσκόπιο» συμπεράσματα.

Για παράδειγμα το εσωκομματικό σύνθημα «Ψηφίζω Ελιά, γιατί ψηφίζω ΠΑΣΟΚ», που ουσιαστικά στήριξαν από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μέχρι διάφορα στελέχη όπως ο Δ. Ρέππας, δείχνει τα «φρένα» που «κραδαίνουν» για τη διάρκεια της Ελιάς.

Αλλαγές στην κυβέρνηση συνεργασίας

«Κερδίζουμε ένα δύσκολο εθνικό, ιστορικό στοίχημα», ήταν η φράση την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος αξιοποίησε χθες ως «πρόλογο» για την ανακοίνωση των προσεχών πολιτικών πρωτοβουλιών του, μετά το σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς.

Πριν από το Ιδρυτικό Συνέδριο της Κεντροαριστεράς τον Οκτώβριο που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος, εξηγεί ότι, έχοντας πετύχει το στοίχημα, επιμένει και συνεχίζει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ευρύτερη παράταξη και να προωθεί αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες στην κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η κραυγαλέα αποτυχία των exit polls την προηγούμενη Κυριακή λειτούργησε ευεργετικά για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα. Εθεσε φραγμό σε απροκάλυπτες προσπάθειες συστηματικής νόθευσης των εντυπώσεων επί μήνες, με βασικό στόχο και θύμα το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, τη δημοκρατική παράταξη, τον πυλώνα της σταθερότητας στη χώρα» είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε προς πάσα κετεύθυνση χθες αργά το βράδυ μέσω της δήλωσής του με «φόντο» την Ελιά.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι με βάση το συνδυαστικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών «προκύπτει η καθαρή απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα» και ότι: «Η πολιτική της τεχνητής επέλασης δεν απέδωσε. Δεν δημιούργησε καμία δυναμική. Η οροφή του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είναι δεδομένη. Η τεχνητή πόλωση άφησε αδιάφορη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ο συμβολικός εμφύλιος πόλεμος, βασισμένος στις χυδαιολογίες, τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τις απειλές δεν πέρασε».

Εν συνεχεία εξέφρασε τη βούληση να μην προσπεράσει τα μηνύματα προς το ΠΑΣΟΚ που έστειλαν οι πολίτες, λέγοντας ότι με προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας: «Είναι δική μας υποχρέωση -και προσωπικά δική μου- να διασφαλίσουμε το προοδευτικό πρόσημο της σταθερής αυτής πορείας. Η προοδευτική σταθερότητα δεν είναι στασιμότητα, αλλά επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση και της επανόδου στην ομαλότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, ουσιαστικά ισότιμης με τις άλλες».

Ικανοποίηση
Η αλήθεια είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι απολύτως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και την αποδοχή του διλήμματος και όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος:

«Είναι προφανώς επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας υπό το φως όλων των νέων δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.