Ξεκαθαρίζει η διαδρομή του μαύρου χρήματος – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»
Tης Μαρίας Μιχαλοπούλου
Πλήρη επιβεβαίωση της εφημερίδας μας, που είχε αποκαλύψει πρώτη το θέμα στο φύλλο της 27ης Σεπτεμβρίου, αποτελεί η εμπλοκή του Γιώργου Καρατζαφέρη στην offshore Catalina. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», μετά τις απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής της Δικαιοσύνης, διαπιστώθηκε πως η Catalina πιστώθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ από εταιρείες που αναμείχθηκαν στη σύμβαση αγοράς των 4 Super Puma από την Πολεμική Αεροπορία! Πρώτο το «Καρφί» είχε αποκαλύψει ότι ένα… ρίγος έπιασε το Μαξίμου όταν έμαθε ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τις κινήσεις της επίμαχης offshore, η οποία ανήκει σε πολιτικό της δεξιάς παράταξης και μέσα από την οποία πέρασε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό… Μάλιστα, το «Καρφί» είχε από τις 27 Σεπτεμβρίου την πληροφορία ότι είχαν γίνει οι σχετικές κινήσεις για να ενημερωθούν οι Αρχές για τη διαδρομή των ποσών και πως μάλλον τυχαία έπεσαν σε γαλάζιο πολιτικό, αφού η σύμβαση είχε υπογραφεί επί Άκη Τσοχατζόπουλου και συνεχίστηκε επί Γιάννου Παπαντωνίου.
Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Μέσα στο 2013 μια ανώνυμη επιστολή έφτασε στο γραφείο των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, η οποία ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να ελέγξει τη σύμβαση αγοράς των Super Puma, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Catalina. Η έρευνα εντόπισε έμβασμα 5,5 εκατ. ευρώ που «έφυγε» από δύο λιβανέζικες εταιρείες, ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου της Eurocopter (η γαλλογερμανική εταιρεία που μας προμήθευσε τα ελικόπτερα). Η Medifin Sal και η Copsi Sal πήραν το ποσό και το τοποθέτησαν σε δύο άλλες εταιρείες, την Kestrel και τη Malwern, οι οποίες ανήκουν στους μεσάζοντες επιχειρηματίες που «βοήθησαν» στην υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Eurocopter. Στη συνέχεια ένα ποσό «έφυγε» για την εταιρεία Premium Properties, ιδιοκτησίας επίσης των δύο επιχειρηματιών, για να καταλήξει το Νοέμβριο του 2007 στην Catalina, με δικαιούχο τον Καρατζαφέρη.
ΠΟΤΕ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Η Catalina ιδρύθηκε το 1992, με έδρα τα νησιά Τερκς και Κάικος, τα οποία βρίσκονται στο στενό της Μάγχης. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στη Δικαιοσύνη, το 2007είχε ένα portfolio 6.400.000 δολαρίων, ενώ το 2009 είχε ακίνητη περιουσία 20.000.000 ευρώ. Πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση λένε στο «Καρφί» ότι το 1,5 εκατ. ευρώ που μπήκε στην Catalina εμβάστηκε με την αιτιολογία της εξόφλησης δανείου προς το δικαιούχο της εταιρείας. Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το επικαλούμενο δάνειο είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες της Premium Properties τον Οκτώβριο του 2007, δηλαδή μόλις ένα μήνα πριν από την εξόφλησή του!!! Επίσης, δικαστικές πηγές σχολίαζαν το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάληψη 1,5 εκατ. ευρώ από την Catalina τον Οκτώβριο για να δοθεί το δάνειο, παρά μόνο η κατάθεση σε αυτήν ως εξόφληση…
ΤΡΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ
Πάντως, η Kestrel, η οποία ανήκει στους μεσάζοντες για την υπογραφή της σύμβασης επιχειρηματίες, βάζει χρήματα στην Ελλάδα, στην Ελβετία και στα νησιά Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ, όπου έχουν λογαριασμούς και οι τρεις πρώην αξιωματικοί που σήμερα είναι κατηγορούμενοι για δωροδοκία. Μάλιστα, τα χρήματα που πήραν οι τρεις αξιωματικοί αγγίζουν τις 700.000 ευρώ, ποσό διόλου αμελητέο, εάν σκεφτεί κανείς ότι δόθηκαν πριν από τουλάχιστον επτά –ίσως και περισσότερα– χρόνια. Ήδη από τη διαδρομή του χρήματος έχουν εντοπιστεί τα τρία πρόσωπα και τα ποσά που πήραν, ενώ ο ανακριτής Μαλλής θα ψάξει τώρα –μέσω νέων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής– να βρει ποιοι ήταν οι αποδέκτες όλων των ποσών που μοίρασε η Kestrel. Στο δικαστικό στόχαστρο θα μπει και η εταιρεία Malwern, η οποία τον Αύγουστο του 2008 εμβάζει στην Catalina ποσό 150.000 ευρώ. Μετά την τροπή που πήρε η έρευνα, πάντως, δεν αποκλείεται να ερευνηθεί και η offshore Homeric, επίσης συμφερόντων του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο λόγος στους ορκωτούς λογιστές
Οι επόμενες κινήσεις ανήκουν πλέον στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη, με την πρώτη να ερευνά το «πόθεν έσχες» του Γ. Καρατζαφέρη και τη δεύτερη να ψάχνει τυχόν εμπλοκή του στις μίζες των εξοπλιστικών. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αφού μέχρις ώρας, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ αποτελεί ένδειξη και όχι απόδειξη της εμπλοκής Καρατζαφέρη στις παράνομες πληρωμές. Άλλωστε ο ίδιος ο αρχηγός του ΛΑΟΣ δεν έχει δώσει ακόμη τις δικές του εξηγήσεις για την επίμαχη κατάθεση και τη σχέση της εταιρείας του με αυτές των μεσαζόντων για τη σύμβαση αγοράς των Super Puma, τα οποία στοίχισαν στον ελληνικό λαό 65.000.000 ευρώ. Αρκέστηκε να πει πως δεν θα παραιτηθεί από τον ΛΑΟΣ και δήλωσε πως έχει άγνοια του θέματος.
Εξελίξεις αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου «Πόθεν Έσχες» Γιώργος Καλαντζής παρέπεμψε το θέμα στους ορκωτούς λογιστές, για να διαπιστωθεί αν ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει δηλώσει στα «πόθεν έσχες» τις δύο offshore και ποσό 1,6 εκατ. ευρώ. Από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του ΛΑΟΣ την τριετία 2009-2012 προκύπτει ότι η εταιρεία και το συγκεκριμένο ποσό δεν έχουν δηλωθεί.
Τα σχόλια είναι κλειστά.