Ο Ολυμπιακός “εκτοξεύεται” και “γιγαντώνεται” – Κατέλαβε την 25η θέση στην UEFA
Μετά την προχθεσινή περίτρανη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αθλέτικο Μαδρίτης, η πειραϊκή ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει ανεβάσει τις “μετοχές” της και η “γιγάντωσή” της θεωρείται πλέον δεδομένη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Επίσης, η προχθεσινή νίκη των “ερυθρολεύκων”στην πρεμιέρα του Champions League, προσδίδει στην ομάδα ιδιαίτερα σημαντικά κέρδ. Αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο για τους «ερυθρόλευκους», αφού την περσινή σεζόν με την πορεία που είχαν μέχρι τους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έφτασαν στην 27η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Και αυτή ήταν η καλύτερη μέχρι προχθές, καθώς η επικράτηση των Πειραιωτών επί της πρωταθλήτριας Ισπανίας τους ανέβασε στην 25η θέση.
Όπως και να ‘χει, ο Ολυμπιακός αρχίζει να καθιερώνεται στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αυτό φανερώνεται και από τη συμμετοχή του στο τουρνουά της Αμερικής. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρει το sport-fm.gr, η θέση των πρωταθλητών Ελλάδας είναι σημαντική, καθώς ένας από τους στόχους είναι να βρεθούν του χρόνου στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση των ομίλων του Champions League.
Πάντως, το εντυπωσιακό είναι πως από το καλοκαίρι του 2004, όταν η ομάδα μπήκε στο νέο Καραϊσκάκη, ξεκίνησε ως 54η στην Ευρώπη και μέσα σε μία δεκαετία έχει ανέβει σχεδόν 30 θέσεις!
Αναλυτικά
Χρόνια Βαθμοί Θέση
2004 40.467 54
2005 46.715 40
2006 43.587 47
2007 42.415 52
2008 51.525 44
2009 52.633 34
2010 54.979 33
2011 50.833 40
2012 61.420 32
2013 57.800 38
2014 67.720 27
2015 56.700 25
Παράλληλα η φετινή σεζόν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον Ολυμπιακό, καθώς στη βαθμολογία της UEFA βγαίνει βάσει αποτελεσμάτων της τελευταίας πενταετίας, και σε αυτή δεν υπολογίζεται πλέον δεν υπολογίζεται η σεζόν 2009/10 (τότε ήταν στους 16 της διοργάνωσης) που ήταν καλή με απολογισμό 17.580 πόντους.
Έτσι αν φέτος οι Πειραιώτες καταφέρουν να φτάσουν ξανά στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης και συνδυασμό με το γεγονός ότι του χρόνου δεν θα υπολογίζεται η «κακή» αγωνιστική περίοδος 2010/11, όταν αποκλείστηκαν το καλοκαίρι από τα προκριματικά του Europa League, με απολογισμό μόλις 2.520 πόντους, τότε του χρόνου θα είναι καλύτερα τα δεδομένα για την κλήρωση.
Τα «κλειδιά» του φετινού Ολυμπιακού
Το καλοκαίρι έγινε πολύ συζήτηση για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός που κατά γενική ομολογία είχε μια επιτυχημένη σεζόν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την παρουσία του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, επέλεξε να αλλάξει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το ρόστερ του, όπως ακριβώς και πέρυσι. Υπήρξαν επικρίσεις για το γεγονός ότι έφυγαν αρκετοί εκ των βασικών του παικτών, όπως ο Μανωλάς, ο Σάμαρης, ο Χολέμπας, ο Σαβιόλα, αλλά και για τις απώλειες των Κάμπελ, Αβραάμ Παπαδόπουλου.
Υπήρξαν ερωτήματα για τις επιλογές του άγνωστου Μαζουάκου, του… προβληματικού Κασάμι, του «τελειωμένου» Αφελάι, του δανεικού και «μέτριου» Μιλιβόγεβιτς, ακόμη και για την επιστροφή του Μήτρογλου που πήρε κιλά, που δεν έπιασε στην Αγγλία, που δεν έχει ψυχολογία κτλ.
Αυτά όμως που ξέρει ο… νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Στην προκειμένη περίπτωση η διοίκηση και ο προπονητής του Ολυμπιακού είχαν κάνει τον σχεδιασμό τους και δε θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ομάδα, ούτε να εμφανίσουν ένα σύνολο χειρότερο από αυτό που διακρίθηκε πέρυσι στην Ευρώπη. Και φυσικά όπως αποδεικνύεται ο Ολυμπιακός πλέον λειτουργεί σε άλλο επίπεδο και οι κινήσεις είναι τόσο προσεκτικές και μελετημένες που δεν υπάρχει η περίπτωση να αποτύχουν.
Ας δούμε λοιπόν μια προς μια τις κινήσεις-ματ που έγιναν με παίκτες που άφησαν άφωνη ολόκληρη την Ευρώπη με τη μεγαλειώδη εμφάνιση και νίκη απέναντι στην Ατλέτικο.
Αρτούρ Μαζουάκου
Ο 21χρονος αριστερός μπακ με την εκπληκτική του εμφάνιση απέναντι στην Ατλέτικο απέδειξε γιατί Ισά και Καρεμπέ έτρεξαν να προλάβουν πολλές άλλες ομάδες όταν η Βαλανσιέν υποβιβάστηκε και άνοιξε ο δρόμος για την αποχώρηση του Γαλλοκογκολέζου. Η ταχύτητά του, οι «γλυκές» του σέντρες, το συνεχές ανεβοκατέβασμά του και η αστραπιαία αλλαγή του από θέση επίθεσης σε θέση άμυνας και τούμπαλιν, τον ανάγουν σε λίρα εκατό. Αφήστε που μπορεί να σκοράρει κιόλας. Ρωτήστε τους αμυντικούς της Ατλέτικο…
Λούκα Μιλιβόγεβιτς
Ο Σέρβος αμυντικός μέσος αποτελεί αδυναμία του μεγάλου Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο οποίος είχε απαιτήσει την απόκτησή του όταν ήταν προπονητής του Ερυθρού Αστέρα και μάλιστα τον καθιέρωσε στο κέντρο, ενώ μέχρι τότε αγωνιζόταν περισσότερο ως μπακ. Ακολούθησε η μεγάλη μεταγραφή στην Άντερλεχτ, ως αντικαταστάτης του διεθνούς Αργεντινού Λούκας Μπίλια που έφυγε για την Λάτσιο. Και τώρα ο δανεισμός του στον Ολυμπιακό,σ τον οποίο έυχεται να παραμείνει για πολλά χρόνια. Ένας αμυντικός μέσος με αστείρευτες δυνάμεις, σωστές τοποθετήσεις, αυταπάρνηση και καλό πόδι. Και μόλις 23 ετών…
Παϊτίμ Κασάμι
Ο Μίτσελ έβαζε το χέρι στη φωτιά για εκείνον και ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν του χάλασε το χατίρι. Μόλις 22 χρονών, κατάφερε να αναδειχθεί στη Φούλαμ ερχόμενος από την Παλέρμο και ήρθε στον Ολυμπιακό για να κάνει τη διαφορά. Και την κάνει. Είτε ως οχτάρι, είτε ως δεκάρι, είτε ως αριστερό χαφ είναι πάντα από τους διακριθέντες και βάζει πλώρη ολοταχώς για την Εθνική Ελβετίας, στην οποία ήταν στην προεπιλογή για το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Όσο για τον χαρακτήρα του, που από πολλούς αναφέρθηκε ως «προβληματικός», μάλλον ο μάγος Μίτσελ βρήκε το κουμπί του. Οργανώνει, πασάρει, εκτελεί, αλλά και μαρκάρει. Τα κάνει όλα και συμφέρει!
Κώστας Μήτρογλου
Άλλο ένα στοίχημα του Ισπανού τεχνικού για το οποί δεν φοβήθηκε ποτέ μήπως το χάσει. Και πώς να γίνει αυτό άλλωστε όταν ο Μητρογκόλ έχει δείξει επανειλλημένως ότι η κλάση του είναι απαράμιλλη. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν εμπιστοσύνη. Αυτό του πρόσφερε απλόχερα ο Μίτσελ και δικαιώνεται. Του έκανε… ψυχοθεραπεία όλη την εβδομάδα για το συγκεκριμένο παιχνίδι και ο πιστολέρο ανταποκρίθηκε πλήρως με γκολ και «ασίστ» στον Αφελάι. Που να βρει και τον περσινό του εαυτό κιόλας…
Ερίκ Αμπιντάλ
Ειδική μνεία αξίζει ο Ερίκ Αμπιντάλ που ο ρόλος του είναι πολυσύνθετος, καθώς εκτός της ποδοσφαιρικής του αξίας και της σταθερά καλής του απόδοσης, ο Γάλλος εξελίσσεται και σε μέντορα για τους νεαρούς παίκτες που βλέποντας το πάθος του και τον επαγγελματισμό του, δεν μπορούν παρά να τον μιμηθούν.
Εκτός από τους παραπάνω βέβαια ήδη έχουν αρχίσει να δείχνουν δείγματα των δυνατοτήτων τους οι Μποτία, Ομάρ, Αφελάι, που σιγά-σιγά προσαρμόζονται.
Τα σχόλια είναι κλειστά.