Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τη φορολογία του 2015 – Τι αλλάζει και ποιες κατηγορίες ευνοούνται
Αλλαγές στη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εκμισθωτές ακινήτων, αγρότες και «μπλοκάκια» έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Με την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων για τη φορολογία εισοδήματος ο λογαριασμός της Εφορίας θα είναι ελαφρύτερος:
Για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 857 ευρώ λόγω μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου, που θα επιφέρει αύξηση των καθαρών αποδοχών από 3,25 μέχρι 100 ευρώ τον μήνα.
Για εκμισθωτές κατοικιών και καταστημάτων λόγω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου 1,5%-3% στο ποσό του ενοικίου.
Για αγρότες με υψηλότερο του δηλωθέντος τεκμαρτό εισόδημα λόγω της φορολόγησης της διαφοράς με συντελεστή 13% αντί 26%.
Για όσους λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη, καθώς ο πρόσθετος φόρος στο εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι αισθητά μειωμένος λόγω της υψηλότερης παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές που εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο του 2014.
Για όσους αγόρασαν ή θα αγοράσουν ακίνητο μετά τις 30 Οκτωβρίου λόγω του νέου «πόθεν έσχες» με βάση τις τιμές του συμβολαίου.
Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν:
Οι μισθωτοί με «μπλοκάκια», καθώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
Οι αγρότες, καθώς χάνουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ και θα πληρώσουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ.
Αναλυτικότερα οι αλλαγές στη φορολογία θα επηρεάσουν κυρίως:
Τους μισθωτούς και όσους συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι».
Τα φετινά τους εισοδήματα θα φορολογηθούν το 2015 υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος. Επισημαίνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 7.000 ευρώ και εισόδημα από «μπλοκάκι» 4.000 ευρώ που έλαβε από έναν εργοδότη. Σύνολο 11.000 ευρώ. Φέτος επέλεξε και φορολογήθηκε με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο του εισοδήματος και ο φόρος που πλήρωσε ανήλθε σε 320 ευρώ, ενώ επιβαρύνθηκε με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Επομένως η συνολική επιβάρυνση για το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ανήλθε σε 820 ευρώ.
Το 2015 το εισόδημα των 7.000 ευρώ που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το εισόδημα των 4.000 ευρώ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ετσι: Φόρος για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: 0 ευρώ. Φόρος για το εισόδημα από «μπλοκάκι»: 1.040 ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ. Συνολική φορολογική επιβάρυνση: 1.690 ευρώ. Αύξηση 106%.
Τους αγρότες, καθώς τα καθαρά κέρδη τους του 2014 θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Ωστόσο, με χαμηλότερο συντελεστή 13% αντί 26% θα φορολογηθεί το τεκμαρτό τους εισόδημα, όταν ξεπερνά το δηλωθέν.
Οσους αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ακίνητα, οι οποίοι θα πληρώσουν λιγότερους φόρους.
Κι αυτό γιατί ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος από ενοίκια αυξήθηκε από το 10% στο 11%, καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση. Επίσης στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%.
Αποδείξεις για το 10% του εισοδήματος
Αλλαγές έχουν επέλθει και στο μέτρο των αποδείξεων. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300Χ12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 Χ 10%).
Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις, δεν έχουν κανένα όφελος. Αντίθετα αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ 22% = 440 ευρώ επιπλέον.
Οι παροχές σε είδος άνω των 300 ευρώ τον χρόνο προστίθενται στο εισόδημα και φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Πρόκειται για δωροεπιταγές και κουπόνια, κινητά τηλέφωνα, εταιρικές πιστωτικές κάρτες, εκπτώσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.ά.
Πηγή: 7imeres.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.