Ειδησεογραφικό site

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Επιτεύξιμος ο στόχος για τουριστικά έσοδα 19 δισ. έως το 2021


Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού φέτος, εμφανίστηκε ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τονίζοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει εισέλθει σε μία νέα φάση.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο στόχος από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι η προσέλκυση τουριστών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, προκειμένου να επιτευχθεί το 2021, ο στόχος των 19 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων στην ελληνική οικονομία.

Για την τρέχουσα χρονιά, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα υποδεχτεί 18,5 εκατ. τουρίστες και θα πετύχει τουριστικά έσοδα 13,5 δισ. ευρώ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιεί κάθε χρόνο επενδύσεις τρία δισ. ευρώ σε υποδομές, μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιτευχθούν τόσο ο στόχος των 19 δισ. ευρώ, αλλά και οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αύξηση στην Αθήνα

Σημαντική ήταν η αύξηση των τουριστών στην Αθήνα, η οποία έφθασε στο 30%, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσο, εκτίμησε, όμως, ότι θα περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου η Αθήνα να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και στις θέσεις εργασίας.

Οι σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης

Παραμένοντας στην τρέχουσα τουριστική ατζέντα ο πρόεδρος της ΠΟΞ εστίασε στην πολύ μεγάλη άνοδο των αγορών της δυτικής Ευρώπης, ισοσταθμίζοντας έτσι τις μέχρι τώρα απώλειες από την αγορά της Ρωσίας. Για τη συγκεκριμένη αγορά, όπως τονίστηκε, θα δοθεί μάχη να διατηρηθούν τα περυσινά μεγέθη.

Ενδεικτικό της δυναμικής των αγορών της δυτικής Ευρώπης, η ναυαρχίδα που είναι η Γερμανία, θα δώσει εφέτος στον ελληνικό τουρισμό 2,8 εκατ. τουρίστες από 2,3 εκατ. πέρυσι.

Το μεγάλο άλμα του ελληνικού τουρισμού φαίνεται πως επηρεάζει και την εποχικότητά του και, για πρώτη φορά, όπως τονίζεται, υπάρχει ένταση εργασίας σε δύσκολες μέχρι πρότινος περιόδους, όπως Μάιο και Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου παραμένει το μεγάλο στοίχημα.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, οι ξενοδόχοι πέτυχαν μεγαλύτερες κατά 5% τιμές στις διαπραγματεύσεις τους με τους tour operators. Σε ερώτηση αν οι τιμές των δωματίων για τους Έλληνες θα είναι ακριβές φέτος, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι εάν ο Έλληνας προβεί σε κράτηση την τελευταία στιγμή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Κι φέτος η ζήτηση για την Ελλάδα είναι ισχυρή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.