Παίζει το σενάριο συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καραμανλή- Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Καρφί»
Του Γ. Δημητρίου
Το όνομα του Κώστα Καραμανλή συζητά ως ενδεχόμενο να προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για «μεταβατικό πρωθυπουργό», σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί μακριά από την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, όπερ και το πιθανότερο. Έτσι, θα τελεσφορήσει ένα πολιτικό φλερτ Τσίπρα-Καραμανλή, που εδράζεται σε… διθυράμβους του ενός για τον άλλον. Και θα «γεννήσει» μια… παρά φύσιν συνεργασία… τύπου ’89.
Είναι, λοιπόν, πιθανό το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Άλλοτε θα ανήκε στη χώρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά τώρα δεν είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που το σκαρώνει για να πλασάρει κάτι ευπώλητο και γεμάτο εντυπωσιακά εφέ σε αβίαστους καταναλωτές ταινιών δράσης, περιπέτειας και επιστημονικής (και συγγραφικής) φαντασίας. Το σενάριο αυτό υπάρχει στα κορυφαία «πολιτικά τραπέζια», κυκλοφορεί σε κοινοβουλευτικούς και δημοσιογραφικούς διαδρόμους και, αν μιλούσαμε με όρους «στοιχήματος», θα μπορούσαμε να πούμε πως η «απόδοσή» του πέφτει όσο πλησιάζουμε χρονικά στο σημείο «μηδέν» της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κυρίαρχο ερώτημα στα πολιτικά πηγαδάκια δεν είναι το «αν θα γίνουν εκλογές» αλλά το πότε θα στηθούν εθνικές κάλπες.
ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ
Οι πιο «μυημένοι» κάνουν ένα βήμα πιο πέρα: Και τι θα γίνει μετά; Το εν λόγω πρόβλημα, όπως φαίνεται, δεν θα το λύσει από μόνη της η ζωή. Οι ζυμώσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προηγηθεί και μάλιστα βρίσκονται στην κορύφωσή τους, έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: από την θεωρητική τους προσέγγιση απουσιάζει σχεδόν απόλυτα το όνομα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κάποιοι λοιπόν απεργάζονται το «τέλειο σχέδιο» ανατροπής της κυβέρνησης του Μεσσήνιου ηγέτη και τώρα δείχνουν να βάζουν στο παιχνίδι «Θεούς και δαίμονες». Και η παρτίδα ολοένα χοντραίνει…
ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ
Λίγο καιρό πριν από την έναρξη της περιδιάβασης του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στους θρησκευτικούς χώρους ανά την Ευρώπη, το «δεξί του χέρι», ο διευθυντής του γραφείου του, Νίκος Παππάς, είχε ακουστεί να λέει σε συνομιλητές του ότι «με την υγιή Κεντροδεξιά έχουμε επικοινωνία και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο». Ο ίδιος άνθρωπος «έκλεισε πονηρά το μάτι» σε συνομιλητή του στο άκουσμα των ονομάτων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Άμυνας και νέου επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
ΤΟ ΣΥΖΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΟ
Έτσι, ενώ κάποιο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η μετάβαση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνκελα Μέρκελ, δεν απέδωσε όσα επικοινωνιακά προανήγγειλαν κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, έγκυρες πολιτικές πηγές μιλούν για πίεση που ασκείται προς τον Αλέξη Τσίπρα, πριν και μετά τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε ο 40χρονος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσχωρήσει στο ενδεχόμενου μεγάλου –και ακόμη πιο πρωτόγνωρου από το σχήμα που υπάρχει σήμερα– κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σχετική νύξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε παλαιότερη συνάντησή τους. Και η αντίδραση του Α. Τσίπρα φέρεται να ήταν: «Το συζητώ χωρίς τον Σαμαρά».
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ
Οι πιέσεις προς την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου εντάθηκαν, όπως λέγεται, μετά την πρωτιά του κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ενώ έμμεσες αναφορές έγιναν και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Σταθάκη και Δραγασάκη με τον κορυφαίο Γερμανό τραπεζίτη Άσμουνσεν. Σχολιάζοντας μάλιστα τα δεδομένα, κορυφαία πολιτική πηγή του «Καρφιού» έλεγε ότι «σε αυτή τη συνάντηση το Βερολίνο ένιωσε ήσυχο πως σε περίπτωση αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα ο Τσίπρας δεν θα προσφύγει στα επαναστατικά του αγγέλματα, καθώς έχει προσδεθεί κι αυτός στο άρμα της γερμανικής καγκελαρίας».
«Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…»
Κορυφαία πηγή του «Κ» σημειώνει πως «ο Τσίπρας μπορεί να περιμένει, γιατί είναι ακόμη νέος, ίσως και να μη γίνει πρωθυπουργός στην πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά». Οι επιθέσεις φιλίας από την «υγιή Κεντροδεξιά» προς την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου κορυφώνονται με διαρροές του τύπου «ο Καραμανλής έχει πολύ καλή γνώμη για τον Αλέξη», για να απαντηθούν με απόψεις που διατυπώνονται εντός της ομάδας Τσίπρα, ότι «με δική μας κυβέρνηση δεν αποκλείεται κεντροδεξιός πρόεδρος»…
Τα σχόλια είναι κλειστά.