Ειδησεογραφικό site

Ολάντ, ο δεύτερος διαδηλωτής Πρόεδρος μετά τον Μιτεράν

37

«Καλώ όλους τους Γάλλους να σηκωθούν την Κυριακή για να τιμήσουν τις αξίες της ελευθερίας και της πολυπολισμικότητας» ήταν το κάλεσμα του Φρανσουά Ολάντ μετά το αιματοκύλισμα του Παρισιού, ο οποίος θα διαδηλώσει σήμερα με ξένους ηγέτες και πλήθος κόσμου.

Είναι η πρώτη φορά από το 1990 που ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε διαδήλωση. Τελευταίο παράδειγμα ήταν ο αείμνηστος Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής διαδήλωσης μετά την βεβήλωση εβραϊκού νεκροταφείου στην περιοχή Καρπεντρά, στο Βοκλούζ της Γαλλίας. Περίπου 200.000 άνθρωποι είχαν τότε συμμετάσχει σε σιωπηλή πορεία εναντίον του ρατσισμού και του αντισημητισμού στο Παρίσι. Τότε, οι εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας είχαν ζητήσει να γίνει η πορεία γύρω από την μεγάλη εβραϊκή συναγωγή του Παρισιού αλλά ο Φρανσουά Μιτεράν είχε παρέμβει προσωπικά και διέταξε να γίνει η πορεία στην Βαστίλη, εμβληματική πλατεία του Παρισιού, η οποία εκφράζει όλους τους Γάλλους. Ετσι κι έγινε.

 


Η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου είχε γίνει τότε πιθανότατα από την ακροδεξιά και είχε κατηγορηθεί το ακροδεξιό κόμμα του Λεπέν Εθνικό Μέτωπο. Το θέμα είχα συγκλονίσει τη Γαλλία και είχε απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την άνοδο του εξτρεμισμού και τα χιτλερικά αντανακλαστικά, αφού το εβραϊκό νεκροταφείο είχε σχεδόν καταστραφεί από βάνδαλους και σε όλα τα μνήματα είχαν ζωγραφιστεί αγκυλωτοί σταυροί.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.