Οι πρυτάνεις προειδοποιούν για λοκ άουτ στα πανεπιστήμια – «Καμπανάκι» για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων
Για λοκ άουτ στα Πανεπιστήμια προειδοποιούν οι Πρυτάνεις οι οποίοι πραγματοποίησαν το Σάββατο Έκτακτη Σύνοδο για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Οι Πρυτάνεις ζητούν άμεση ανάκληση όλων των υπουργικών αποφάσεων σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, ενώ προειδοποιούν για το θέμα των προϋπολογισμών καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων το 2015, λόγω των νέων μειώσεων.
Μεταξύ άλλων, οι Πρυτάνεις προτείνουν να συμμετέχουν και οι αιώνιοι φοιτητές στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, ενώ όσον αφορά στο θέμα του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, τονίζουν πως πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων που συνεδρίασε στις 22/11/2014 στην Αθήνα, εξέτασε κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και κατέληξε ομόφωνα στα κάτωθι:
Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014.
Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.
Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας.
Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.
Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.