Οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν ως ύποπτο τον Προβόπουλο
Αντιμέτωπος με τους οικονομικούς εισαγγελείς, κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, όπως επίσης και επτά ακόμη μέλη της αρμόδιας επιτροπής που, με απόφασή της, το Μάρτιο του 2010, άναψε το «πράσινο φως» για την εξαγορά ποσοστού 31,3% της Proton Bank από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Τόσο ο κ. Προβόπουλος όσο και τα μέλη της επιτροπής καλούνται να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.
Πιο συγκεκριμένα, το αδίκημα για το οποίο έχουν κληθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, να παράσχουν εξηγήσεις ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων τόσο ο κ. Προβόπουλος όσο και τα μέλη της επιτροπής, είναι αυτό της συνέργειας σε κακουργηματική απιστία, η οποία τελέστηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης είχε δώσει ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, έπειτα από σχετική αναφορά που είχε καταθέσει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και αφού είχε προηγηθεί η προφυλάκισή του για την υπόθεση των «επισφαλών δανείων» της Proton Bank.
Ο επιχειρηματίας, του οποίου η προσωρινή κράτηση αντικαταστάθηκε πρόσφατα με περιοριστικούς όρους, στην αναφορά του (με ημερομηνία 6-9-2013) ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη, υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι η έρευνα διεξάγεται μεροληπτικά σε βάρος του, ενώ, από τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται για παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του Γ. Προβόπουλου.
Μάλιστα, για το σκέλος αυτό της υπόθεσης, ο εισαγγελέας κ. Γ. Καλούδης, κατόπιν έρευνας που διενήργησε έπειτα από έγγραφη παραγγελία του κ. Πεπόνη, σε πόρισμά του κατέγραφε λεπτομερώς τις ενέργειες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ στις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Με το πόρισμά του -που τέθηκε άμεσα υπόψη της κυρίας Χατζάκη- ο αντεισαγγελέας ζητούσε από την ανακρίτρια να προχωρήσει σε διερεύνηση «πιθανής συμμετοχικής ευθύνης των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων», αφού σύμφωνα με τον ίδιο το αδίκημα της απιστίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, δύναται να τελεσθεί και με παράληψη, καθότι η ΤτΕ κατά τη διάρκεια ελέγχου λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος έχει τη δυνατότητα να ανακαλεί την άδεια λειτουργίας του.
«Στην προκειμένη περίπτωση παρότι στην από 2.9.3.2010 εισήγηση αναφέρεται ως προϋπόθεση αξιολόγησης του Λαυρεντιάδη ως βασικού μετόχου της Proton η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ τους επόμενους έξι μήνες, αυτή δεν έλαβε χώρα ποτέ χωρίς καμία κύρωση εκ μέρους της ΤτΕ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγγελικό πόρισμα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.