Ειδησεογραφικό site

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στην Ταϊλάνδη

Τον έλεγχο της εξουσίας στην Ταϊλάνδη αναλαμβάνει ο στρατός, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, λέγοντας πως θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να προωθηθούν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δύο ημέρες αφότου κήρυξε το στρατιωτικό νόμο.

«Για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία από τις 16:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) της 22ας Μαΐου», δήλωσε.

Ο αρχηγός του στρατού έκανε την ανακοίνωση αυτή από την κρατική τηλεόραση, αφού πραγματοποίησε συνάντηση με όλες τις αντίπαλες παρατάξεις με στόχο την εξεύρεση λύσης έπειτα από έξι μήνες αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Ο ίδιος δήλωσε πως το πραξικόπημα και η ανάληψη της διακυβέρνησης από το στρατό δεν θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Ο στρατός πρόκειται να στείλει στρατιώτες και οχήματα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές από τις περιοχές που έχουν συγκεντρωθεί, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο ηγέτης του κινήματος «Κόκκινα πουκάμισα» τόνισε, από την πλευρά του, ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στα προάστια της Μπανγκόκ, παρά το πραξικόπημα. «Εμείς δεν θα πάμε πουθενά. Μην πανικοβάλλεστε γιατί το περιμέναμε αυτό» τόνισε.

Οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναουάτρα, είχαν απειλήσει ότι θα αντισταθούν σε περίπτωση που ο στρατός καταλάβει την εξουσία.

Εκπρόσωπος των διαδηλωτών είπε ότι στρατιώτες πυροβολούν στο αέρα για να διαλύσουν χιλιάδες φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στα δυτικά προάστια της Μπανγκόκ. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι συνελήφθη τουλάχιστον ένας από τους αρχηγούς των διαδηλωτών, που υποστηρίζουν τον έκπτωτο πρώην πρωθυπουργό, Τακσίν Σιναουάτρα.

Το πραξικόπημα έρχεται μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής και την επιβολή την Τρίτη του στρατιωτικού νόμου.

H μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Γινκγλούκ Σιναουάτρα, η οποία τελικά αποπέμφθηκε με δικαστική απόφαση προ λίγων ημερών, είναι αδελφή του Τακσίν Σιναουάτρα -πρώην πρωθυπουργός που είχε ανατραπεί από τον στρατό το 2006, καταδικάστηκε ερήμην για φοροδιαφυγή και έκτοτε μένει στο εξωτερικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.