Ειδησεογραφικό site

Παραιτήθηκε ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος-Τον διαδέχεται ο γιος του Φελίπε

Την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος από τον θρόνο της Ισπανίας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Τον βασιλιά της χώρας διαδέχεται ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε.

Στην ανάγκη να αναλάβει μια νέα γενιά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, αναφέρθηκε ο Χουάν Κάρλος, εξηγώντας στους Ισπανούς τους λόγους για τους οποίους παραιτείται από το θρόνο μετά από 39 χρόνια.

Ο 76χρονος βασιλιάς διαβεβαίωσε ότι ο διάδοχός του Φίλιππος είναι ώριμος και απόλυτα προετοιμασμένος για να αναλάβει αυτή την αποστολή.

Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο τον Νοέμβριο 1975, ηγήθηκε της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία, κερδίζοντας τον σεβασμό των συμπατριωτών του. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του ωστόσο σημαδεύτηκαν από σειρά σκανδάλων και προβλήματα υγείας.

Ο Μαριάνο Ραχόι διευκρίνισε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα απευθυνθεί προσωπικά στους Ισπανούς κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

“Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος “υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας…είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία”, είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

ispania1
Η στιγμή που ο Χουάν Κάρλος παραδίδει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Ραχόι

Το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias (ελληνικά: Ιωάννης Κάρολος Αλφόνσος Βίκτωρας Μαρία του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών). Φέρει μεταξύ άλλων επίσης τον τίτλο «Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ» και «Αυτοκράτορας του Βυζαντίου».

Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938, και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, επίσης απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.

ispania2

Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Απέκτησαν τρία παιδιά:

– την Πριγκίπισσα Ελένα (Ελένη Μαρία Ελισαβέτ Δομινίκη του Σίλος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1963 (50 ετών) στη Μαδρίτη), Δούκισσα του Λούγο, παντρεύτηκε τον Χάιμε ντε Μαριτσαλάρ στις 18 Μαρτίου 1995 στη Σεβίλλη, απέκτησαν:

-τον δον Φελίπε Χουάν (Φίλιππο Ιωάννη, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1998

-την δόνια Βικτόρια Φεδερίκα (Βικτωρία Φρειδερίκη, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2000

– την Πριγκίπισσα Κριστίνα (Χριστίνα Φρειδερίκη Βικτωρία Αντωνία της Παναγίας Τριάδος, των Βουρβώνων και της Ελλάδος, γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1965 (48 ετών) στην Μαδρίτη), Δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, παντρεύτηκε τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν στις 4 Οκτωβρίου 1997 στη Βαρκελώνη, απέκτησαν:

-τον δον Χουάν Βαλεντίν (Ιωάννη Βαλεντίνο, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1999 (14 ετών)

-τον δον Πάβλο Νικολάς (Παύλο Νικόλαο, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2000 (13 ετών)

-τον δον Μιγκέλ (Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 2002 (12 ετών)

-την δόνια Ιρένε (Ειρήνη, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 2005 (8 ετών)

– τον Διάδοχο, Πρίγκιπα Φελίπε (Φίλιππο Ιωάννη Παύλο Αλφόνσο Όλων των Αγίων, των Βουρβώνων και της Ελλάδος), Πρίγκιπα των Αστουριών (γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1968 (46 ετών) στην Μαδρίτη), παντρεύτηκε στις 22 Μαΐου 2004 στη Μαδρίτη, τη Λετίθια Ορτίθ, απέκτησαν:

-την Πριγκίπισσα Λεονόρα της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2005 (8 ετών)

-την Πριγκίπισσα Σοφία της Ισπανίας (γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 2007 (7 ετών)

ispania3

Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στη Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν Βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη Αρχηγού Κράτους εκτελούσε ο Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε ο Χουάν Κάρλος να εγκατασταθεί στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί. Στα 1957 έκανε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σαραγόσα. Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ινφάντης Αλφόνσο, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσο ή ο Χουάν Κάρλος. Το 1961 ο Χουάν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε και εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα.

Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν ντε Μπορμπόν, νόμιμος διάδοχος του θρόνου, ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος. Υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για κατάργηση της Μοναρχίας, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στη Πορτογαλία. Τελικώς, ο Φράνκο επέλεξε για Διάδοχο τον Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον Χουάν ντε Μπορμπόν. Τού δόθηκε όμως ο τίτλος «Πρίγκιπας της Ισπανίας» και όχι «Πρίγκιπας της Αστούριας» που έχουν πάντα οι Διάδοχοι του Ισπανικού Θρόνου.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό Αρχηγό Κράτους (ήδη τον είχε χρίσει διάδοχό του, το 1969). Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής, που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε Πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

Το 1977 ο πατέρας του, τυπικά και δυναστικά ο νόμιμος διάδοχος του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄, παραιτήθηκε επίσημα των δικαιωμάτων του στο θρόνο υπέρ του γιου του, και ο Χουάν Κάρλος του απένειμε τον τίτλο του Κόμη της Βαρκελώνης.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από το Συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο. Βάσει του Συντάγματος, ο Χουάν Κάρλος δεν έχει απόλυτες εξουσίες αλλά είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1987, έγινε ο πρώτος Βασιλιάς της Ισπανίας που επισκέφθηκε το Πουέρτο Ρίκο.

Το 1972, ο δεινός ιστιοπλόος Χουάν Κάρλος, έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, στην κατηγορία σκαφών «Ντράγκον».

Η σύγκρουση με τον Τσάβες

Μία από τις πιο… γνωστές στιγμές του Χουάν Κάρλος ήταν η σύγκρουση που είχε με τον  Ούγκο Τσάβες το Νοέμβριο του 2007.

«Γιατί δεν το βουλώνεις;», είχε πει κατά τη διάρκεια της Ιβηρο-Αμερικανικής Διάσκεψης στη Χιλή, ο Ισπανός βασιλιάς, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος αποκαλούσε τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ «φασίστα» και «απάνθρωπο φίδι».

Απόπειρα δολοφονίας

Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη το Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον (Juan María Fernández y Krohn), ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.